5 najboljih namirnica za zdravlje vašeg srca

Avatar photo

Kao što već znamo, balansirana ishrana puna voća i povrća pozitivno djeluje na naše zdravlje te sprečava bolesti od nastajanja, uključujući i srčana oboljenja. Međutim, pored zdrave dijete, postoje određene namirnice koje utiču na smanjenje srčanih problema. Štaviše, ove namirnice poboljšavaju rad i zdravlje vašeg najvažnijeg organa. O kojim namirnicama je riječ saznajte dalje u tekstu.

Lubenica

Osim što je ova voćka slatka i osvježavajuća, ona je puna zdravih vlakana i antioksidanata. Međutim, to nije sve. Prema riječima doktorice Sarah Samaan, kardiolisti iz Dalasa, ova voćka je izvor likopena koji je direktno povezan sa smanjivanjem rizika od nastajanja srčanih problema, kao i raka. Takođe, lubenica sadrži i vitamine C i A, kao i visoke izvore kalijuma i magnezijuma.

Jogurt

Svima nam je poznato da se ovaj mliječni proizvod smatra lijekom za mnoge stvari. Iako nam je ova namirnica omiljena kada imamo probavne probleme, ipak, jogurt je mnogo više od samog probiotika. Vjerovali ili ne, ovaj proizvod sprečava nastajanje bolesti desni koje mogu da dovedu i do srčanih problema (čudno i zanimljivo, zar ne?). Naime, jogurt osim što sprečava mnoge bolesti od nastajanja je takođe pun vitamina, antioksidanata, vlakana kao i probiotika koji su ključni za naše zdravlje.

Paradajz

Kao i lubenica, paradajz je pun vitamina C kao i likopena koji su ključni za rad srca. Uvrstite ga u svakodnevnu ishranu u vidu salata ili cijeđenog soka, te na taj način poboljšajte rad vašeg srca.

Avokado

Možda te zanima

Svima nam je poznato da je avokado izvor dobrih masti koje su zdrave za naš organizam. Takođe, ova egzotična voćka posjeduje vitamin C, te kalijum, mineral koji utiče na kontrolisanje krvnog pritiska. Međutim, to nije sve. Avokado u sebi sadrži i karotenoide koji utiču na zdravlje srca.

Bobičasto voće

U više navrata smo spominjali kako su bobice među najzdravijim voćkama. Osim što su odlične za smanjivanje holesterola, gubljenje na kilaži, takođe su idealna užina za sve one koji brinu o zdravlju svog srca. Bobičasto voće sadrži antioksidante, te utiče na povećanje nivoa dobrog holesterola, a smanjenje lošeg u vašem organizmu. Tokom smanjivanja lošeg holesterola, one takođe utiču i na smanjenje krvnog pritiska.

 

© 2023 ZdraviJa magazin. Sva prava pridržana.

Povratak na vrh