10 načina da očistiš limfni sistem i riješiš se TOKSINA iz tijela

Avatar photo
limfni sistem

Da li ti je poznato da većina hroničnih bolesti nastaje usljed poremećenog rada limfnog sistema? U nastavku pročitaj koja kako da očistiš svoj limfni sistem. Limfa se u organizmu proizvodi kao vanćelijska tečnost, a zatim ulazi u limfne sudove i eliminiše toksine nakupljene u organizmu i poboljšava protok hranljivih materija do tkiva i organa.

Ona tiho i neprimjetno kruži tijelom dopirući do svakog njegovog dijela i vrijedno ga čisti od brojnih štetnih materija poput toksina i otpada.

Ovo odstranjivanje nečistoća i otpadnih proizvoda je ključno za ispravno funkcionisanje našeg organizma jer, u suprotnom, može doći do raznih manjih ali i ozbiljnijih zdravstvenih problema. Limfni sistem je bitan za pravilno raspoređivanje hranljivih materija koje unosimo u organizam.

Takođe, centar je imunog sistema koji brani organizam od infekcija. Limfni sistem koji slabo fukcioniše uzrokuje hronične bolesti. Najnovija istraživanja pokazuju koliko je limfni sistem važan za zdravlje cijelog tijela pa čak i za zdravlja mozga.

Osnovni dijelovi koji čine ovaj sistem su kapilari i limfni sudovi, čvorići, tkiva i organi te tečnost odnosno limfa koja protiče kroz ove sudove i dospijeva do svakog tkiva u organizmu. Svaki dio sistema ima svoju funkciju koja doprinosi čitavom sistemu cirkulacije.

Zašto je bitan dobar protok limfnog sistema?

Jednostavno rečeno, limfa je fluid ili tečnost koja sadrži plazmu, strane primjese i bakterije koje se nalaze u prostoru između ćelija organizma. Limfni sistem utiče na svaki organ i ćeliju u našem organizmu.

Možemo ga zamisliti kao glavnog čistača, sito organizma koji čisti otrove i nuspojave koje se nalaze u međućelijskom prostoru, prostoru koji ukupno zauzima čak 18% organizma.

Limfni sistem prikuplja sve one otpadne produkte i ćelijske ostatke iz tkiva, a kako bi eliminisao toksine iz organizma. To je prosto vitalni sistem cirkulacije sa širokom mrežom sudova u tijelu. Naša tijela sadrže oko 50% više limfnog fluida nego krvi. Limfni sistem sadrži preko 600 mjesta nakupljanja, zvanih limfni čvorovi. Ti čvorovi se formiraju spajanjem limfnih sudova u mreži.

Sistem je odgovoran za snadbijevanje naše krvi proteinima bogatom plazmom kao nosač toksina i drugih otpadaka. Primarnu odbranu od bakterija, virusa i gljivica predstavlja upravo limfni sistem.

Kada dolazi do zastoja u protoku limfe?

Do zastoja u protoku limfe može doći zbog nedostatka kretanja, povreda i slabosti limfnih sudova. Zastoji u protoku limfe mogu biti manje i više komplikovani.

Manji zastoji limfnog toka nastaju svakodnevno kao normalna pojava u protoku i ishrani raznih dijelova organizma. To je onaj osećaj da su nam zbog dužeg stajanja ili sjedenja cipele postale tijesne a čarape nam se usijeku u kožu (zbog mišićne neaktivnosti i sile gravitacije dolazi do zastoja limfe u predjelu stopala i potkoljenice). Ovaj problem se javlja kod osoba koje su izložene predugom sjedenju u kancelariji ili ležanju.

Postoje osobe sa ozbiljnijim problemima koje imaju slabost limfnih sudova (na primjer disfunkcija limfnih zalisaka). Usljed ovog problema, protok limfe je znatno usporen. Takve osobe često imaju problem sa bolnim, teškim i natečenim ekstremitetima.

Trajniji, a time i ozbiljniji zastoji limfnog toka mogu se dogoditi kod nekih oboljenja, poslije određenih operativnih zahvata kao ishod različitih bolesti koje su spojene sa ležanjem u krevetu bez mogućnosti kretanja. Ovdje se radi o velikim i vidljivim otocima jednog dijela ili cijelog ekstremiteta, koji je po pravilu tvrd na dodir, limfedem.

Srećom, mi sami možemo pomoći da naš limfni sistem postane bolji. Važno je da znamo kako radi i kako možemo povećati njegove sposobnosti očuvanja i unapređenja zdravlja ali i ljepote.

Donosimo ti 10 strategija koje će poboljšati rad limfnog sistema i učiniti da se osjećaš bolje u svom tijelu.

Trening

Vježbanjem povećavamo nivo kiseonika u organizmu – snabdijevamo ćelije i tkivo kiseonikom i stimulišemo cirkulaciju. Kada se tijelo ne kreće toksini ostaju zarobljeni u mišićima što dovodi do raznih bolesti. Celulit je jedan znak da postoji zastoj u protoku limfe u organizmu.

Možeš isprobati vježbe koje će sigurno djelovati u borbi protiv CELULITA.

Preuzmi zdravlje u svoje ruke i aktiviraj se. Vježbanje je korisno ne samo za bolji protok limfnih sudova već i za druge aspekte cjelokupnog zdravlja:

 • imaćeš kontrolu nad svojom težinom
 • boriti se protiv različitih zdravstevnih stanja i bolesti
 • poboljšaćeš raspoloženje
 • povećaćeš energiju
 • poboljšati san
 • poboljšati svoj seksualni život
 • pomoći sebi da se više socijalno angažuješ
 • zabavićeš se
limfni sistem
@pinterest

Možda te interesuje: Kardio vježbe za starije osobe.

Kada se budeš osjećala ugodnije dok vježbaš, slobodno pređi na izazovnije vježbe, vidjećeš da se tvoja cirkulacija znatno poboljšava. Međutim, budi sigurna da konstantno napreduješ tokom vježbanja, pa sebi zadaj duže trčanje, biciklizam, veći broj serija vježbi itd.

Ukoliko želiš da unaprijediš trening, isprobaj besplatne aplikacije koje će ti pomoći pri treniranju.

Plivanje je odlična aktivnost koja može da izgradi tvoje mišiće, razvije kondiciju kada je u pitanju kardio trening, ali i da pomogne disajnim organima na mnogo načina.

Svakako je jednako bitno da se povremeno odmoriš i pauziraš jedan ili dva dana sedmično, jer je tvom tijelu relaksacija prijeko potrebna kako bi ono bilo spremno na razne aktivnosti. Ukoliko nisi dugo trenirala i osjetiš upalu mišića nakon prvog treninga isprobaj da staviš obloge od ricinusovog ulja i na taj način opustiš mišiće.

Smanji stres

Često čujemo riječ stres i nikome nije jasno kako se izboriti sa velikim brojem obaveza koje nas svakodnevno okupiraju. Potrebno je izgraditi mehanizme kojima se štitimo od anksioznosti. Tehnike koje će ti pomoći da poboljšaš protok limfe kroz tijelo tako što će ti smanjiti mentalni i fizički napor i stres na tvoj limfni sistem su sljedeće:

Svakodnevno istezanje

Istezanjem podstičeš protok limfe i na taj način ona postaje brža, sposobnija i funkcionalnija.
Ukoliko svakodnevno boraviš u kancelariji, iskoristi pauze na poslu i odradi lagano istezanje.

Možda te bude interesovalo: Vježbe koje možeš raditi na stolici u kancelariji.

Vježbe dubokog disanja

Veza između disanja, tijela i misli je duboka i ta tri faktora međusobno utiču jedan na drugi. Kada se nađemo u stresnoj situaciji potrebno je da, umjesto plitkog disanja, kontrolisano krenemo da dišemo duboko, kako bismo usporili rad srca i smirili se.

Osjetićeš da ti srce jako lupa (to je od stresa), ali nastaviš li neko vrijeme disati duboko i polako, stres će se ublažiti, vjerovatno i nestati. Zamijeniće ga opušteno stanje, a sve to zbog kontrolisanog disanja koje nas opušta.

Možda te bude zanimalo: Trikovi za disanje koji će te odmah smiriti.

limfni sistem
@pinterest

Joga ili pilates

Joga podrazumijeva duboko disanje, relaksiranje uma i fokusiranje na poze. Ako si imala naročito stresan dan ili te trenutno muči anksioznost, određene poze su naročito korisne za otklanjanje stresa i anksioznosti.

ZdraviJa tim se potrudio i pronašao najbolje joga poze koje regulišu rad limfnog sistema i vraćaju balans u organizam. Možeš ih izvoditi kod kuće. Potrebno je da nađeš svoj mirni kutak u kući, pronađeš prostirku i odlučiš da vježbaš. Ukoliko više voliš pilates vježbe, isprobaj vježbe za zadnjicu i jezgro koje takođe možeš da radiš kod kuće.

 

Uvedi meditiranje u svoje dnevne rituale. Svako veče prije spavanja opusti svoje tijelo desetominutnim meditiranjem uz pomoć aplikacije na telefonu ili samostalno po svojim pravilima.

Ukoliko nisi nikad do sada meditirala, pročitaj pravila za meditaciju.

Koristi ljekovite biljke

Biljke su dobre za čišćenje organizma od toksina. Ukoliko jutro započneš šoljom čaja, na taj način podstičeš protok limfe kroz organizam, metabolizam se ubrzava i tada nestaju otečeno lice i ekstremiteti. Priroda nam je dala sve potrebne biljke koje su dobre za naše zdravlje, poboljšavaju mnoge procese u organizmu.

Neke od biljaka dobre za cirkulaciju su:

Kopriva (Urtica dioca) ovo je jedna od najkorisnijih ljekovitih biljaka. Kad bi ljudi shvatili koliko je ova biljka ljekovita, sadili bi samo koprive. Kopriva je diuretik te je najbolje koristiti za čiščenje i poboljšanje cirkulacije.

 

Petrovac (Agrimonia eupatoria) biljka koja liječi na prvi pogled. Ova biljka smanjuje upale, poboljšava funkcije varenja, rješava kožne probleme, vrši detoksikaciju tijela i jača zdravlje kose i noktiju.

Ivanjsko cvijeće (Galium verum) se uglavnom koristi kao diuretik, za olakšavanje mokrenja, kod bolova i grčeva u stomaku. Koristi se za preznojavanje i u procesu detoksikacije.

Hajdučka trava (Achilea millfolium) čisti i jača krv, kao i probavne organe. Posebno je korisna za liječenje jetre, slezene, protiv grčeva, groznice.

Kombinuj različito ljekovito bilje i konsultuj se sa fitoterapeutom oko doziranja i pravljenja čajeva.

Oznoji se

Znojenje je jedan od dobrih načina na koji eliminišemo toksine iz organizma. Vježbama podstičeš znojenje ali  odlaskom u saune ubrzavaš čišćenje od toksina. U sauni temperatura ne prelazi 50°C, tu dolazi do dubinskog zagrijavanja tkiva i mišića dok toksini izlaze kroz pore zajedno sa celulitom. U kombinaciji sa masažom postižu se odlični rezultati u otklanjanju celulita. Naročito je dobra infracrvena sauna.

limfni sistem
@pinterest

Suvo četkanje kože

Suvo četkanje kože pomaže da se nataloženi toksini sa kože otklone. Prije tuširanja nježno četkaj svaki dio tijela, u smjeru ka srcu. Ova tehnika poboljšava rad limfnog sistema, stimuliše rad znojnih žlijezda i poboljšava cirkulaciju. Četku za suvo četkanje možeš pronaći u kozmetičkom šopu. Potraži četku sa što prirodnijim vlaknima. Tvoja koža će ti biti zahvalna na ovom poduhvatu. Isprobaj što prije!

Unosi nutritivno bogatu hranu u sebe

Neke namirnice su dokazano dobri čistači limfnog sistema. Trebalo bi konzumirati zeleno lisnato povrće, bijeli luk, rotkvice, laneno sjeme, morske alge i citruse. U crijevima postoje hiljade limfnih žlijezda i preko njih se vrši eliminacija toksina u glavnu kanalizaciju organizma.

Možda te zanima
starbucks

Poželjno je što češće jesti sirovo voće i povrće, jer sadrže veliku količinu vode i dodatno hidriraju organizam. Pri tom oni obiluju enzimima koji razgrađuju naslage toksina, a uz to su alkalni.

Održavanje zdravog digestivnog trakta pomaže, ne samo da ojačamo imunitet, već da spriječimo i smanjimo rizik od kardiovaskularnih bolesti i razvoja gojaznosti. Najbolje bi bilo da se hraniš po testu intolerancije i na taj način unosiš hranljive materije prilagođene tvom organizmu.

Možda te interesuje: Provjerene prirodne metode u borbi protiv alergije. (Savjet doktora)

Ishrana bogata antioksidansima i zdravim mastima je ključna za zdravlje imunog sistema, pogotovo kako starimo. Patogeni organizmi ne mogu da napreduju u alkalnoj sredini, a upravo ishranom baziranoj na testu intolerancije čistimo organizam, regulišemo pH i obnavljamo ćelije.

Pij dovoljno tečnosti svaki dan

Limfni sistem uvijek mora da bude protočan. Na primjer, voda sa limunom pomaže da proguramo toksine kroz tijelo.

Dr Džon Duliard predlaže tehniku limfne hidratacije – Svaki dan, u toku 2 sedmice, piti toplu vodu na svakih 15 minuta.

 

On vjeruje da ova procedura stimuliše limfni sistem da bolje funksioniše i da efikasnije čisti tijelo od toksina. Značaj hidriranja organizma je višestruk. Evo još nekih korisnih savjeta za sprečavanje dehidratacije:

 • Pij dovoljno vode u toplim ili vlažnim vremenskim uslovima kako bi zamijenila ono što si izgubila znojenjem.
 • Pij tečnost (vodu ili pića koja sadrže dodatne elektrolite) prije početka napornih aktivnosti ili vježbe.
 • Rano ujutro ili kasnije poslijepodne je najbolje vrijeme za vježbanje ili sport. Izbjegavaj najtoplije dijelove dana za takve aktivnosti.
limfni sistem
@pinterest

Limfna drenaža

Masažom poboljšavamo funkciju imunog sistema i pomažemo da se simptomi hroničnog umora i bola otklone. Limfnom drenažom podstičemo razgradnju celulita i prokrvljenost tkiva. Limfna drenaža pozitivno djeluje na naš organizam jer poboljšava prenos hranljivih materija i izbacivanje toksina i viška tečnosti iz organizma.

Redovnom limfnom drenažom postižemo:

 • bolji protok vode i hranljivih materija
 • smanjenje otoka
 • smanjenje celulita
 • detoksikacija
 • poboljšanje rada crijeva
 • bolji imuni odgovor
 • podmlađivanje

Pritisak koji masaža nanosi tvom tijelu ima moć da premjesti krv kroz područja koja su zagušena. Nedavno smo pisali o tome koliko je sportska masaža dobra za naše tijelo.

Maderoterapija je još jedna efikasna metoda masaže koja uklanja nagomilani celulit i toksine zarobljene u površnom sloju kože.

Možda te bude interesovalo: Šta je maderoterapija i da li je vrijedna novca i vremena?

Koristi prirodnu kozmetiku

Mnogi proizvodi za ljepotu su prepuni dodatnih hemikalija (konzervansi, emulgatori…) koji su štetni našem organizmu. Koža kao najveći organ te supstance upija a samim tim one ulaze u naše tijelo i opterećuju naš limfni sistem.

Pokušaj da pronađeš zamjenu za sredstva koja nanosiš na kožu i kosu. U prirodi nam je na dohvat ruke puno sastojaka koji mogu da efikasno njeguju i štite našu kožu a da uz to ne nanose štetu.

 

Možda te zanima: Kako kozmetika može da bude glavni krivac kožnih oboljenja.

Nanosi obloge od ricinusovog ulja

Hladno cijeđeno ricinusovo ulje znatno će poboljšati cirkulaciju limfe. Koristi ga u obliku obloga, koje ćeš primijeniti na područje donjih ekstremiteta i stomaka. Uzmi pamučnu krpicu, presavij je nekoliko puta i na nju nanesi hladno cijeđeno ricinusovo ulje. Dobro natopi krpicu i prisloni na kožu.

Oblogu možete ostaviti preko noći. Ricinusovo ulje poboljšaće cirkulaciju, ublažiti upale i poboljšati tvoju probavu.
Ricinusovo ulje je moćno ne samo u rješavanju upale i protoka tečnosti u organizmu već je odlično za njegu kože i kose. Pisali smo o dobrobiti ricinusovog ulja u našem prethodnom tekstu.

Nadamo se da smo ti ukazali na značaj protoka limfe kroz organizam. Potrebno je da brineš o svom zdravlju kako bi unaprijedila svoj život i bila funkcionalna za obavljanje svih aktivnosti koje život nameće.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh