4 stvari koje loše utiču na vašu produktivnost

Avatar photo
produktivnost

Da biste se posvetili ostvarenju svojih ciljeva neophodno je da održite svoju produktivnost. To je prvo i osnovno pravilo uspješnog i srećnog života. ZdraviJa vam u nastavku donosi kako da održite fokus i ne skrenete sa puta koji vas vodi ka cilju.

Stvari koje su bitne drugima

Prvi od svih, i svakako najzastupljeniji način na koji trošite vašu energiju i samim tim smanjujete vašu produktivnost jeste činjenje stvari koje su bitne drugima. Vjerovatno ste mnogo puta to uradili a da niste bili ni svjesni toga.

Sjetite se samo svih onih izlazaka provedenih na mjestima i sa ljudima koji vam ne prijaju, a na koje ste pristali samo zato što „to tako treba“ ili „biću dobar prijatelj“.

Da se više ne biste dovodili u takve situacije, postavite vaše ciljeve jasno i uvijek ih čuvajte u centru pažnje. Sljedeći put kada se zapitate da li treba da radite nešto što ne želite ili što smanjuje vaše raspoloženje sjetite ih se.

U tom trenutku shvatićete da na taj način uzalud trošite vašu energiju, umjesto da je usmjerite na nešto što vas ispunjava i pruža zadovoljstvo. Stručnjaci savjetuju da odaberete tri velika cilja – lični, profesionalni i jedan usmjeren na odnose sa drugima. Pobrinite se da većina onoga što svakodnevno radite služi jednom od ta tri cilja.

Možda vam bude zanimljivo: Zdrave navike na poslu koje moraš početi praktikovati

produktivnost
@pinterest

Multitasking

U engleskom jeziku imenica multitasking označava sposobnost istovremenog obavljanja više poslova ili zadataka. Svi znamo da je teško postići previše velikih ciljeva u isto vrijeme, a isto važi i za produktivnost.

Čak i kada dobijete važan e-mail, to ne znači nužno da je on važniji od onoga što u tom trenutku radite. Samo otvaranje i čitanje istog oduzeće vam nekoliko minuta vremena, a osim toga, uništiće vašu koncentraciju i fokus.

Stručnjaci kažu da prosječno vrijeme koje vam je potrebno da povratite fokus na prvobitni zadatak iznosi 23 minute. Zato, prije nego što započnete sa radom utišajte sve izvore obavještenja koja mogu da remete vašu koncentraciju, a pauze iskoristite kako biste odgovorili na njih.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by ZdraviJa (@zdravija)

Možda te zanima
interne komunikacije

Dostupnost

Koliko puta vam se desilo da imate potrebu da se javite na poziv usred vašeg posla jer mislite da vas taj neko zaista treba? Vjerovatno barem jednom sedmično. Naravno, ponekad zaista postoje hitni pozivi na koje biste trebali odgovoriti, ali istraživanja su pokazala da 9 od 10 poziva koje primite nisu od velike važnosti.

Problem nastaje onda kada ljude iz svog okruženja naviknete na to da ste dostupni kada god vas pozovu. Ali, ako su vam pravi prijatelji shvatiće i poštovaće vaše vrijeme i obaveze koje imate. Odužite im se tako što ćete vrijeme koje provedete sa njima posvetiti samo njima, bez telefona.

produktivnost
@pinterest

Fizički izgled

Ovo se u najvećoj mjeri odnosi na žene koje mnogo vremena posvećuju svom fizičkom izgledu, dok muškarci o ovim stvarima uglavnom ne razmišljaju. Naime, još jedna od stvari koje negativno utiče na vašu produktivnost jeste razmišljanje o vašem fizičkom izgledu – kako izgledate, da li ste se prikladno obukli, da li je vaša frizura na mjestu, da li ste osvježili manikir.

Do ovakvih situacija dolazi posebno u trenucima kada bi trebalo drugima da budete šef. Kako biste se riješili nepotrebnog razmišljanja o svom izgledu, fokusirajte se isključivo na to što radite i budite svjesni činjenice da poštovanje stičete na osnovu svog truda i rada, a ne na osnovu izgleda.

Nadamo se da će vam ovi savjeti biti od koristi kako biste zadržali, ili povratili svoju produktivnost u obavljanju svakodnevnih zadataka.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh