7 blagodeti maslinovog ulja za bebe

Avatar photo
ulja za bebe

Osim po svojoj hranljivosti, maslinovo ulje je poznato i kao jedan od najdjelotvornijih prirodnih sastojaka za mnogo toga, a kada je u pitanju vaša beba.

ZdraviJa se potrudila da nađe na koje sve načine možete da iskoristite blagodeti ovog ulja za bebe i upotrijebite ga u korist vašeg mališana.

Možda će vam biti interesantno: 10 pitanja koja ćete “guglati” prvih 6 sedmica sa bebom

Masaža

Masaža stvara posebnu i jaču vezu između roditelja i bebe, pospješuje kvalitetniji san, razvoj i zdravlje novorođenčeta. Važan aspekt prilikom masaže je izbor odgovarajućeg ulja. Roditelji uglavnom koriste maslinovo ulje bez ikakvih problema i žalbi.

Evo nekoliko prednosti masaže sa maslinovim uljem koje možete praktikovati tokom hladnijeg, ali i toplijeg perioda godine.

  • Čini kožu mekšom, sjajnijom i zdravijom, a za bebinu nježnu kožu biće odličan losion.
  • Ima regenerativnu moć i pomaže u očuvanju kože.
  • Bogato je zdravim mastima, fenolnim antioksidantnim vitaminom E, skvalenom i oleinskim kiselinama, pa redovna masaža može pomoći u održavanju dobrog tona kože, kao i zdravlju kostiju i mišića.
ulja za bebe
@pinterest

Ishrana

Kada je riječ o ishrani beba, preporučljivo je uvesti maslinovo ulje tek od šestog mjeseca starosti. Maslinovo ulje je bogato mononezasićenim masnim kiselinama koje su izuzetno dobre za zdravlje srca i pankreasa.

Ulje takođe može biti dobar izvor masti za bebe koje prelaze na dopunsku ishranu, a te masti igraju vrlo važnu ulogu u bebinom razvoju. Budući da je beba od prvih dana života naviknuta na unos oleinske masne kiseline putem majčinog mlijeka, najsličnija masnoća sa kojom bi trebalo nastaviti i tokom dohrane je maslinovo ulje.

Međutim, iako izuzetno zdravo, nikada ne smijete koristiti više od jedne četvrtine čajne kašičice za 50 grama bebine hrane, jer u suprotnom može doći do dijareje. Kada se jede u pravim količinama, maslinovo ulje pogoduje cjelokupnom zdravlju bebe.

Pomaže kod grčeva i konstipacije

Jedan od prirodnih načina da bebi umirite grčeve je da utrljate zagrijano maslinovo ulje na stomak. Maslinovo ulje smanjuje gasove i obezbjeđuje miran san.

Osim toga, maslinovo ulje pomaže i kod konstipacije. Mnogi ovo blagotvorno ulje koriste kao laksativ za liječenje zatvora. Ipak, prije nego što sami donesete odluku da na taj liječite svoju bebu, najprije se posavjetujte sa ljekarom.

ulja za bebe
@pinterest

Suzbijanje tjemenjače

Maslinovo ulje se pokazalo kao odlično u suzbijanju tjemenjače – žućkaste, često slojevite (pločaste) naslage na bebinom tjemenu koja liči na krljušt. Naime, hidratantna svojstva maslinovog ulja mogu djelovati kao prirodni lijek za uklanjanje tjemenjače kod beba.

Možda te zanima
društvene igre

  • Utrljajte maslinovo ulje na bebino tjeme.
  • Masirajte mekanom četkom i ostavite tako nekih 10 do 20 minuta.
  • Ukoliko je kora gusta, ostavite ulje i tokom noći.
  • Kasnije, temeljno isperite bebinu kožu glave pomoću blagog šampona ili samo mlake vode.
  • Koristite češalj kako biste nježno uklonili oslabljenu koru sa bebine glave.

Pelenski osip

Maslinovo ulje pokazalo se kao izuzetno dobro i za rješavanje problema sa pelenskim osipom. Najbolje je koristiti emulziju koja se pravi od dvije kašike maslinovog ulja i kašike vode. Emulziju utrljajte na dlanove i lagano pređite preko bebinih genitalija i zadnjice. Ukoliko ne riješite problem na taj način, obratite se pedijatru.

ulja za bebe
@pinterest

Sprečavanje kašlja

Američka akademija pedijatara savjetuje ljekarima da za liječenje kašlja bebama daju prirodne lijekove, a ne antibiotike. Svaki put kada je vaša beba bolesna, majčino mlijeko je najbolji lijek. Povremeno, dobro je i utrljavati prirodno ulje kako bi se beba smirila.

Pomiješajte tri do četiri kašičice maslinovog ulja sa dvije do tri kapi ulja ruzmarina, eukaliptusa i peperminta. Utrljajte mješavinu na bebine grudi i leđa. Utrljavanje ulja prije nego što beba zaspi, pomaže joj da lakše prespava noć.

Za prijevremeno rođene bebe

Klinička ispitivanja su otkrila da maslinovo ulje, u kombinaciji sa sojinim uljem, ima lipidni profil sličan majčinom mlijeku i korisno je kao intravenozna ishrana za nedonoščad. Doktori preporučuju maslinovo ulje za bebe sa malom težinom ili bebe sa poteškoćama u ishrani.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh