8 načina kako da vašu decu naučite zahvalnosti

Avatar photo
dece zahvalnost

Zahvalnost nije samo lep manir, nego veoma važna karakterna osobina koja doprinosi emocionalnom blagostanju pojedinca. Deca koja su zahvalna imaju tendenciju biti srećnija, emocionalno stabilnija, svesnija sebe i sveta oko sebe.

Istina je da se mališani često ponašaju sebično, stoga je potrebno da ih od malih nogu učimo zahvalnosti. Dakle, postavlja se pitanje: Kako to učiniti?

ZdraviJa se potrudila da pronađe nekoliko strategija koje će vam pomoći da svoju decu naučite da budu zahvalna. Pokušajte da ih primenjujete i vaše dete će uz vas ubrzo početi da uči kako da bude zahvalno na svemu što ima.

1. Manje luksuza, više zahvalnosti

Ukoliko deci uvek pružate kraljevski tretman, verovatno će mnoge stvari uzimati zdravo za gotovo. Stalno ispunjavanje želja, kupovina igračaka, vožnja autom do škole, manjak odgovornosti i uživanje u omiljenoj hrani kada god požele često postane norma, a zahvalnost za te privilegije može pasti u zaborav.

odgajanje saveti

Postoji li lek za ovakvo ponašanje? Predlažemo jednostavan pristup: sedmodnevni izazov koji će celoj porodici pomoći da shvati koliko je važno ceniti životne olakšice.

Ne idite u restorane na ručak, isključite nepotrebne uređaje na sedam dana, ograničite vreme provedeno na internetu, a na posao i u školu idite pešice ili biciklom (ukoliko je to moguće). Takve promene možda neće uvek biti ugodne, ali će pomoći celoj porodici, a posebno detetu, da razvije svest o tome kakve privilegije ima.

2. Razgovarajte o zahvalnosti

Ukoliko odlučite da primenite strategiju koju smo pomenuli, važno je da razgovarate sa detetom o tome zbog čega ste to učinili, jer dete treba da razume vaše odluke i postupke, naročito ako se tiču njih.

Otvoreni razgovori o zahvalnosti mogu dodatno ojačati svest o njoj. Objasnite im zašto je važno biti zahvalan i kako to može da utiče na njihovu sreću i odnose sa drugima. Možete koristiti primere iz svakodnevnog života ili bajke i priče o zahvalnosti kako biste ilustrovali ovaj koncept i podstakli ih na dublje razmišljanje.

3. Zahvalite se naglas

poverenje deca

Ako želite da vaša deca razviju osjećaj zahvalnosti, vi im morate biti najbolji primer. Iskreno zahvaliti svakome – od trgovca koji vam je pomogao pronaći željeni proizvod, do komšinice koja vas je obavestila da se vaš korov proširio na njen vrt.

Podignite zahvalnost na viši nivo važnosti tako što ćete je uvek jasno i direktno izražavati. U prodavnici se uvek potrudite da pred detetom kažete: „Mnogo vam hvala što ste mi pomogli da pronađem ovaj šampon!”

Neka vam bude navika da zahvaljujete onima koji vam čine uslugu ili pomažu. Uvek jasno kažite koliko ste zahvalni za pozitivne događaje u životu i ne zaboravite se zahvaliti članovima porodice na sitnim gestama ljubaznosti i pomoći.

Kada vaša deca shvate kako zahvalnost deluje i koliko je lepo čuti čarobno „hvala”, i njima će to postati prirodno.

4. Neka vam zahvalnost bude rutina

Brojna istraživanja pokazuju da su ljudi koji su zahvalni – najsrećniji. Zbog toga vam savetujemo da praktikujete zahvalnost za stolom tokom obroka, kada uspavljujete dete i u svim drugim situacijama (pogotovo onda kada je dete sa vama).

Naglas recite na čemu ste zahvalni.

roditelji saveti

Možete napraviti i teglu zahvalnosti i ispuniti je porukama o tome koga, šta i zbog čega cenite. Stariju decu ohrabrite da tokom sedmice fotografišu ili zapisuju stvari na kojima su zahvalni i podele ih sa vama za nedeljnim ručkom.

Živimo u vremenu gde je skoro sve svima dostupno, stoga je zaista važno učiniti zahvalnost delom svakodnevne rutine.

5. Poklanjajte onima koje volite

Poklanjanje drugima nije samo čin davanja, već dublji oblik empatije i pažnje prema onima koje volimo. To podrazumeva razmišljanje o tome kako se određena osoba oseća, šta voli, šta joj treba i šta joj je važno. Dakle, kada razmišljamo o tome šta pokloniti nekome, stavljamo se u njihove cipele.

Stoga vas ohrabrujemo da pokušate navesti decu (na primer uoči sezone praznika) da pored svoje liste želja za poklone, uvek sastavljaju i listu sa poklonima za ljude koje vole.

6. Zajedno praktikujte svesnost

sretno detinjstvo

Ohrabrivanje svesnosti kod dece je jako dobro za njihov emocionalni razvoj. Zbog toga vam savetujemo da ih svakodnevno učite kako da praktikuju svesnost. Razgovarajte o tome koliko je važno ceniti sadašnji trenutak, osvestiti svoje misli i osećanja, prepoznavati lepotu u sitnicma i biti zahvalan za sve što imamo i što je oko nas.

Možda te zanima
polazak u školu

Osim praktikovanja svesnosti kod kuće, činite to i u prirodi. Organizovanje šetnji ili poseta lokalnim parkovima može biti prilika za razgovor o tome kako se osećaju i da li primećuju prirodne lepote oko sebe. Takođe, podsticanje dece da zabeleže misli i osećanja u dnevnik ili da ih izraze kroz crteže može biti kreativan način za razvijanje svesnosti.

7. Donirajte drugima

Kada vaša deca prerastu igračke ili dobiju nove za praznike i rođendane, možete ih učiti zahvalnosti tako što ćete stare igračke pokloniti humanitarnim organizacijama ili deci koja bi ih želela, a ne mogu da ih dobiju.

Deci nije uvijek jednostavno odreći se starih igračaka, ali objasnite im da će tako usrećiti drugu decu. Na ovaj način će vaša deca naučiti i kako da budu zahvalna na novim igračkama. Dakle, ova praksa će kod njih probuditi i saosećanje i zahvalnost.

Pored igračaka, donirati možete i očuvanu odeću koju su vaša deca prerasla. Na taj način mogu naučiti ponešto i o ekologiji.

Možda vam bude interesantno da pročitate i naše kreativne savete o tome kako da pametno i savesno iskoristite staru odeću.

8. Čitajte deci naglas

lekcije iz roditeljstva

Čitanje deci naglas je veoma korisno iz više razloga, naročito ukoliko im baš vi čitate. Jedna od najvećih prednosti čitanja deci je to što će se kroz priče i bajke upoznati sa različitim likovima i situacijama koje će moći da prepoznaju i u stvarnom životu.

Dečiji svijet je mali i često se sastoji od stvari sa kojima su već upoznati, poput porodice, prijatelja, škole ili obdaništa. Međutim, slušanje priča iz knjiga im pruža priliku da istražuju van okvira tog sveta, da uče i razvijaju se.

Jedan od ključnih aspekata učenja kroz čitanje je vizualizacija. Kroz opise likova, mesta i događaja, deca stvaraju mentalne slike koje im pomažu da bolje razumeju i zapamte priču.

Zato, posetite najbližu knjižaru i potražite stručne preporuke o knjigama prilagođenim uzrastu vaše dece koje govore o vrednostima poput zahvalnosti. One će imati poseban uticaj na emocionalni razvoj vaših mališana.

Primena ovih strategija će pomoći vašoj deci da izgrade pozitivne navike i praktikuju zahvalnost tokom celog života.

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh