11 dokumentaraca koji će vas podstaći da živite zdravije

Avatar photo

Kako provesti predstojeći topli vikend, nego uz ZdraviJa preporuke! Ovaj put vam donosimo spisak dokumentaraca koji će vas podstaći da više razmišljate o svom zdravlju.

Forks over knives

Poruka u ovom filmu je jasna: prehrana bazirana na biljnim proizvodima, bez prerađenih namirnica je neophodna za optimalno zdravlje. Iako zauzima neke od etičkih principa veganizma, Forks Over Knives se zaista fokusira na naučne dokaze da su biljni obroci najbolji za naša tijela.

Hungry for change

Ako vam je dosta konstantnog osjećaja umora i spremni ste da napravite pomak ka čistoj ishrani, Hungry For Change je dokumentarac koji će vam u tome pomoći. Ovaj film čine kako savjeti eksperata tako i autobiografske priče, a najviše pažnje je posvećeno lažima kojima nas svakodnevno hrani prehrambena industrija. Ako niste ubijeđeni da će odustajanje od prerađene hrane napraviti tako veliku razliku kada je u pitanju vaše zdravlje ili težina, pogledajte ovaj film.

Food Inc.

Zahvaljujući Food Inc. ćete ozbiljno razmisliti o tome gdje kupujete hranu. Ovaj dokumentarni film otkriva zastrašujuće istine o “korporativno kontrolisanim” izvorima hrane, upotrebi hormona rasta i realnosti zloupotrebe životinja.

Fed Up

 

Za one koji stvarno ne razumiju koja količina šećera se nalazi u hrani koju jedemo svaki dan, Fed Up bi trebao biti na vrhu liste filmova za gledanje. Katie Couric, narator u ovom dokumentarcu, upućuje na ulogu šećera u gojaznosti, te na to koliko velike kompanije utiču na ovu nevjerovatnu statistiku.

Fat, sick & nearly dead

Ako ste se ikada zapitali da li je cijela priča o sokovima i njihovoj štetnosti stvarna, samo pogledajte ovaj film. Uprkos činjenici da je naslov ovog filma malo morbidan, nemojte se plašiti. Imaćete priliku da čujete i vidite brojne inspiracione priče o pojedincima koji su dobili novu životnu priliku zahvaljujući izmijenjenoj ishrani.

Vegucated

Tri Njujorčanina su se izuzetno zabavila u ovom dokumentarcu. Nakon što su završili šestosedmični veganski plan u nadi da će izgubiti težinu, svi učesnici ovog istraživanja stekli su značajno drugačije znanje od onoga koje su očekivali na početku. Vegucated je sjajan film koji objašnjavanja šta biti “vegan” stvarno znači te koje su poteškoće i prednosti postizanja ove velike životne promjene.

Cowspiracy

Ako tražite još jedan razlog da jedete manje mesa (ili da ga prestanete jesti u potpunosti), Cowspiracy objašnjava štetne efekte koje životnjiska privredna industrija ima na naše okruženje. Nakon gledanja ćete se ozbiljno zapitati zašto niko o ovome ne govori.

Bigger, stronger, faster

Možda te zanima
ovisnost o hrani

Ovaj film razmatra podzemni svijet ljekova koji poboljšavaju performanse, američke atletske heroje koji ih koriste, te uticaj ovih supstanci na američku kulturu. Ako ste ikada bili fascinirani bodibilding takmičenjima, trebalo bi da pogledate ovaj dokumentarac koji zaista otvara oči.

GMO OMG

Bićete iznenađeni koliko ljudi još uvijek ne zna šta su genetski modifikovani organizmi. Ovaj film postavlja pitanja o GMO-ima koje niko javno nije postavio ranije: Koji su zdravstveni rizici? Koji su rizici za životnu sredinu? I što je najvažnije, zašto ih još nisu označili?

Bikes over cars

Gledanje ovog filma samo može učiniti da dvaput razmislite o vožnji automobilom, jer istražuje pitanje zagušenja automobila u velikim gradovima poput Los Angelesa ili Sao Paola.

Remote area medical

Svako ko je zainteresovan za problem zdravstvenog osiguranja u Sjedinjenim Američkim Državama, trebalo bi da pogleda ovaj film. Neprofitna organizacija sa istim imenom organizuje trodnevne klinike u poplavama širom zemlje gdje se lokalne zajednice sastaju kako bi pružile brigu i podršku onima koji to sebi jednostavno ne mogu priuštiti. Umjesto da se zaplete u probleme politike, Remote Area Medical priča priču o ljudima.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh