5 JEDNOSTAVNIH trikova za disanje koji će vas odmah smiriti

disanje

Iako ovo djeluje poprilično jednostavno, zapravo se radi o prilično komplikovanom iskušenju. Najveća greška jeste u tome što većina nas uzima udisaje iz grudi, a ne iz dijafragme, što zapravo može pogoršati stvari i uticati na vaše držanje. Pravilno disanje može vam pomoći da se osjećate mirnije i opuštenije.

I ne, ne morate da sjedite 20 minuta istovremeno fokusirajući se na vaše disanje ili uzimati časove joge. Ovih pet jednostavnih trikova za disanje, koje je Zdravija za vas pronašla, mogu vam pomoći da se smirite bez obzira gdje se nalazite.

Produžite izdisaje

Ako vaše udisanje traje dvije sekunde, uvjerite se da izdisanje traje najmanje tri. Većina ljudi se više fokusira na svoj udisaj, ali su u stvari osrednji izdisaji ti koji daju veliki doprinos lošem disanju.

Koristite dijafragmu

Uvjerite se da uzimate dah iz donjeg dijela tijela, što je prilično suprotno od onoga što trenutno praktikujete. Disanje koje se stručno naziva i abdominalno ili dijafragmalno disanje, omogućava proširenje abdomena, a ne grudi, što podstiče punu razmjenu kiseonika. Dišite iz stomaka.

disanje duboko udah izdah opustanje meditacija

Koristite „hm” na izdisaju

Da, to je uobičajeni zvuk pri izdahu, ali možete koristiti i druge. Ukoliko idete na časove joge, pitajte vašeg instruktora da sa vama podijeli i druge zvukove koji odgovaraju izdisaju.

Chill out! (doslovno)

Ovo nije direktno vezano za vaše disanje, ali je isto tako jednostavno. Potapanje lica u hladnu vodu može imati smirujući učinak na vegus živac (vrlo dugi živac koji govori vašem mozgu da bude smiren). Ako to nije izvodivo, ukoliko ste na primjer na poslu, isperite ruke sa jako hladnom vodom da biste dobili sličan efekat.

Koristite nos za disanje

Dišite kroz nos, naizmjenično na obje nosnice (možete staviti prst na jednu nozdrvu da bi je držali zatvorenom). Patanjalijev institut u Indiji je pregledao mozak i otkrio da ova tehnika stara 4000 godina zapravo umiruje vaš mozak.

See Also

disanje

Nadamo se da će vam ovi savjeti pomoći da „naučite” da dišete pravilno i da se pomenutim tehnikama umirite ukoliko se nađete u stresnoj situaciji.

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Scroll To Top