10 namirnica u kojima su zastupljeni PROBIOTICI

Avatar photo
probiotici

Mnogo je stvari koje su dobre u probioticima: poboljšavaju nam probavu, imamo čišću kožu, više energije i jačaju naš imuni sistem.

Probiotici su živi mikrobni sastojci namirnice, koji kada se unesu u organizam u dovoljnoj količini, imaju pozitivno djelovanje na zdravlje. Probiotici imaju učinak prirodnih antibiotika, te su upravo iz tog razloga vrlo bitni, budući da sprečavaju rast i razvoj različitih bakterija (Escherihia coli, Salmonella, Shigellae), te posebno učinkovito djeluju na gljivicu Candidu albicans.

Probiotike možemo uzimati kroz zdrave namirnice, ali i kroz zdrave suplemente. U nastavku pročitajte koje su to namirnice u kojima su zastupljeni probiotici, te koji su suplementi odlični za naše zdravlje.

Kombucha

Rasprostranjena širom svijeta i široko su poznata njena ljekovita svojstva, tako da se još naziva i indijska, kineska, japanska i ruska gljiva. Prepuna je dobrih bakterija i vitamina kompleksa B.

Kombucha je stari prirodni lijek, koji se dobija fermentacijom gljive Kombuche u čaju. U Kini je koriste već punih 2200 godina kao snažan eliksir a zapravo – ona je čvrsta mrena, simbioza bakterija i kvasca, koji živi na površini zaslađenog čaja, a kojeg nakon fermentacije koristimo kao čajni napitak.

Jogurt

Jogurt je najpoznatiji izvor probiotika, „dobrih“ bakterija poput lactobacillus orbifidobacteria koji drže zdravu ravnotežu bakterija u crijevima. Istraživanja ukazuju na to da probiotici mogu da ublaže netoleranciju na laktozu. Oni takođe mogu da pomognu u smanjenju gasova, proliva i drugih probavnih problema.

Jabukovo sirće

Da je jabukovo sirće dobro za naš organizam smo već pisali, a reći ćemo još i da je provjereno odličan probiotik. Samo treba paziti na količinu koja se unosi. Ne treba pretjerivati, naravno, već ga je najbolje kombinovati sa drugim namirnicama tipa salata.

salata

Kiseli kupus

Osnažava imunitet, poboljšava probavu i smanjuje stres. Niskokalorično, a superhranjivo povrće jedinstven je spoj vitamina A, B, C, E i K, minerala (mangana, selena, kalcijuma, kalijuma, magnezijuma), omega-3 masnih kiselina i ljekovitih sumpornih tvari (najpoznatiji je sulforafan) koje štite od raka.

Fermentisano povrće ima duži rok trajanja od svježeg, zato trk u market po ovaj snažni probiotik!

Kiseli krastavci

Još jedna fermentisana namirnica koja sadrži probiotike i nekima je čak ukusnija od kiselog kupusa. Možete ih jesti svakodnevno, samo pazite na visok nivo natrijuma koji posjeduju.

Miso supa

Proizvod na bazi soje bogat probioticima koji biste trebali uvesti u svoju ishranu barem jednom sedmično. Japanci tvrde da ona podmlađuje, održava vašu kožu zdravom, reguliše krvni pritisak i predstavlja bogat izvor vitamina i minerala.

Zato, kada sljedeći put odete u azijski restoran, naručite miso supu umjesto sušija. A kako napraviti miso supu, čitajte na ovom linku.

Kefir

Ako ste veliki ljubitelj jogurta a želite neku promjenu, birajte kefir. Odličan je i za dodavanje više proteina u vaš jutarnji smoothie. Kultura kefira često se naziva i tibetanska gljiva ili kefirna gljiva, ali kefirna zrnca nisu zapravo gljive.

Ona izgledom podsjećaju na kuhani karfiol, a po sastavu sadrže bjelančevine, aminokiseline, lipide i topljive polisaharide. Osim toga, sadrže simbiozu između velikog broja dobrih, mliječno-kiselih bakterija, octenih bakterija i kvasaca.

Tempeh

Tempeh je fermentisani proizvod od soje, porijeklom iz Indonezije. Priprema se od kuvanih i oljuštenih sojinih zrna i agenasa za fermentaciju. Zbog djelovanja enzima koji se luče pri njegovoj pripremi, tempeh je izuzetno lako probavljiv i predstavlja lako dostupan izvor kvalitetnih biljnih proteina i masnoća.

Možete ga kupiti u prodavnicama zdrave hrane i kombinovati ga sa drugim namirnicama kao zdrav probiotski obrok.

Možda te zanima
zdrave navike djece

Meki sirevi

Iako su potencijalno dobri za varenje, ne mogu svi probiotici preživjeti putovanje kroz gastrointestinalni trakt. Ali, istraživanja pokazuju da je lactobacillus u nekim fermentisanim mekim sirevima, kao što je gauda, dovoljno izdržljiv da preživi. Pored toga, sir može biti nosač za probiotike koji jačaju imuni sistem.

sir

Probiotski suplementi

Probiotici su dostupni i kao dopuna ishrani u kapsulama, tabletama, prahu ili u tečnom obliku. Ako ste akutno bolesni ili imate slab imunitet, budite oprezni sa uzimanjem probiotika. Posavjetujte se sa svojim ljekarom.

Ono što preporučujemo kao odličan probiotik je Dr. Wolz Darmflora Plus Select. Sadrže 8 odabranih probiotičkih kultura u koncentraciji od 48 milijardi mliječnih bakterija u preporučenoj dnevnoj dozi.

Ono što je bitno naglasiti jeste da su bakterije mliječne kiseline zaštićene od želučane i žučne kiseline. Darmflora Plus Select kapsule Dr. Wolz je proizvod razvijen posebno za uspostavljanje zdrave crijevne flore. Odabrane kulture su prilagođene različitim crijevnim segmentima gdje pružaju vrijednu potporu fiziološke crijevne flore.

Bakterije mliječne kiseline u Darmflora Plus Select kapsulama su zaštićene od želučane i žučne kiseline kako bi im se omogućilo da do crijeva dođu u nepromijenjenom stanju.

Takođe su zaštićene od uticaja temperature, ne moraju se držati na hladnom mjestu, te su stoga pogodne za uzimanje i na putovanjima. Prednosti Darmflora Plus Select kapsula od Dr. Wolz su velike, a nakon terapeutskih i kliničkih istraživanja Instituta za Preventivnu Medicinu (IPM) Friburg pokazalo se da je Darmflora Plus Select kapsule najbolje koristiti za: ponovno uspostavljanje zdrave crijevne flore; za vrijeme i nakon antibiotske terapije; jačanje prirodne obrane tijela.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh