5 razloga zbog kojih trebaš da koristiš ISKLJUČIVO prirodnu kozmetiku

Avatar photo
kozmetiku priroda kozmetika njega lice koza kosa

Jesi li znala da izborom prirodne kozmetike možeš uticati na zdravlje svoje kože i kose? U nastavku ti donosimo savete i razloge zbog kojih treba da u svoju rutinu nege i ulepšavanja uvedeš isključivo prirodnu kozmetiku.

Izborom prirodne kozmetike izbacićeš hemijske i sintetičke supstance. Prirodna kozmetika ima brojne benefite za kosu i kožu kako tela tako i lica. Ona deluje vrlo negujuće. Sa sigurnošću upotrebom iste imaćete bolje stanje kože i zdravlja organizma počevši od alergijskih reakcija koje će postati prošlost.

Razlozi koji prirodnu kozmetiku čine boljim izborom:

Ne sadrži štetne supstance

Supstance dobijene sintetičkim putem su u prirodnoj kozmetici tabu. Isto tako svi konzervansi koji, iako su tu u konvencijalnoj kozmetici da deluju antibakterijski, predstavljaju veliki rizik za astmu, alergijske reakcije ali i neka teža obolenja. Iz tog razloga sve više se povećava postotak žena koje izbegavaju kozmetiku sa sadržajem parabena.

Parafini i silikoni se ne koriste u stvaranju prirodne kozmetike jer se zna da dovode do zapušenih pora, usporavaju regeneraciju ćelija kože i dovode do isušivanja, s obzirom da ne sadrže nikakve hranljive materije. Sam način dobijanja mineralnih ulja kao otpada iz industrija čini ih lošim jer svakako nisu nešto prirodno, već mogu biti i kontaminirana.

Kupke za telo i pilinzi u ovom slučaju ne sadrže nano partikle mikroplastike već prirodne čestice. Na taj način ste izbegli mehanička oštećenja na koži i davanje prostora razvitku bakterija.

Možda te interesuje i ovo: Pronađite odgovarajuće ulje za vaš tip kože

Zaštita životinja

Upotreba prirodne kozmetike ima još jedan poseban benefit a to je zaštita životinja, s obzirom da proizvođači prirodne kozmetike ne vrše testiranja na njima. Sam zakon za prirodno sertifikovanu kozmetiku je dosta strog i ovako nešto je zabranjeno.

Ukoliko ste vegan potrebno je da posebno pazite šta to vaši omiljeni kozmetički proizvodi sadrže, jer se neki sastojci proizvode od životinja koje nisu više u životu. Dobar primer je emu ulje koje se dobija sušenjem kože emu ptice jer je bogato prirodnim mastima.

prirodna kozmetika kozmetiku njega lice koza kosa dia maraDeluju negujuće

Često ćemo primetiti da efekat ispisan na deklaraciji proizvoda izostaje. Razlog tome jeste što sintetički sastojci ne mogu dati pravu negu koži jer nisu obogaćeni svim vitaminima i mineralima koje su njoj potrebne. Prirodni sastojci su najjači hidratori, antioksidansi i predstavljaju bogatstvo vitamina. Ono što je obećano na deklaraciji prirodnog proizvoda, to je zaista i efekat koji daje.

Prirodni mirisi

Dešava se da nakon tuširanja izađete sa crvenim flekama na koži tela. Upravo ovo ćete izbeći ako koristite prirodnu kozmetiku. Osećaj zatezanja kože zbog isušenosti takođe će rešiti prirodni sastojci.

Priordna kozmetika posebnu prednost predstavlja za astmatičare jer se u takvoj kozmetici ne nalaze sintetički mirisi koji nadražuju sluznice. Mirisi u prirodnoj kozmetici su dobijeni iz ulja i ekstrakta cvetova određenih biljki, pa zato nemaju loše dejstvo kao hemijska jedinjenja.

organska veganska prirodna kozmetikaZaštita potrošača

Sama upotreba prirodne kozmetike štiti vas kao potrošača. Ženska populacija je vrlo izložena sintetičkim sastojcima s obzirom da smo mi te koje u toku dana koristimo više kozmetičkih proizvoda. Proizvod protiv znojenja je nešto što svaka ženska torba poseduje, ali ako si izabrala prirodnu kozmetiku, zastitićeš svoje grudi i žlezde od sadržaja aluminijuma.

Možda te zanima
homemade maska za kosu aloe vera

Prirodna kozmetika neprocenjivu zaštitu predstavlja za trudnice i majke koje sve dele sa svojom bebom. Razmislite o tome.

Možda te interesuje i ovo: Da li ste znali da jabukovo sirće čini magiju za vašu kožu?

Mana koju navode prirodnim kozmetičkim proizvodima jeste rok trajanja, ali to je upravo ono što je i čini posebno zdravom bez svih tih količina konzervanasa. Neretko tvrde i da je vrlo skupa što uopšte nije slučaj, ako uzmemo u obzir da prirodne maske za kosu ili dezodorans možete i sami kod kuće napraviti sa samo par sastojaka.

Moj moto danas jeste da uvek može ZDRAVO. Biraj i ti zdravo!

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh