7 razloga zbog kojih treba da krenete na CrossFit treninge

Avatar photo
prednosticrossfita

Ukoliko se vaša rutina vežbanja sastoji od monotonog ciklusa — dan za ruke, dan odmora, dan za noge, pa ponovo — ne očekujte da će vaša kondicija i fizicka spremnost biti na zavidnom nivou. Vaše telo neće biti naviknuto na izazove i nepredviđene situacije.

Zato od 2000. godine postoji CrossFit, revolucionarni pristup treningu, koji ne samo da je izašao iz okvira ustaljenih rutina vežbanja, nego je i redefinisao poimanje fizičke spremnosti.

Šta je CrossFit?

CrossFit je visoko intenzivan i svestran oblik treninga koji kombinuje elemente snage, izdržljivosti, brzine, agilnosti, fleksibilnosti i još mnogo toga. Ova vrsta treninga je osmišljena kako bi razvila sveobuhvatnu fizičku spremnost.

Pitate se zašto bi trebalo da krenete na CrossFit?

U nastavku teksta donosimo vam nekoliko razloga.

1. CrossFit zaista donosi rezultate

crossfit trening

CrossFit zaista donosi značajne rezultate. Kada je ovaj oblik treninga stekao kultni status, Odsek za humanističke nauke Univerziteta u Ohaju posvetio se kvantifikaciji rezultata CrossFit-a. U okviru istraživanja analizirali su nivoe aerobne kondicije i sastav tela nakon intenzivnog 10-nedeljnog CrossFit trening programa.

Rezultati su bili izuzetno ohrabrujući, posebno kod muškaraca. Zabeležena su značajna poboljšanja u mišićnom tonusu i snazi, uz istovremeno smanjenje postotka telesne masti.

2. CrossFit program se stalno menja

Još jedna prednost ovog programa je ta što se stalno razvija i menja. Brojni sportski časopisi su saglasni sa ovom tvrdnjom, jer je ustanovljeno da su dinamični programi koji se stalno menjaju puno efikasniji od statičkih programa za jačanje fizički aktivnih pojedinaca.
Dakle, možda bi trebalo da promenite neke stvari kako biste postigli uspeh. Na primer, možete zameniti uobičajeni trening u teretani penjanjem, plivanjem ili CrossFit-om.

3. CrossFit vas tera da mu se posvetite

CrossFit vas podstiče da se posvetite! U fitness zajednici postoji stara šala: “Kako prepoznati Crossfitera? Ne brinite, on će vam to sam reći.” U toj šali ima zrno istine, jer retko ko je posvećeniji svojoj fitness rutini od osobe koja ide na CrossFit. Dok reč “opsesija” može imati negativnu konotaciju, reč “posvećenost” je mnogo prikladnija.

4. Sa CrossFit-om postavljate nove rekorde

crossfit treniranje

Možda te zanima
brzi kratki treninzi

Da, Crossfiteri obaraju rekorde. Ova vrsta treninga budi u vama želju da budete najbolji. Ukupno 44 nova Ginisova rekorda postavljena su u jednom danu, kada su sportisti udružili snage u Sidneju, Londonu, Njujorku i Los Anđelesu, pokušavajući da obore desetine rekorda u fitnesu.

5. Pomaže vam da savladate razne vežbe

CrossFit podrazumeva širok spektar vežbi, uključujući dizanje tegova, skakanje, trčanje, veslanje, gimnastičke pokrete, i mnoge druge. Ove vežbe se kombinuju u različite treninge, s ciljem postizanja što bolje ukupne kondicije.

6. CrossFit stvara zajednicu

Većina CrossFit treninga odvija se u grupnom okruženju, gde se članovi podržavaju međusobno, dele iskustva i motivišu jedni druge. Ovo stvaranje zajednice može vam pomoći da steknete motivaciju i ostanete dosledni.

7. U svakom trenutku ćete biti svesni svog napretka

CrossFit promoviše praćenje rezultata, bilo da se radi o vremenu koje vam je bilo potrebno da završite određenu vežbu, broju ponovljenih serija ili povećanju težine koju možete podići. Ovo pomaže lakšem postavljanju ciljeva i praćenju napretka.

Nadamo se da smo vam dali dovoljno razloga da počnete da se bavite ovom sjajnom fizičkom aktivnošću.

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh