10 pitanja koja ćete “guglati” prvih 6 sedmica sa bebom

Avatar photo
sa bebom

Cijelu trudnoću provedete pripremajući se za bebu, a nekako se, kad potpišete papire za otpuštanje iz bolnice, osjećate krajnje nespremnim? Sve vam se činilo jednostavno u teoriji, a sada, kao da vam se to sve čini nepoznatim? Prvih 6 sedmica sa bebom, vaš najbolji prijatelj će, pored mame/sestre/tetke/prijateljica sigurno biti i Google. Da li je to ispravno?

Ako vam stvara nepotrebnu anksioznost, klonite se – uvijek postoje dežurni pedijatri kojima se možete obratiti. Ali, ako vam se čini korisnim resursom za osnovna pitanja (sve dok dobijate odgovore iz pouzdanih izvora), to može biti velika prednost.

Budući da će mnoge od vas vjerojatno trošiti dobar dio vremena na Google-u, ZdraviJa je odlučila podijeliti sa vama nekoliko odgovora za kojima ćete sigurno vapiti prvih 6 sedmica sa bebom. Nadamo se da ćemo vam uštedjeti vrijeme ali i biti od koristi.

sa bebom
@pinterest

Kada će dojenje postati prijatno?

Ukoliko imate bolove prilikom dojenja, to je samo zbog nepravilnog položaja beba, a ne zbog vremena koje ono provodi sisajući. Bebe dojenjem ne zadovoljavaju samo nutritivne potrebe. Malim bebama je nagon za sisanjem prirođen – one na taj način osiguravaju često hranjenje, ali i bliskost i fizički kontakt sa majkom koji su im tako potrebni za život.

U svakom slučaju, trebalo bi pričekati da vaša beba dobro ovlada tehnikom dojenja kako ne bi došlo do konfuzije bradavice i da dođe do uspostave ravnoteže između proizvodnje i potražnje mlijeka. Za to će vam biti potrebno nekoliko mjeseci uspješnog dojenja.

Postoji mnoštvo žena koje jednostavno ne uživaju u dojenju, i to je skroz ok. Nemojte sebi stavljati ogroman pritisak zbog toga. Nismo sve iste i ne prija nam svima sve. Dojenje je super djecu ali da li je ok i prestati zbog fizičkog i mentalnog zdravlja, ako vam nikako ne prija, apsolutno. Da li je sebično, ne. Zanemarite mišljenja sredine i radite ono što vama i vašoj bebi najviše prija.

Kako da znam je pupak upaljen?

Mjesto gdje je pupčana vrpca presječena izgleda kruto i mnogima je neugodno za gledati. Teško je prepoznati da li ima neka infekcija ili samo čudno izgleda.

Prema savjetu ljekara, trebali biste održati područje suhim i pustiti da vrpca sama otpadne. Ukoliko primjetite da iz mjesta curi gnoj, koža okolo postaje crvena i natečena ili se stvara crvena izbočina obavezno pozovite svog ljekara.

Šta uraditi ukoliko bebu muče grčevi?

Grčići kod beba su definitivno problem sa kojim se susreće većina roditelja.

Prvi savjet da spriječite grčeve jeste da se potrudite da vaša beba podrigne svaki put, čak i ako na tome radite pola sata. Osim toga, pomoći će vam vježbice kao što su – vožnja bicikla nogama i masaža stomaka koja pomaže kretanje mjehurića gasova.

Ako ste zabrinuti, razgovarajte sa ljekarom o bebinim simptomima, ali grčevi su potpuno normalni.

dojenje
@pinterest

Kada mogu smjestiti dijete u njegovu vlastitu sobu?

Bebe bi trebale spavati u istoj sobi kao i njihovi roditelji sve do uzrasta od oko šest mjeseci pa do jedne godine. Nakon toga, odluka je na vama, a najbolje je, da se prije odluke o tome posavjetujete sa ljekarom.

Naravno, bebu ne biste smjeli ostavljati posve samu, bez monitora i zvučnika u sobi. Ovo će svakako doprinijeti vašem snu pa samim tim i mentalnom zdravlju.

Da li mnogo griješim ako djetetu dajem dohranu?

Ne, ne i ne. Mnoge djevojke i žene nemaju mnogo mlijeka te su zbog toga prinuđene da bebi pripremaju flašicu. Niste loša majka ako niste u mogućnosti da dojite.

Takođe, mnoge majke su zbog potrebe morale odmah dohraniti bebe u bolnici, a kasnije nisu imale problema sa dojenjem. Štaviše, može se desiti da doje duže nego što je to u prosjeku.

Pročitajte Da li je dojenje bauk?

 

Šta je to hranjenje klastera?

Klastersko hranjenje je uzorak u kojem beba u nekoliko sati jede nekoliko puta. Nema ništa loše u hranjenju klasterima, a neke su bebe vjerovatnije da će jesti na ovaj način prije dugog spavanja ili tokom faze rasta.

Klastersko hranjenje češće se javlja kod novorođenčadi. Ovi obroci služe kao pomoć u izgradnji majčinog mlijeka i povećanju dnevnog unosa kalorija.

Zašto se toliko znojim?

Mnoge porodilje muči noćno znojenje. Ne brinite, sa vama je sve u redu, to se dešava gotovo svima.

U prvim sedmica je moguće da se probudite mokri kao da ste upravo izašli iz kade. Doslovno, od glave do pete.

Stručnjaci to opravdavaju niskim nivoom estrogena. Nivo hormona, uključujući estrogen, mijenja se kako se žensko tijelo prilagođava stanju nakon poroda.

Možda te zanima
trening u trudnoci

Znojenje se može javljati i do mjesec dana nakon poroda.

sa bebom
@pinterest

Kada možete početi koristiti losion za novorođenče?

Novorođenče ima ljuskavu, suhu kožu. Prilagođavanje drugačijem okruženju (a ne konstantnom boravku u vodi) za njih je novo iskustvo.

Naravno, želimo učiniti sve što možemo kako bismo osigurali da se našim bebama bude ugodno, ali losion nije uvijek najbolja opcija za njih. Njihova koža je u ovom trenutku nevjerojatno osjetljiva i može ih lako nadražiti.

Dobra je ideja odlučiti se za nešto bez iritanta, poput kokosovog ulja, ali ako morate koristiti losion, provjerite je li bez mirisa i bez parfema ili boja.

Kolika bi trebala biti temperatura u bebinoj sobi noću?

Optimalna temperatura za spavanje novorođenčadi je 18-21 stepen.

Važno je da okruženje za bebu ne postane prevruće ili previše hladno jer još nemaju mogućnost regulisanja temperature. Mnogo je monitora za bebe koji sada prate temperaturu u dječjoj sobi kako bi bili sigurni da je sve u redu.

Kada će se moje dijete nasmiješiti?

Ono što svi roditelji željno isčekuju jeste prvi bebin osmijeh.

Uz sav posao koji obavljate u tim počecima, čini se da bi vam prijao bar jedan osmijeh vaše bebe, kako bi vam dala do znanja da radite dobar posao. Jednom kada se beba osmjehne, očekujte to sve češće u budućnosti. A, kada će se osmjehnuti zavisi od bebe.

Neke bebe će već tokom prvih dana poravka u kući u snu početi da se smješkaju. U svakom slučaju, nakon 6. nedjelje ćete ovaj najljepši osmijeh viđati sve češće!

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh