15 najljepših jezera Evrope i svijeta koja MORATE vidjeti

Avatar photo
jezera

Na svijetu ne postoji mnogo toga što po svojoj veličanstvenosti može da parira prekrasnim jezerima. Okeani, riječni tokovi, delte, vodopadi, sve vodene površine koje postoje na planeti Zemlji su jedinstvene na neki način, imaju neku svoju osobenost koja privlači, ali su jezera specifična po jednom: nigdje nećete naći takav mir kao pored nekog jezera.

Mnoga jezera širom Evrope i svijeta su zato jako privlačna turistima koji vole odmor u pravom smislu te riječi, a najljepša jezera Evrope svrstavaju se u najveće turističke atrakcije starog kontinenta.

Sa živopisnim pejzažima i zagarantovanim mirom, odmarališta na evropskim jezerima su mnogim turistima prvi izbor za putovanje. U Evropi je puno jezera koja plijene svojom ljepotom, pa je teško odabrati ona najbolja. Ipak, ovih 15 jezera sigurno se mogu svrstati u tu grupu.

Pogledajte ZdraviJa prijedloge i u zavisnosti od toga da li ste više sportski ili romantični tip, odaberite vašu sljedeću destinaciju!

Jezero Hallstätter, Hallstatt, Austrija

Jezero je poznato po idiličnom mjestu koje se nalazi na njegovim obalama. Hallstatt je popularna turistička destinacija i nudi razne aktivnosti. Tokom ljeta posjetioci mogu da pješače oko jezera, istražuju njegovu prekrasnu okolinu, kao i da probaju vožnju brodom ili kupanje u jezeru.

jezera austrija

Jezera Nacionalnog parka Kilarni, Irska

Irska je poznata po svojim divljim i robusnim pejzažima, ali ako želite da vidite jedan od najljepših, onda posjetite područje jezera Kilarni, u blizini istoimenog grada na jugozapadu Irske. Ovo poznato turističko odredište sastoji se od tri jezera: Lough Leane, Muckross Lake i Upper Lake i pripada Nacionalnom parku Kilarni. Osim ljubiteljima prirode, ovdje će svakako biti zanimljivio i onima koji vole istoriju, a kojima će najveću pažnju privući zamak Ros, katedrala Device Marije i vila Makros.

Königssee, Bavarska, Njemačka

Ovo naselje u Bavarskoj je okruženo planinom Watzmann, koja je dio Bavarskih Alpa i prekrasnim jezerom Königssee. Fascinantna priroda stvara dramski i itekako fotogeničan pejzaž. Ovo jezero je čak jedno od najpoznatijih turističkih mjesta u regionu. Pored divne prirode, planinarenje i šetnje su u ovom mjestu jedinstveno iskustvo, kao i wellness i spa centri.

jezera njemačka

Sognefjord, Norveška

Norveška je čuvena po svojim fjordovima koji oduzimaju dah, uskim vodenim klancima koji su formirani dejstvom glečerske erozije. Smješten na zapadu Norveške, Sognefjord je sa dužinom od 205 km najveći fjord u Norveškoj. Dramatično strme litice koje ga okružuju pokazuju svu moć i dominantnost prirode i zbog njih ovaj fjord nosi epitet Kralja fjordova.

Misurina, Italija

Na 1754 metara nadmorske visine, Misurina je izuzetno lijepo kristalno bistro jezero. Vazduh je ovdje vrlo čist i svjež, tako da je otvoren i centar za pacijente koji boluju od astme.

jezera italija

Ženevsko jezero, Švajcarska i Francuska

Ženevsko jezero, jedno od najvećih jezera u zapadnoj Evropi, nalazi se na granici Francuske i Švajcarske, a zajedno sa gradom Ženevom predstavlja jednu od najtraženijih destinacija za odmor i relaksaciju. Jezero se prostire na dužini od 73 km. Na njemu ima po nešto za svakoga, od kulinarskih i kulturnih događaja koji se organizuju duž obale, do skoro svih vodenih sportova koje možete zamisliti. Savršeni hotelski smještaj ne izostaje kada je Ženeva u pitanju , pa pažljivo planirajte koji ćete smještaj izabrati, ako se uputite na avanturu zvanu – Švajcarska.

Nacionalni park Plitvička jezera, Hrvatska

Poznati rezervat prirode jedna je od glavnih turističkih destinacija u zemlji. Planinski pejzaž i kristalno bistro plavo jezero definišu park i čine ga prepoznatljivim. Voda je u Plitvicama napravila mekan krečnjak koji se erodira, čime se stvaraju kraške formacije. Zbog toga se na ovom području formiralo puno vodopada, pećina i jezera. Divlje životinje u parku su takođe raznovrsne, najprije zbog veoma malog zagađenja i aktivne zaštite ove netaknute prirode.

plitvička jezera hrvatska

Postoji nekoliko pješačkih staza, glavna se proteže kroz cijeli park i traje oko 4,5 sata aktivnog hoda. Izleti brodom omogućavaju istraživanje kristalno čistog jezera i onoga što se krije pod vodom.

Jezero Gjende, Jotunheimen, Norveška

Ovo jezero je dugačko 18 km i okruženo je strmim planinama. Njegovu upečatljivu smaragdnu boju izaziva kameno brašno, koje ovdje nanosi rijeka Muru. U parku ima puno turističkih sadržaja, čineći jezero popularnom destinacijom.

norveška

Mývatn, Island

Plitko jezero, koje se nalazi pored aktivnog vulkana Krafla, izgleda veoma očaravajuće. Njegova obala karakteriše ono što je poznato kao “pseudo krateri” – formacije koje su nastale nakon što je voda pod površinom zemlje eksplodirala. Ljeti se oko jezera odvija maraton, koji privlači brojne sportiste i gledaoce.

island

Jezero Komo, Italija

Jezera sjeverne Italije su po mnogo čemu posebna, a najljepše među njima je svakako jezero Komo. Ovo prelijepo odmaralište leži u sijenci Alpa. Na njegovim obalama leže predivna naselja šarmantne arhitekture, koja upotpunjuju idiličan prizor ovog kraja.

Ako vam se pruži prilika da doputujete na jezero Komo, obavezno posjetite svjetski poznati Belađo, atraktivno tradicionalno naselje i najveći turistički centar na jezeru. Sasvim sigurno, bićete zadivljeni, kao što su i mnogi pripadnici džet seta očarani ovim krajem i često mu se vraćaju. Jedan od njih je i Džordž Kluni.

Piora Valley jezera, Tičino, Švajcarska

Ritom, Cadagno i Tom su tri jezera u ovoj prekrasnoj dolini. Okružena planinskim pejzažom, ova alpska jezera čine pogled vrijedan divljenja. Takođe, jezero Cadagno je meromiktično, što znači da ima slojeve vode koji se ne spajaju. U Evropi ima samo nekoliko takvih jezera. Do doline se može stići žičarom, što ovo iskustvo čini još interesantnijim.

Možda te zanima

švajcarska jezera

Posjetioci idu na planinarsku turu, koja traje približno 3,5 sata i obuhvata sva tri jezera. Tu su i raznovrsne taverne gdje može da se proba poznati lokalni sir Piora, i sve to dok uživate u prelijepim panoramskim lokalitetima.

Eye of the Sea, Poljska

Najveće i jedno od najdubljih jezera na Tatra planinama, okruženo je izvanrednim pejzažima. To je najpopularnija turistička destinacija u ovom planinskom opsegu, koje privlači hiljade posjetilaca svake godine.

poljska

Ringedalsvatnet, Norveška

Jezero je ugrađeno u planine i okruženo je vrlo visokim vrhovima. Poznato je da ima još jednu popularnu karakteristiku – Trolltungu – fascinantnu stijenu koja se izdvaja od planine, pa je horizontalna u odnosu na tlo. Ovdje dobijate priliku da posjetite dva sjajna mjesta odjednom – jezero i Trolltungu. Druga destinacija pruža izvrsan i pogled na jezero.

norveška

Bajkalsko jezero, Sibir, Rusija

Najstarije i najdublje jezero na svijetu dostiže dubinu od 1,642 m i postaje čarobno mjesto kada se zamrzne. Ove slike su napravljene tokom hladne sezone i prikazuju nevjerovatne gravure leda. U regionu se nalazi netaknuta priroda i privlači avanturiste koji su spremni da dožive čiste, a ponekad čak i izazovne uslove, posebno u zimskom periodu.

sibir rusija

Jezero Anesi, Francuska

Jezero Anesi, nekima poznato i kao alpska Venecija, zaštićeno je grandioznim alpskim vrhovima i okruženo krivudavim biciklističkim stazama. Kao jedno od najčistijih jezera u Evropi, prije svega zahvaljujući strogom zakonu o zaštiti životne sredine, jezero Anesi je popularno odmaralište, pogodno za plivanje i razne druge sportove na vodi u toku ljetnjih mjeseci.

Koja je vaša prva destinacija i da li ste već posjetili neki od ovih 15 jezera?

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh