5 najboljih namirnica za zdravlje srca

Avatar photo
zdravlje srca

Kao što već znamo, balansirana ishrana puna voća i povrća pozitivno deluje na naš organizam te sprečava bolesti od nastajanja, uključujući i srčana obolenja. Međutim, pored zdrave dijete, postoje određene namirnice koje utiču i na zdravlje srca. O kojim namirnicama je reč saznajte dalje u tekstu.

Lubenica

 

Osim što je ovo povrće slatko i osvežavajuće, puno je i zdravih vlakana i antioksidanata. Međutim, to nije sve. Prema rečima doktorice Sarah Samaan, kardiologa iz Dalasa, ovo povrće je izvor likopena koji je direktno povezan sa smanjivanjem rizika od nastajanja srčanih problema. Takođe, lubenica sadrži i vitamine C i A, kao i visoke izvore kalijuma i magnezijuma.

Saznajte: Koji su to zdravstveni benefiti lubenice?

zdravlje srca
@pinterest

Jogurt

 

Svima nam je poznato da se ovaj mlečni proizvod smatra lekom za mnoge stvari. Iako nam je ova namirnica omiljena kada imamo probavne probleme, ipak, jogurt je mnogo više od samog probiotika. Verovali ili ne, ovaj proizvod sprečava nastajanje bolesti desni koje mogu da dovedu i do srčanih problema (čudno i zanimljivo, zar ne?). Naime, jogurt osim što sprečava mnoge bolesti od nastajanja, takođe je pun vitamina, antioksidanata, vlakana kao i probiotika koji su ključni za naše zdravlje.

zdravlje srca
@pinterest

Paradajz

 

Kao i lubenica, paradajz je pun vitamina C kao i likopena koji su ključni za rad srca. Uvrstite ga u svakodnevnu ishranu u vidu salata ili ceđenog soka, te na taj način poboljšajte rad vašeg srca.

zdravlje srca
@pinterest

Avokado

 

Svima nam je poznato da je avokado izvor dobrih masti koje su zdrave za naš organizam. Takođe, ova egzotična voćka poseduje vitamin C, te kalijum, mineral koji utiče na kontrolisanje krvnog pritiska. Međutim, to nije sve. Avokado u sebi sadrži i karotenoide koji utiču na zdravlje srca.

Možda vam bude ineteresantno: Avokado tost – mnogima omiljeni doručak

Možda te zanima

zdravlje srca
@pinterest

Bobičasto voće

 

U više navrata smo spominjali kako su bobice među najzdravijim voćkama. Osim što su odlične za smanjivanje holesterola, gubljenje na kilaži, takođe su idealna užina za sve one koji brinu o zdravlju svog srca. Bobičasto voće sadrži antioksidante, te utiče na povećanje nivoa dobrog holesterola, a smanjenje lošeg u vašem organizmu. Tokom smanjivanja lošeg holesterola, one takođe utiču i na smanjenje krvnog pritiska.

Predlog za zdravu poslasticu: Osvežavjući zalogaji – borovnice u jogurtu

zdravlje srca
@pinterest

 

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh