10 nacionalnih parkova u Evropi o kojima se nedovoljno zna

Avatar photo
nacionalni parkovi evropa

Da je priroda magična i nestvarna dokazuju, između ostalog, i ovi nacionalni parkovi u Evropi za koje mnogi nisu ni čuli. Kako ZdraviJa tim voli da putuje i posećuje ovakve lokacije, donosimo vam informacije koje možda niste znali i fotografije koje zasigurno ostavljaju bez teksta.

1. GRAN PARADIZO, Italija

gran paradizo italija
Italia.it

Reč je o možda jednoj od nastarijih zaštićenih zona u Alpima, a ova jezera i planine turisti uglavnom zaobilaze i radije odlaze na poznatije destinacije, kao što su jezera Komo, Mađore i Garda.

Leto je idealno vreme za vožnju biciklom po planinskim stazama, a zima za skijanje.

Doline Orko, Soana i Konje interesantne su za istraživanje, kao i sela sa tradicionalnim kamenim kućama.

2. TRIGLAV, Slovenija

triglav jezero bled
Frommers.com

Jedini slovenački nacionalni park je park Triglav, planina koja se nalazi na sjeverozapadu zemlje. Iako se lako može istraživati i iz Bleda, gradića na istoimenom jezeru, ipak je lepše boraviti na samom Triglavu, jer se onda stiče bolji utisak o miru koji vlada u ovom predelu.

Bohinjsko jezero, koje nije toliko popularno kao Bledsko, mirnije je mesto u kojem se može naći odgovarajući smeštaj u nekoj od simpatičnih drvenih kuća. Odatle možete ići u šetnje, voziti bicikl, kanu ili pedalinu na čistom jezeru.

3. OULANKA, Finska

oulanka finska
european-wilderness.network

U Laponiji, u blizini finsko-ruske granice, Nacionalni park Oulanka izgleda prekrasno tokom cele godine.

Staza Karhunkieros jedna je od najpopularnijih staza za pešačenje u Finskoj. Dugačka je 80 kilometara i potrebno je sedam dana da biste je prešli – kroz šume i preko drvenih, visećih mostova. Može se besplatno prenoćiti u nekoj od brvnara koje se nalaze duž staze ili voziti kanu brzacima reke Oulankajoki.

Park je otvoren 1956. godine, a poznat je po irvasima, prirodnim lepotama i retkim biljkama. Roze-bela kalipso orhideja, zaštitni znak parka, retko se može sresti na drugim mestima.

4. PENEDA-GERES, Portugal

peneda geres portugal
Lonely Planet

Divlji poniji vrste garano kaskaju slobodno u ovom nacionalnom parku u severnom Portugalu, dok se oni pripitomljeni mogu jahati sat vremena kroz hrastove šume i planinske padine. Iako je reč o prirodnom staništu, u parku postoje i ostaci čovekovog postojanja, kao što je rimski put koji krivuda kroz park.

Najpoznatije naselje je Sera do Geres, u kome se možete opustiti u nekom od bazena.

Ukoliko se zateknete na petak 13. u selu Mongalegre, prisustvovaćete uličnoj zabavi na kojoj se toči keimada, lokalno alkoholno piće koje se pravi od vina začinjenog specijalnim travama ili kafom, kome se dodaju limunova kora, šećer i cimet, a običaj je da se pravi u izdubljenoj bundevi.

5. SAKSONSKA ŠVAJCARSKA

saksonska svicarska
OndrejProsicky – DepositPhotos

Dramatičan i neobičan pejzaž obeležje je ovog regiona u istočnom delu Nemačke, u kojem se nalazi više od 700 vrhova pogodnih za planinarenje i stotine kilometara obeleženih pešačkih staza. Najveća atrakcija je Bastei, kamena formacija koja se uzdiže 194 metra iznad reke Elbe.

Ovaj park se proteže i u susednu Češku Republiku, čiji dio, nazvan Bohemijska Švajcarska, ima svoju geografsku zanimljivost u vidu Pravčicke brane, najvećeg prirodnog mosta od peščara.

6. SAREK, Švedska

sarek nacionalni park
magnuslindbom.com

U Sareku nećete naći obeležene staze, brvnare, kafiće ili druge ljude. Ali ono što hoćete jeste oko 100 lednika, šest najviših švedskih vrhova i brzake.

Posetiocima se preporučuje da dobro nauče čitanje karata i mapa.

Sarek se prostire na 2.000 kvadratnih kilometara netaknute prirode, zbog čega je pogodan za iskusne avanturiste. Moguće je organizovati i turu sa vodičem koji će vas provesti kroz jednu od poslednjih divljina u Evropi.

7. KALKALPEN, Austrija

kalkalpen austrija
national-parks.org

Četiri petine Nacionalnog parka Kalkalpen pokriveno je šumom, što ga čini najvećim šumskim regionom u centralnoj Evropi. Kroz guste šume probijaju se reke, kanjoni i klisure. Uprkos prirodnim lepotama, park je relativno nepoznat.

Možda te zanima

Uprava parka organizuje obilaske sa stručnim vodičima, koji će vam pokazati njegove stanovnike – od male sove (vrapčarke) do tetreba. Ako imate sreće, prisustvovaćete njihovom ljubavnom ritualu udvaranja.

8. RAGO, Norveška

rago nacionalni park norveska
phoide.com

Čak je i dio Norveške na severu, koji nije proglašen nacionalnim parkom, spektakularan. Krševite, stenovite formacije, kamenje i strme planine čine park Rago nestvarnim.

Jedna od glavnih atrakcija je vodopad Litlverivasforsen koji se spušta sa ivice istoimenog jezera.

9. POR-KROS, Francuska

por kros francuska
www.espritparcnational.com

Por-kros je najmanje od tri ostrva Il-d-Or (Zlatna ostrva) na Azurnoj obali. Samo kilometar široko i tri kilometara dugačko, ostrvo je brdovito, a kroz divljinu se ukrštaju obilježene pešačke staze, sa čijih se ivica pruža pogled na svetlucavo more.

Zaštićeni dio prostire se do 600 metara od obale, zbog čega je morski život vrlo raznovrstan i bogat, a u kome i ronioci mogu slediti podvodnu stazu. Trajektom se, kao i na druga dva ostrva, Porkerol i Levan, stiže sa poluostrva Žjen.

10. ORDESA, Španija

ordesa spanija
national-parks.org

Najstariji nacionalni park u Španiji nudi najbolje mogućnosti za pešačenje na Pirinejima, a ipak je malo poznat van granica Španije. Čuven je po glacijalnim dolinama dubine tri kilometra koje se protežu do vrha Monte Perdida na visini od 3.355 metara.

Izleti kreću iz Pradere, informativnog punkta u Ordesi, gde se nalazi parking i do kojeg putnike dovozi autobus iz obližnje Torle. Kraj juna i početak jula je najbolje vreme za posetu ovom parku.

Nadamo se da smo vas inspirisali da posetite neki od ovih nacionalnih parkova i uživate u svim lepotama prirodnog okruženja.

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh