12-minutna vježba pisanja za razumijevanje i čišćenje sopstvenih emocija

Avatar photo
vježba pisanja

Riječi imaju ogromnu moć, a da li su njihovi efekti pozitivni ili negativni zavisi od toga kako odlučimo da ih koristimo. Vježba pisanja u slobodnoj formi je jedan od najdragocijenijih alata za izbacivanje negativne energiju iz naših umova i srca. Takođe, ova tehnika se može koristiti i kada god se osjećate emocionalno prezasićenim.

Tokom proteklih 20 godina, sve veći broj literature pokazao je blagotvorne efekte koje pisanje o traumatskim ili stresnim događajima ima na fizičko i emocionalno zdravlje. Svaka emocija ima naboj, a pozitivna ili negativna energija koju emocija generiše ima stvaran i mjerljiv uticaj na naša tijela. Čin pisanja nam omogućava da fizički oslobodimo dio tog naboja na isti način na koji oslobađamo napetost tokom seksa.

Spaljivanje stranice, koje se dešava na kraju vježbe koju ćemo vam predstaviti, omogućava nam da još više očistimo taj naboj i služi kao simbol otpuštanja. Ukoliko možete redovno da oslobađate negativnu energiju, ona se ne akumulira. Na ovu vježbu možete gledati kao na čin slobode. Kad god oslobodite svoje emocije, olakšavate svoj teret tako da ne morate da ga nosite sa sobom do sljedećeg iskustva.

Možda vam bude interesantno: Da, plakanje može da bude način brige o sebi – evo kako

vježba pisanja
@pinterest

Vježba

Ova vježba najbolje funkcioniše ako samo nastavite da pišete i ne prestajete da razmišljate o tome šta ćete sljedeće napisati. Zaboravite na interpunkciju ili da svoj rukopis učinite lijepim, čak i čitljivim. U stvari, možda ćete doći do tačke u kojoj vaše emocije teku tako brzo i žestoko da ne možete čak ni da napišete prave riječi. To je sjajno. Samo držite olovku u kontaktu sa papirom i pustite misli da se otkotrljaju iz vas. Ovo nije vrijeme da budete ljubazni ili pošteni.

Ovo je vaša strana priče. Takođe, na kraju vježbe ćete uništiti stranice koje ste napisali, tako da dok pišete nema razloga da brinete da li će ih neko drugi čitati.

Možda te zanima
libido

Instrukcije

  • Prije nego što počnete, uzmite svesku i olovku i pronađite mirno mjesto gde vas niko neće ometati. Sjedite i podesite tajmer na dvanaest minuta.
  • Otvorite svoju svesku i jednostavno počnite da pišete o svemu što remeti vaš mir. To može biti vaše zdravlje, posao, finansije, lični odnosi ili bilo šta drugo. Nemojte previše razmišljati o tome, samo počnite.
  • Kada dvanaest minuta otkuca, prestanite da pišete. Odmah odnesite stranice na bezbijedno mjesto i zapalite ih. Nemojte ih samo pocijepati. Vaš cilj je da neutrališete negativnu energiju, a vatra to čini promjenom hemijskog sastava papira u pepeo.
vježba pisanja
@pinterest

Ono što treba da zapamtite

  • Dok završavate svaku sesiju pisanja, nemojte čitati ono što ste napisali! Kada to uradite, znači da se ponovo inficirate negativnom energijom.
  • Nemojte pisati na računaru ili drugom elektronskom uređaju. Želite fizičku energetsku vezu između vas i materijala koje koristite—olovka i papir—kako biste mogli da izbacite što je više moguće emocionalni naboj. Zato ovu vježbu morate da uradite svojim rukopisom.
  • Možete koristiti mnogo snažnih, negativno naelektrisanih riječi tokom ovog procesa da biste otpustili emocije, ali zapamtite da ih nikada ne usmjeravate prema sebi. Budite ljubazni prema sebi i znajte da imate pravo da osjećate ono što osjećate.

Kada god mislite da je pravo vrijeme za praktikovanje ove vježbe to i učinite. Zamislite ovo kao način emocionalnog čišćenja naše unutrašnjosti kao što bi to za fizičku higijenu predstavljalo redovno kupanje, pranje zuba i ostalo.

Više tekstova o mentalnom zdravlju i savjeta naših psihoterapeuta pročitajte u rubrici OSJEĆAM.

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh