6 netradicionalnih mjesta za meditaciju

Avatar photo

Važno je znati da posebna vrsta energije proizilazi iz upotrebe meditacije na neočekivanim mjestima. Vaša praksa meditacije ne mora biti ograničena na spavaću sobu ili neki drugi mirni prostor u vašem domu. Ona je prenosiva i možete je praktikovati bilo gdje u vašoj okolini.

ZdraviJa vam donosi šest primjera o kojima možda još niste razmišljali.

Aerodromi i avioni

Čak i kada nemate strah od letenja, putovanje može biti stresno za vas. Kada napokon dođete na red, prijavite se, prođete sigurnosne provjere i pronađete svoj gate, vjerovatno ćete već biti iscrpljeni. Aerodromi mogu biti mjesta sa puno buke i živahnih aktivnosti, ali mogu biti i idealno mjesto za meditaciju.

Sjedite na mjesto daleko od gomile, sakupite oko sebe svoje stvari i meditirajte između 30 minuta i sat vremena. Ako je buka prejaka, stavite slušalice bez ikakve muzike kako biste filtrirali zvukove.

Tokom leta, možete meditirati na sličan način, čak i koristeći intervalnu metodu tokom dugih letova. Meditacija tokom promjene vremenskih zona takođe pomaže u resetovanju vašeg cirkadijskog sata, što može smanjiti jetlag.

Kancelarija

Vjerovali ili ne, meditirati je moguće i na poslu, uz malo planiranja. Ukoliko imate stresan i odgovoran posao vrijeme za ručak, pored jela, posvetite i meditaciji.

Ako imate privatnu kancelariju, zatvorite vrata, a ako ne, pronađite praznu sobu u kojoj možete sjediti i meditirati između 15 i 45 minuta. Možete čak i ručati za stolom prije ili poslije, kako ne biste preskočili obrok.

Parkovi, planine i plaže

Meditacija u prirodi može biti jako uzbudljiva. Zvukovi ptica i šuštanje vjetra doprinose mirnom stanju tokom meditacije. Ipak, neke ljude brine pitanje sigurnosti kada žele da meditiraju na javnim mjestima te se najčešće odlučuju da uopšte ne pokušaju.

Tokom meditacije, vaš osećaj intuicije se povećava, što vam omogućava da osjetite da li vam se neko približava ili ako ste u opasnosti. Naravno, koristite svoj zdrav razum i osigurajte sve stvari koje imate. Ako se u bilo kom trenutku osjećate nesigurno, napustite područje i pronađite sigurno mjesto za nastavak vaše prakse.

Automobili

Vaš automobil je odlično mjesto za meditaciju kada se ne vozite. Ako vam treba mirno mjesto za odmor tokom radnog dana, sjedite na prednje sjedište, ugasite auto i uživajte u tišini.

Možda te zanima
Anksioznost

Takođe možete koristiti univerzalnu mantru udisanja, kojom naglašavate disanje dok vozite. Ona vam može pomoći da ostanete mirni u saobraćaju ali i budni kada putujete na udaljene lokacije.

Bolnice i ljekarske ordinacije

Odlazak kod ljekara kao i boravak u čekaonici bolnice mogu biti izuzetno stresni, ali su takođe odlično vrijeme za meditiranje.

Dugo čekanje se može isplatiti ako se odlučite za meditaciju umjesto gledanja u sat. Ako ste pacijent, imate dodatnu prednost meditiranja pred posjetu doktoru jer na ovaj način normalizujete svoj krvni pritisak i smanjujete brzinu kucanja srca prije nego što uđete u ambulantu.

Bilo gdje

Ako nemate puno vremena, ali vam je ipak potrebna pauza za rasterećenje od stresa, možete praktikovati mikro-meditacije.
Ove 2 do 5-minutne meditacije mogu vam pomoći da se usredsredite i smirite u bilo koje vrijeme na bilo kom mjestu. Prije razgovora za posao, između ispita ili u bilo kojoj drugoj sličnoj situaciji.

Kada primjenjujete meditativnu praksu, zapamtite:
Koristite svoj razum. Ako se ne osjećate sigurno, vjerovatno i nije najbolje mjesto za meditaciju. Ne brinite za buku. Kada se usredsredite na vašu meditaciju, buka će se pojaviti u pozadini i jedva ćete je primjećivati. Budite avanturistički nastrojeni, probajte nova mjesta!

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh