5 namirnica koje usporavaju mršavljenje

Avatar photo

Da li postoji nešto frustrirajuće kao kada se gledate u ogledalo i ne vidite nikakve rezultate? Možda vi zaista vježbate i pokušate da jedete zdravo, ali da li to radite ispravno? Često možete pomisliti da je ono što jedete dobro za vas, ali to možda nije istina. Kako se ispostavilo, neke namirnice koje smatrate zdravim, zapravo mogu biti one koje usporavaju vaš metabolizam i sprečavaju gubitak kilograma. Kada pokušavate da smanjite težinu i ubrzate svoje mršavljenje, izbjegavajte sljedeće namirnice koje usporavaju metabolizam.

Bijelo brašno

Iako bijeli hleb i tjestenina mogu biti mnogo ukusnija opcija od žitarica od cijelog zrna, trebate znati da je razlog tome to što se bijelo brašno dodatno prerađuje i tako gubi sve benefite koje žitarice od kojih se pravi imaju.

Bijelo brašno je obrađena pšenica koja je u procesu nastanka izgubila sve najbolje atribute zrna pšenice, kao što su vlakna i antioksidanti, te ima nevjerovatno nizak kvalitet hranljivih materija. Bijelo brašno jedva ima vlakna, što znači da ono ne čini apsolutno ništa za vaše crijevno zdravlje i metabolizam. U stvari, ono usporava varenje.

Voćni sok

Jeste li znali da neki voćni sokovi mogu imati više šećera od nekih gaziranih sokova? Većina voćnih sokova puna je šećera, hemikalija, boja za hranu i aroma. Pobrinite se da zaista pročitate sastojke bilo kojeg voćnog soka koji kupujete. Obratite pažnju na sastojke kao što su kukuruzni sirup, dekstroza, fruktoza, koncentrat sokova, maltodekstrin, sirovi šećer i smeđi šećer. Umjesto toga, iscijedite pravi limunov sok u svoju vodu i poboljšajte metabolizam.

Prskano voće i povrće

Da li ste znali da određeni tip fungicida koji se koristi na voću i povrću (uključujući i jabuke) uzrokuje povećanje tjelesne težine kod miševa? Istraživači pretpostavljaju da isto važi i za ljude. Sljedeći put kada budete kupovali voće u prodavnici, potrudite se da kupite organsko. I ne zaboravite da temeljno operete svaki proizvod!

Omega-6 masne kiseline

Ove štetne materije se ne smiju pomiješati sa itekako zdravim omega-3 masnim kiselinama koje se mogu dobiti od masti pronađenih u sjemenkama chia, oraha, lososa i sl. Omega-6 masne kiseline zapravo imaju visoku korelaciju sa gojaznošću. Hrana je nekad imala uravnotežene omega-3 i omega-6 masne kiseline, ali danas prekomjerno prerađivanje hrane rezultuje u mnogo većoj količini biljnih ulja i hidrogenizovanih masti, koje uzrokuju gojaznost.

Možda te zanima
svila nega lica

Zapravo, studija u časopisu “Nutrients” je pokazala da su “omega-6 masne kiseline i visok omega-6 / omega-3 odnos povezani sa povećanjem tjelesne mase, dok visoki omega-3 unosi smanjuju rizik od povećanja tjelesne težine. “Pored toga, u istoj studiji otkriveno je da omega-6 masne kiseline promovišu otpornost na insulin, proces u kome naša tijela pretvaraju previše konzumiranih ugljenih hidrata u masnoću. Dakle, izbjegavajte hranu bogatu omega-6 masnim kiselinama, kao što je maslac, svinjetina, pileći but i razni kolačići.

Govedina koja nije hranjena travom

Tradicionalno gajeno goveđe meso je puno antioksidanata, koji mogu nanijeti štetu dobrim bakterijama koje žive u vašem stomaku, što može dovesti do problema sa varenjem i pretpostavili ste, povećanja tjelesne težine. Jedna studija je otkrila da se antibiotici koji nanose štetu vašim crijevima takođe mijenjaju i utiču na način na koji obrađujete hranu. Sljedeći put kada ste budete išli u nabavku, potražite govedinu koja je hranjena travom. Ne samo da će vam se zahvaliti vaš struk, već i vaše dugoročno zdravlje.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh