10 prirodnih načina da produžite trepavice (DOKAZANO)

Avatar photo
trepavice

Dugačke i guste trepavice san su svake djevojke. Iz želje za bujnim trepavicama, maskara je neizostavan dio svakodnevne šminke. Kada su naše trepavice dugačke i uvijene, naše oči automatski postaju krupnije i bistrije. Nažalost, iako nas čini ljepšima, ovaj proizvod i te kako šteti našim trepavicama ukoliko ih redovno ne njegujete.

Ne samo da ih ne produžuje već ih dugogodišnjim korišćenjem čini kraćim i lomljivijim. S obzirom da bi svaka djevojka željela dugačke trepavice pripremili smo odlične savjete za vas! U nastavku vam donosimo sve načine za postizanje ovog cilja.

Ne zaboravljajte skidati maskaru

Prvo i osnovno pravilo održavanja čistoće lica, što uključuje i vaše trepavice, glasi: “Redovno skidajte šminku i nikada ne spavajte sa njom.” Znate li da kada biste svako veče zaspali sa maskarom na trepavicama, vremenom biste ih počeli pronalaziti na svom jastuku?

Dakle, ne zaboravite – skidajte šminku i nakon što ste radili 12 sati, skidajte je i nakon nekoliko koktela, a i kada znate da će u teretani svaki gram šminke spasti znojem – skidajte!

trepavice
@pinterest

Izbjegavajte vještačke trepavice

Imate veoma bitno slavlje ili rođendan na kojem morate zablistati? Sigurno će se većina odlučiti za umjetne trepavice kako bi naglasili svoje oči.

Vještačke trepavice su dobar način da upotpunite vaš izgled, ali da li je preporučiv? Pa i ne baš. Posebno ukoliko ih koristite kao dio svakodnevnog izgleda. Stručnjaci ističu da ono što prouzrokuje gubljenje trepavica i njihov slab rast jesu upravo umjetne trepavice i ljepila, puna toksina, koja svakim nanošenjem izvlače barem po jednu trepavicu.

Barem jednom sedmično nanesite ricinusovo ulje na trepavice

Ricinoleinska kiselina glavni je sastojak ricinusovog ulja i čini ga oko 90%. Dokazano je da ova kiselina pomaže prilikom gubljenja kose pa tako i trepavica.

Kako da ga koristite?

Potrebna vam je kašičica ricinusovog ulja i nekoliko tufera za skidanje šminke. Prvo, lice i trepavice temeljno očistite vodom i sredstvom za skidanje šminke. Dobro osušite lice. Tufer namočite ricinusovim uljem i nježnim pokretima nanesite duž gornjih i donjih trepavica. Izbjegavajte kontakt sa očima. Držite ulje preko noći i isperite ujutru.

Kokosovo ulje takođe pomaže

Kokosovo ulje koristi se za njegu kose zbog svog probojnog učinka, što pomaže u sprečavanju gubitka proteina kose. Zato, kokosovo ulje možete koristiti za tretiranje oštećenih trepavica i njihovo ponovno razvijanje.

Kako se koristi?

Za ovo će vam biti potrebna kašičica kokosovog ulja i nekoliko štapića za uši. Kao što je slučaj sa ricinusovim ulje, prvo je potrebno očistiti lice (trepavice). Kada posušite lice, namočite štapić uljem i lagano ga nanesite duž gornjih i donjih linija trepavica. Izbjegavajte kontakt sa očima. Ostavite ulje preko noći, te isperite sljedećeg jutra.

Konzumirajte Vitamin E

Vitamin E je moćan antioksidans koji ublažava oštećenja koja dovode do gubitka kose. Takođe, u njegovom sastavu se nalazi supstanca (tokotrienol) koja pomaže rast dlake. Dakle, vitamin E može pridonijeti dužim trepavicama.

Kako se koristi?

Vitamin E se može nanijeti direktono na vaše trepavice. Osim toga, možete ga kornzumirati i oralno, kao dodatak prehrani. U tom slučaju, posavjetujte se sa ljekarom ili farmaceutom.

trepavice
@pinterest

Zeleni čaj produžava trepavice

Zeleni čaj je bogat izvor polifenola koji pomaže rast kose, a samim tim i trepavica.

Kako se koristi?

Zeleni čaj u svrhe produžetka trepavica konzumirate svakodnevnim ispijanjem čaja (preporuka je dva puta dnevno) ili nanošenjem tečnosti direktno na linije trepavica (jednom dnevno). Ukoliko čaj nanosite direktno, naravno, potrebno ga je prethodno ohladiti i nanijeti uz pomoć štapića za uši.

Vazelin je efikasan za oštećene trepavice

Ne postoji studija koja dokazuje sposobnost vazelina za produžetak trepavica. Sa druge strane, vazelin uklanja nečistoća iz trepavica, te sprečava daljnje oštećenje trepavica.

Kako se koristi?

Malo vazelina nanesite na štapić za uši i laganim pokretima utrljajte u gornju i donju liniju kapka. Obavzeno ozbjegavajte kontakt sa očima! Ostavite preko noći i ujutru isperite.

Možda vam pomogne: Čišćenje lica – ultimativni vodič za svaki tip kože

Koristite shea maslac

Shea maslac je bogat vitaminom C i antioksidansima. Vitamin C ublažava štetu koju izazivaju slobodni radikali, te pojačava kolagen. Dakle, shea maslac može vam pomoći održavati debljinu trepavica i pojačati njihov rast.

Možda te zanima
niacinamid protiv akni

Kako se koristi?

Malo shea maslaca nanesite na prste i trljajte ga među prstima dok se ne otopi. Nanesite ga na gornjei donje trepavice. Ostavite preko noći.

Koristite biotin dodatke (vitamin H ili B7)

Manjak biotina može uzrokovati gubitak dlake na vlasištu, obrvama i trepavicama. Uzimanje biotinskih dodataka može poboljšati ovo stanje.

Koristite jednokratne štapiće za maskaru

Kao što redovno održavate vaše četkice za šminkanje, isto biste trebali primijeniti na četkicu kojom nanosite maskaru.

Jednokratni štapići za maskaru su odličan način za suzbijanje bakterija i infekcija, a mogu se koristiti i za nanošenje ulja i drugih lijekova na trepavice. Ukoliko počnete sa njihovom upotrebom sigurno ćete primijetiti da se maskara više se zgrušnjava na vašim trepavicama već ih izdužuje i čini bujnima.

Kombinacija ovih savjeta može vam pomoći prilikom njegovanja i povećanja trepavica. Ipak, to nije dovoljno. Prvo je potrebno pronaći uzrok oštećenjih trepavica ili njihovog gubitka.

Možda vas zanima: ZdraviJa otkriva: 13 najboljih prirodnih ulja za kosu

trepavice
@pinterest

Kako spriječiti stanjivanje trepavica?

 • Hranite se zdravo i uravnoteženo. konzumirajte namirnice bogate željezom, cinkom, vitaminima, zdravim masnim kiselinama, biotinom i proteinima.
 • Svakodnevno očistite trepavice i kapke blagim sredstvom za čišćenje.
 • Izbjegavajte korištenje nekvalitetnih proizvoda za šminkanje očiju (a i cijelog lica).
 • Izbjegavajte bilo koju šminku za oči koja uzrokuje iritaciju.
 • Prestanite koristiti uvijač za trepavice.

Šta čini trepavice kraćim i tanjim?

Postoje mnogi faktori koji mogu prouzrokovati oštećenje ili gubitak trepavica. Evo nekoliko:

 • Starenje – Je najčešći uzrok pada kapaka, koji pogađa i muškarce i žene kako stare.
 • Menopauza – Budući da estrogen igra važnu ulogu u proizvodnji kolagena za održavanje zdrave kože i kose, smanjenje njegovog nivoa tokom menopauze može rezultirati tankim trepavicama.
 • Hormonska neravnoteža – Neravnoteža hormona štitnjače može rezultirati oštećenom kožom i gubitkom kose.
 • Grubo njegovanje trepavica – Budite pažljiviji i nježniji prilikom uklanjanja maskare i šminke sa očiju.
 • Alergijska reakcija – Posebno na proizvode za šminkanje očiju.
 • Upotreba ekstenzija trepavica – Kao što smo rekli, ljepila koja se koriste za pričvršćivanje lažnih trepavica sadrže hemikalije koje mogu biti nadražujuće ili štetne. Zbog ove hemijske reakcije, možete osjetiti crvenilo, peckanje ili upalu očnih kapaka što može rezultirati gubitkom trepavica.
 • Stres
 • Hemoterapija – lijekovi koji se koriste za liječenje raka često uzrokuju stanjivanje kose i trepavica.
 • Određena zdravstvena stanja.
 • Loša higijena – Neredovno i nepotpuno skidanje šminke ili čišćenje lica.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh