5 načina da “natjerate” vašu djecu da ovo proljeće provedu igrajući se vani!

Avatar photo

Sada kada su temperature visoko iznad nule, napokon cijela porodica može da uživa u svim aktivnostima koje proljeće donosi! Iako su, zbog niskih temperatura i nedostatka snijega za uživanje u zimskim igrama, dane mjesecima provodili u kući , mališane u 21. vijeku nije više tako jednostavno “natjerati” da izađu vani. Čari igranja sa vršnjacima vani sve više gube smisao, a primat preuzimaju virtuelni prijatelji. Ako ste u potrazi za novim načinima da podstaknete svoju djecu da se igraju vani ovog proljeća, pronašli smo pet sigurnih načina. Ne zaboravite ih podsjetiti da se pokvase i uprljaju – i to je zabava i učenje!

PROČITAJTE: Dokazano – mobilne uređaje treba ograničiti djeci do 12 godina

Isprobajte lov na otvorenom

Ako do sada niste isprobali lov na otvorenom, onda ovog proljeća definitivno morate! To je sjajan način da budete vani, zabavljate se, a ujedno učite o novim stvarima u prirodi i budete fizički aktivni. Ono što je super, jeste što možete osmisliti svoja pravila! Možete se poslužiti kartama za asocijaciju ili dan prije zadajte mališanima zadatak da nacrtaju karte za lov. Kada su kartice spremne, dogovorite pravila – odredite koliko vremena imate za pronalazak, podijelite kartice tragačima i bacite se u potragu!

Lov na otvorenom ne mora biti takmičarskog duha, već možete svi zajedno tragati za žvotinjama biljkama sa kartica. Dok tražite, kako biste mališanima olakšali lov, što više ih edukujte o tome šta traže. Naravno, pojmove prilagodite uzrastu djece.  Pa tako, uzrastu od 3+ godina ćete reći da pronađu nešto crveno, okrugli list i pljosnati kamen. A, djeci osnovnoškolskog uzrasta, recimo, zadajte da traže mahovinu. Kao malu pomoć, recite kako je mogu pronaći na kori drveta ali i po tlu, i to na onoj strani koju sunce ne obasjava, a usput ih i naučite nešto više o mahovini.

Napravite svoj umjetnički studio napolju

Vaši mališani uživaju u crtanju i kreiranju stvari? Iskoriste tople dane tako što ćete dvorište, balkon ili obližnji park pretvoriti u umjetnički studio vas i vaših mališana! Ponesite krede za oslikavanje pločnika ili izađite na slikanje u prirodi. Spakujte bojice, flomastere ali i druge rekvizite iz prirode – liške, kamenje, cvjetove…

Ako vidite da vaši mališani uživaju u izradi predmeta od papira ili bilo kojeg materijala koji im padne pod ruku, imajte jednom sedmičnom dan kreativnog nereda! Iskoristite balkon ili provedite jedno popodne na dekici u prirodi. Ponesite sve rekvizite i podijelite zadatke. Na kraju, možete imati reviju svih radova.

P.S. Dopustite djeci da se isprljaju! Neka bar taj jedan dan uživaju u igri potpuno opušteno, bez razmišljanja da li će se vratiti kući sa nekom flekom na garderobi. Djeca su u fazi otkrivanja svijeta, te je to sastavni dio igre i saznanja.

MOŽDA VAS ZANIMA: Osamostalite svoje dijete uz pomoć prostih kućnih poslova

Zasadite svoje biljke

Iskoristite sezonu i upoznajte djecu sa baštovanstvom. Vaši mališani će uživati u sadnji začinskog bilja, povrća i voća koje kasnije mogu gledati kako rastu i jedu. Baštovanstvo je takođe nevjerojatan način da djecu naučite o okolini, našem uticaju na nju i tome kako je briga o biljkama i cvijeću toliko važna za naš ekosistem. Mališanima nabavite vlasititi alat, prilagođen njihovom uzrastu i dopustite im da se uključe u akciju odmah pored vas.

Možda te zanima
dece zahvalnost

Igrajte se na kiši

Kako smo već i pomenuli, igranje u prašini i skakanje po lokvama je njihov način otkrivanja svijeta. Sljedeći put kada padne kiša, nemojte ih grditi već im se pridružite! Obujte gumene čizme i nabavite kabanice ili vodootporne jakne i izađite vani! Dajte djeci slobodu da skaču u lokve, prskaju, pune kante kišnicom, pa čak i da se igraju sa blatom. Zar nismo svi mi uživali u tome?

Dopustiti slobodno vrijeme za igru ključno je za malu djecu, a na ovaj način kiša se čini zabavnom, a ne zastrašujućom.

Isprobajte kampovanje

Natjerati djecu da prihvate prirodu ne mora nužno uključivati pakiranje automobila i odlazak na veliko kampovanje u šumi. Upoznajte ih sa konceptom kampovanja u dvorištu uz noć u šatorima napolju! To je jednako zabavno kao i odlazak na “pravo” kampovanje, posebno za mlađu djecu, te zahtijeva mnogo manje planiranja i organizacije – ali još uvijek ima sve prednosti izleta bez ekrana. Ne zaboravite spakovati omiljene, a možete uživati i u pripremi jela na vatri.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh