5 razloga zašto trebate krenuti na CrossFit

Avatar photo
crossfit vjezba teretana par

Dan za ruke, dan odmora, dan za noge pa ponovite. Ako se ovakva vaša rutina ustali, mogli biste učiniti lošu stvar za svoje tijelo jer ono neće biti naviknuto na izazove i nepredviđene situacije. Upravo zato od 2000. godine postoji CrossFit koji je redefinisao šta znači biti sposoban. Nikad ranije niste probali ili čuli za CrossFit? Ne paničite. Svako mora da počne negdje. Pitate se zašto bi trebalo da krenete na CrossFit? Pa, veoma nam je drago što ste zapitali. Evo zašto.

CrossFit zaista donosi rezultate

Nakon što je CrossFit dostigao kultni status, Odsjek za humanističke nauke Državnog univerziteta u Ohaju počeo je da kvantifikuje CrossFit-ove navodne koristi. Analizirali su nivoe aerobne kondicije i sastav tijela nakon 10-nedeljnog CrossFit trening programa. Njihovi rezultati su pokazali značajna poboljšanja u mišićima kod muškaraca, kao i smanjeni postotak masti. Po završetku programa polaznici CrossFit-a mogli su trenirati maksimalno intenzivno i mnogo duže nego što su mogli prije početka istraživanja.

crossfitPromjena treninga

Još jedna prednost je postojanje programa koji se stalno razvija i mijenja. Brojni sportski časopisi su sa ovom konstatacijom saglasni jer je ustanovljeno da su promjene programa treninga efikasnije od normalnih, statičkih programa za jačanje fizički aktivnih pojedinaca. Zato morate da promijenite stvari kako biste bili uspješni. Možete i da zamijenite uobičajeni dan u teretani za penjanje, plivanje ili Cross Fit.

CrossFit vas tjera da se posvetite

Postoji stara šala u fitness zajednici. “Kako da prepoznate Crossfitera? Ne brinite, oni će vam to sami reći. U tome postoji zrnce istine jer gotovo niko nema tu žestoku predanost svom zanatu. “Opsesija” teži da bude negativna riječ, “posvećenost” je bolja.

Sa CrossFit-om postavljate nove rekorde

CrossFit stvara želju u vama da budete najbolji. Ukupno 44 Ginisova rekorda su postavljena u jednom danu kada su se sportisti udružili u Sidneju, Londonu, Njujorku i Los Anđelesu u pokušaju da slome desetine rekorda u fitnesu.

crossfit fitnessCrossFit stvara zajednicu

Svakodnevni treninzi i prijateljski izazovi sa istim licima imaju izraženi učinak na ljude, u društvu u kojem je sve teže ostvariti prijateljstvo kao odrasla osoba.

Možda te zanima
istezanje i zagrevanje

Nadamo se da smo vam donijeli dovoljno razloga da počnete da se bavite ovom sjajnom fizičkom aktivnošću.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh