5 eco-friendly brendova koji će vas oduševiti

Avatar photo

Napor da se podigne ekološka svijest osjeti se u svim industrijama jer kompanije postaju svjesne činjenice da njihov rad itekako utiče na životnu sredinu. Od korištenja recikliranih ili obnovljivih izvora do smanjenja potrošnje energije i otpada, sve više kompanija i potrošača radi na tome da zaštiti našu planetu, te da utiče na druge da vode održiv način života.

Predstavljamo vam pet poznatih brendova koji su ekološku svijest postavili kao glavni fokus njihovog poslovanja, što je pozitivno uticalo na percepciju kako potrošača tako i prodavača. Ako niste razmatrali da ekološki prihvatljive proizvode uvrstite u svoj život, ove kompanije će vas razuvjeriti.

Ikea

Kompanija Ikea koristi razne obnovljive izvore energije i ima posebnu taktiku upravljanja otpadom. Njihova strategija održivosti pod nazivom „Pozitivni ljudi i planeta” zasnovana je na mišljenju da potrošači ne bi trebalo da biraju između dizajna, funkcionalnosti, cijene, ili održivosti prilikom kupovine proizvoda. Ne samo da su njihovi proizvodi eco-friendly, već oni takođe podstiču i kupce da postanu više obaviješteni o ovoj temi.

Važno je naglasiti da njihovi napori zaista tek počinju. Trenutno Ikea samo 15% otpada šalje u deponije a plan je da se ovaj procenat u narednom periodu znatno umanji. Ikeini pogoni će u budućnosti 100% raditi pomoću obnovljivih izvora energije, zahvaljujući njihovim vjetrenjačama i solarnim panelima. Pored toga, ova kompanija godinama sadi drveće na određenim lokacijama kako bi u budućnosti koristila isključivo svoje resurse. Do sada su na ove inicijative potrošili preko milijardu dolara.

H&M

Nedavno je H&M najavio nagradu od milion dolara onom ko može pomoći ovom modnom gigantu da se što brže prebaci na zatvoreni ciklus proizvodnje tekstila. Pokrenuvši ovo takmičenje, filantropsko odjeljenje, „H&M Conscious Foundation”, napravilo je do sada najveći korak ove Švedske kompanije prema održivom poslovanju. Cilj? Primijeniti zelene, istinski revolucionarne ideje za zaštitu prirodnih resursa planete, tako što će se sniziti teret koji modna industrija stvara životnoj sredini.

Levi's

Iako su obje linije još uvijek relativno male, Levi′s je u zadnjih 5 godina radio na smanjenju svog uticaja na okolinu, predstavljanjem prvih denim farmerki napravljenih od plastičnih boca vode i farmerki za čije pravljenje je iskorišteno 2,5 puta manje vode nego što se inače koristi. U budućnosti se očekuje da će Levi's proizvoditi modele koji će kombinvati ova dva načina proizvodnje. Levi's je ovim pokazao da i najluđe ideje postaju ostvarive kada je cilj od velikog značaja.

Adidas

Već neko vrijeme Adidas i „Parley for the Oceans”, organizacija posvećena smanjenju plastičnog otpada u okeanima, sarađuju kako bi napravili patike od reciklirane plastike iz okeana. Prošle godine su isprintali 3-D prototip, sa ciljem da pokažu da bi industrija mogla razmišljati u ovom smjeru i tako zaustaviti zagađenje okeana plastikom. Posljednjih dana je oko 7.000 parova ovih patika plasirano na tržište te se mogu kupiti u prodavnicma i online.

Možda te zanima
digitalni detoks zdravija vodic

“Gornji” dio patike napravljen je 95% od plastike sakupljene iz okeana u blizini Maldiva, a ostatak je takođe napravljen od uglavnom recikliranih materijala. Adidas ima velike planove za budućnost te u ovoj godini planira napraviti milion pari ovakvih patika u različitim dezenima. Njihov konačni cilj je da eliminišu nerecikliranu, namjenski proizvedenu plastiku iz svog lanca snabdijevanja.

Lush

Kozmetički mag, Lush, je svoju ekološku politiku definisao sa 3 R: Reduce, Reuse i Recycle. Smanjenje otpada u potpunosti je njihov prvi prioritet. Pošto potpuna eliminacija otpada nije moguća, Lush stalno traži načine da smanji količinu istog. Između ostalog, prestali su da nude papir i celofan prilokom pakovanja poklona u njihovim radnjama odlučivši umjesto toga da ponude ukrasne tkanine, dok se 35% proizvoda prodaje „golo”. Ne samo da su tkanine za višekratnu upotrebu, već su napravljene od 100% organskog pamuka ili tkanine od recikliranih plastičnih boca.

Kao potrošači (ili donosioci odluka, ako je kompanija u pitanju), važno je uzeti u obzir kako naša kupovina utiče na životnu sredinu i koje su nam to eko-friendly alternative dostupne. Razumijevanje uslova u kojima se proizvode proizvodi natjeraće sve da razmisle sljedeći put pri odlučivanju između nekoliko opcija. Obaviještenost o promjenama u okolini, kao i onome što možemo učiniti da je sačuvamo, može efikasno usporiti ili zaustaviti posljedice klimatskih promjena.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh