7 beauty trendova koje treba izbegavati

Avatar photo
beauty trendovi

Zahvaljujući društvenim mrežama, nikada nije bilo lakše otkriti novi beauty trik. Međutim, pre nego što odlučite da kopirate novu rutinu nege kože vašeg omiljenog beauty influensera, pametno bi bilo da se konsultujete sa dermatologom.

Pitate se zašto?

Naime, samo zato što je neki beauty trik efikasan na koži jedne osobe, ne znači da će isti uspeh imati i kod svih drugih.

Štaviše, dermatolozi smatraju da su neki od danas popularnih beauty trendova čak i rizični.

U nastavku otkrijte koje bi to trendove verovatno trebalo izbegavati.

1. Kremu sa SPF faktorom ne treba mešati sa drugim proizvodima

spf zastita

Slojevito nanošenje preparata za negu kože, ili nanošenje više proizvoda jednog za drugim, postalo je veoma popularno u rutini nege kože. Međutim, kada je reč o nanošenju SPF-a, potrebno je posebno obratiti pažnju.

Kako bi krema za sunčanje pružila odgovarajuću SPF zaštitu, mora biti ravnomerno naneta na kožu. Kada se pomeša sa serumima i hidratantnim kremama, krema za sunčanje neće vam pružiti adekvatnu UV zaštitu.

Ako koristite hemijsku kremu za sunčanje, nanesite je pre hidratantne kreme i sačekajte da se potpuno osuši pre nego što nanesete bilo šta drugo. Ukoliko koristite mineralnu kremu za sunčanje, koja deluje kao fizička barijera, treba je naneti kao poslednji proizvod nakon što se koža potpuno osuši.

2. Pre upotrebe seruma sa vitaminom C, posavetujte se sa dermatologom

serum za lice upotreba

Serumi sa vitaminom C su nedavno postali veoma popularni, a iako mnogi dermatolozi hvale i preporučuju njihovu svakodnevnu upotrebu, postoje i oni koji tvrde da ovi serumi mogu izazvati pojavu akni.

Većina seruma sa vitaminom C sadrži vitamin E koji zapušava pore, stoga se svima koji su skloni aknama preporučuje da koriste nekomedogene proizvode koji sadrže potentne antioksidante umesto seruma sa vitaminom C.

3. Microneedling ostavite profesionalcima

tretmani za lice

Setovi za microneedling kod kuće postali su popularni tokom pandemije. Međutim, dermatolozi smatraju da mogu učiniti više štete nego koristi.

Microneedling kod kuće možda ne prodire dovoljno duboko u kožu da bi pružio značajne koristi, a ako se ne izvede pravilno, može dovesti do povećanog rizika od ožiljaka, hiperpigmentacije i infekcija. Ako ste zainteresovani za microneedling, najbolje je da zakažete tretman kod stručnjaka koji se njime bave.

4. Vakuum aparat za čišćenje pora na licu ne treba koristiti kod kuće

ciscenje lica u salonu

Možda te zanima
ph kose

Vakuum aparati za čišćenje pora na licu su uređaji koji često koriste dermatolozi ili kozmetičari kako bi uklonili nečistoće iz vaših pora.
Iako su ovi uređaji dostupni za kućnu upotrebu, dermatolozi naglašavaju da ne bi trebalo da ih koristite na svoju ruku. Naime, ukoliko se ne koriste pravilno, ovi aparati mogu biti štetni, razbiti krvne sudove i ostaviti tragove na koži.

5. Nemojte stavljati pastu za zube na bubuljice

Možda najstariji beauty trik koji postoji je korišćenje paste za zube za isušivanje bubuljica. Međutim, ovaj trik i nije baš dobar za kožu.
Umesto paste za zube, najbolje je koristiti sastojke za borbu protiv bubuljica ili akni koji zaista deluju, kao što su retinoidi, benzoil peroksid i salicilna kiselina.

6. Držite se dalje od pilinga sa solju i šećerom

nega tela

Iako zvuče prirodno, dermatolozi tvrde da pilinzi sa solju i šećerom nisu baš bezbedni. Problem je u tome što ovi abrazivni proizvodi mogu izazvati mikroranice na koži, sa povećanim rizikom od infekcije i upale.

Sigurnija alternativa je korišćenje hemijskog eksfolijanta u obliku hidratantne kreme koja sadrži hidroksi kiseline za eksfolijaciju i bolje čuva barijeru kože.

7. Isključite uređaje za uklanjanje dlaka

Iako su uređaji za uklanjanje dlaka kod kuće nesumnjivo praktični, većina dermatologa preporučuje da se ne koriste. Ako se ne uradi pravilno, uklanjanje dlaka kod kuće može izazvati modrice, ožiljke i hiperpigmentaciju kože.

Zbog toga vam savetujemo da se za lasersko uklanjanje dlaka obratite obučenim stručnjacima.

Dakle, pre nego poslušate bilo koji savet vaših omljenih beauty influensera, dobro se informišite, ako je moguće porazgovarajte sa dermatologom i uvek uzmite u obzir svoj tip kože i sve njene specifičnosti.

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh