Now Reading
10 stvari koje NIKAKO ne smijete držati u spavaćoj sobi

10 stvari koje NIKAKO ne smijete držati u spavaćoj sobi

spavaća soba

Spavaća soba je naša oaza mira. Mjesto gdje se prepuštamo našim mislima, čulima i strastima. Da biste se osjećali što ugodnije u njima, ZdraviJa vam donosi 10 stvari kojima nikako nije mjesto u spavaćim sobama.

Tepih

Tepih slobodno možemo nazvati kraljem grinja i prašine. Naime, grinje se razvijaju u mekim materijalima, te su im najpogodniji uslovi za život upravo u tepisima. U slučaju da imate alergije na prašinu ili grinje, te se budite suznih ili crvenih očiju, sa “šmrcavim” nosem, vrijeme je da izbacite tepih iz svoje spavaće sobe, ili ga bar zamijenite manjim.

Bijela zavjesa

spavaća soba
@bed.threads

Ne, nije nikakva greška u pitanju, dobro ste pročitali. Bijelim zavjesama mjesto je u dnevnom boravku, ali u spavaćim sobama – nikako. Da biste imali zdrav san, vaša spavaća soba treba da bude što tamnija. Upravo zbog toga, vaš izbor treba da budu paravani koji bi vas noću štitili od svakog izvora svjetla.

Sarkazam

Ukoliko su vam police i zidovi ukrašeni sarkastičnim natpisima i fotografijama, trebalo bi da ih premjestite u dnevni boravak. Ironiju bolje zamijenite nekim citatom koji vam uliva pozitivnu energiju. Ipak, to mjesto gdje započinje i završava vaš radni dan i treba da odiše harmonijom i pozitivnom energijom.

Telefon

Sigurno ste svi ponekad ostali budni do kasno u noć listajući Facebook i Instagram u potrazi za nečim što niste vidjeli. Sve fotografije koje tražite će vas čekati na društvenim mrežama i sutra. Zato, ugasite telefone, a kao alternativu prepustite se čarima vaše omiljene knjige. Vjerujte nam na riječ, odmah ujutru ćete osjetiti razliku.

Loše pozicioniran krevet

Ako ste nekada istraživali o feng shui-u, sigurno znate da iz kreveta u kojem spavate, trebate da vidite vrata. Međutim, da li ste znali da treba da vodite računa o tome da vaše noge nisu u direktnoj liniji sa vratima?

Kućni ljubimci

Ukoliko u stanu držite psa ili mačku, ova vam se sigurno neće svidjeti. Iako pozitivno utiču na zdravlje ljudi, stručnjaci savjetuju da svoje ljubimce držite podalje od spavaće sobe. Naime, čak 15% ljudske populacije alergično je na pse i mačke. Ukoliko se vaš partner žali na vaše hrkanje noću ili imate problema sa astmom, možda bi krivca trebali upravo potražiti u vašem krznenom prijatelju.

Sitni ukrasi

spavaća soba
@maisongoals

Sve nas izluđuje nered, ali šta to čini sve čini nered? Prema “pravilu dinje” svaki dekorativni predmet koji je manji od dinje, pravi nered. Sada kada ste naučili ovo pravilo, vrijeme je da tu kolekciju školjki koju držite kao uspomenu sa vašeg omiljenog ljetovanja, zamijenite vazom ili slikom koja će vas podsjećati na to divno putovanje.

Izrazito svijetle boje

Iako uživamo u fotografijama soba u kojima preovladavaju elegantne, svijetle boje, to i nije najpametniji izbor. Naime, svijetle boje podstiču nas na aktivnost tako da su plavi i umirujući zemljani tonovi koji izazivaju spavanje bolja opcija.

Pogledajte i Kako boje u sobama utiču na naše raspoloženje?

Televizor

Poznato je da televizori, kao i telefoni, emituju plavu svjetlost koja loše utiče na hormon sna – melatonin. Stoga je veoma važno da spavate u mračnoj sobi, bez izvora zračenja. Osim što ćete bolje i ljepše spavati, ujutru ćete se osjećati odmornije, bez glavobolje i razdražljivosti.

Štetne dekorativne biljke

Ako ste ljubitelj sobnog cveća i svoj stan ste pretvorili u veliku cvjetnu baštu, morate imati u vidu da sve vrste cvijeća nisu dobre za zajednički život sa čovekom u zatvorenom prostoru. Neke dekorativne biljke sadrže alergene, druge luče štetne materije, a treće su čak i otrovne. Na neke vrste cvijeća bi trebalo posebno da obratite pažnju kako ne bi izazvale negativne posledice po vaše zdravlje!

See Also

spavaća soba dekoracija

Neke od njih su: ciklama, olenader, fikus, sanseverija, hortenzije, afričke ljubičice.

Korisne dekorativne biljke:

Palma zrači jone koji blagotvorno djeluju na naš umorni organizam, poboljšavajući pri tome naše raspoloženje. Zbog toga je veoma povoljna za našu spavaću sobu. Naučnici su otkrili da ti isti joni povećavaju potentnost i eliminišu štetno zračenje.

Korisne jone za naše zdravlje zrači i kaktus. Stručnjaci za biljke ističu da kaktusi neutrališu štetno zračenje kompjutera, a filadendron eliminiše opasna zračenja sa televizijskog ekrana.

Eukaliptus i čempres poboljšavaju alergijsko stanje i veoma pozitivno deluje na sve one koji su doživjeli srčani udar. Čempres igra veliku ulogu kao aspirator, inhalator i aklimatizator. Sličnu ulogu ima i muškatla.

 

© 2021 ZdraviJa magazin. Sva prava pridržana.

Scroll To Top