6 dokumentaraca o trčanju koje morate pogledati

Avatar photo

Ne znate kako da provedete slobodno vrijeme, a potrebna vam je motivacija da počnete trčati? Pogledajte nekoliko dokumentaraca koje je za vas izdvojila ZdraviJa, i pronađite inspiraciju da započnete kvalitetne i zdrave životne navike. Trčanje je sigurno jedna od njih!

Free to run

Istorija trčanja prepričana kroz smjele likove koji su pomogli u oblikovanju kulture trčanja i stvaranju sporta koji danas poznajemo. “Free to run” vješto karakteriše ove likove, uključujući i ikone ovog sporta kao što su Kathrine Switzer, Steve Prefontaine i George Hirsch. Obožavatelji trčanja biće oduševljeni pričom koja stoji iza prvih dana ovog sporta, kada je trčanje bilo više kontra-kulturni pokret nego masovna mainstream rekreacija.

Barkley Marathons: The race that eats its young

Ovaj dokumentarac istražuje Barkley Marathon, nesvakidašnju izazovnu trku izdržljivosti koju su samo 14 trkača uspjeli da završe. Ova trka, koja se održava u malom gradu u Tenesiju, nazvana je najtežom trkom na svijetu – i to sa dobrim razlogom. Izazov počinje i prije same trke, putem tajnog postupka registracije. Oni koji su imali dovoljno sreće da pristupe takmičenju moraju preći 100-150 kilometara za manje od 60 sati. Neobilježene rute, nedostatak stanica za predah i iscrpljujući mentalni i fizički izazovi govore da je ova trka samo za one najhrabrije.

Film prati i uspješne i neuspješne trkače, pružajući gledaocima uvid u to koliko je zaista naporna ova trka.

Fast women

Film prati četiri žene koje se bore da ostvare svoje ciljeve. Tri žene pokušavaju da dođu do mjesta u američkom olimpijskom maratonskom timu, dok se četvrta nada kvalifikaciji na Bostonski maraton, i to nakon što je doživjela moždani udar. Emotivan film koji je osvojio nagradu za najbolji dokumentarni film na festivalu Mamut Film 2010, te inspirisao i motivisao mnoge da ne odustaju od svojih ciljeva.

Run for your life

Ovaj film prikazuje život i rad Freda Libowa, suosnivača najvećeg svjetskog maratona u Njujorku. Film govori o istoriji trčanja u Njujorku krajem 60-ih godina, prikazujući ovaj sport kao čudnu, nepopularnu stvar koju su muškarci radili u svom “donjem vešu”. Gledaoci će saznati kako je Lebow, rođen u Rumuniji, održao prvu trku 1970. godine, i to u Central Parku. Šest godina kasnije, trka se proširila u pet gradskih opština, kako se i danas održava. Od finansijskih problema do Playboy Bunniesa, trka je prošla mnogo uspona i padova prije nego što je postala jedna od najcjenjenijih trka na svijetu.

Možda te zanima
odeca reciklaza

Running on the Sun: The Badwater 135

Zamislite da trčite 220 kilometara kroz Dolinu smrti u Sijera Nevadi, i to u najtoplijim danima ljeta. Kroz ovaj film doživjećete znoj, toplotu i dramu jedne od najpoznatijih svjetskih trka. Ovaj dokumentarni film prati trkače koji se takmiče u čuvenoj Badwater trci.

Running the Sahara

Ovaj film koji je snimila Nacionalna Geografija, prati tri prijatelja, ultramaratonca, koji svaki dan prelaze oko 80 kilometara, 100 dana u kontinuitetu. Da stvar bude komplikovanija, oni trče kroz pustinju Saharu. Film prikazuje borbu ovih ljudi da izdrže sve mentalne i fizičke, ali i neočekivane tehničke prepreke koje im stoje na putu ka cilju.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh