7 savjeta kako se vratiti u rutinu nakon odmora

Avatar photo
rutina, Devojka sa haljinom ucrtava beleske u kalendar u lepom dnevnom boravku i vraca se u rutinu nakon odmora

Nakon odmora svima nam je teško vratiti se u radnu rutinu i sa potpunom posvećenošću izvršavati zadatke koje dobijemo od svog šefa. ZdraviJa vam donosi nekoliko savjeta kako da se organizujete i vratite fokus na poslovne zadatke. Garantujemo vam da ćete biti zadovoljni, ali i vaš šef, te da će rutina ponovo ući u vašu svakodnevicu.

Organizujte se na vrijeme

Dobra organizacija obaveza na poslu prije odmora je ključ istinskog uživanja. Priprema za odmor bi trebalo da uključuje pravljenje liste obaveza, bilo u svom planeru, bilo u aplikaciji na vašem pametnom telefonu.

Uradite to barem dva dana prije odlaska, tako da imate dovoljno vremena za neočekivane naredbe ili zadnje zadatke od šefa. Takođe, ispraznite svoj e-mail i očistite svaku stavku sa svog kalendara, tako da jedina stvar koju ćete pronaći u povrataku na posao bude „olovka i čist papir”.

Zamislite kako je lijepo vratiti se u sređenu kancelariju, umjesto u nered koji će vam vratiti samo uznemirenost koju ste pokušali ostaviti.

Vratite se sa odmora dan ranije

rutina
@gypsytan

Većini nas je teško odreći se i minuta slobodnog vremena na godišnjem odmoru, ali razmislite o tome da se vratite dan ranije kući. A evo i zašto – tako ćete u subotu uveče, ako planirate da počnete da radite u ponedjeljak, dati sebi dovoljno vremena za kupovinu hrane za sedmicu dana, da pregledate e-mailove i postavite prioritete za prvi radni dan.

To će vam pomoći da izbjegnete preopterećenje. Ako to ne učinite, vjerovatno ćete biti brzo umorni, nivo vašeg stresa će biti previsok, a onda će vam odmor sa kojeg ste upravo vratili, bukvalno „prisjesti”.

Isključite se

Nemojte odgovarati na e-poštu, osim ako je to hitan slučaj. Stavite vašim saradnicima do znanja da želite da se odmarate i da ćete biti dostupni tek kada se vratite sa odmora. Umjesto da odgovarate na mejlove, možete da ih markirate po prioritetima, te da na njih odgovarate čim dođete u kancelariju.

Dođite prvi u kancelariju

Nema sumnje u to – rad u kancelariji bez saradnika ili telefonskih poziva koji vas ometaju poboljšaće vaš fokus. Dakle, prvog radnog dana nakon odmora planirajte da dođete najmanje pola sata ranije – možda čak i sat, zavisno od toga koliko dugo ste bili odsutni, kako biste odgovorili na e-poštu. Na taj način počinjete svoj dan spremni, a vaš šef će biti srećan što ste se tako brzo vratili u poslovnu rutinu.

Vratite se svojoj rutini vježbanja

Nemojte da iskačete iz svoje rutine vježbanja samo da biste nadoknadili vrijeme posvećeno poslu. Pokušajte da se oduprete, pošto kvalitetno znojenje može pomoći u uklanjanju bilo kakvog trajnog stresa i poboljšanju mentalnog fokusa.

Inspiraciju za vježbe koje preporučujemo da vam postanu stalna rutina, a koje vam neće oduzeti mnogo slobodnog vremena potražite na našem YouTube kanalu i u našoj rubrici Vježbam.

Jedite hranu za mozak

Nakon odmora na kojem ste se malo opustili i jeli hranu koju baš i ne konzumirate svakodnevno, bitno je vratiti se zdravom načinu ishrane. Pokušajte da izbjegavate nezdrave dijete, jer ćete se osjećati loše, a i skrenućete fokus sa vama bitnih stvari, kako na poslu, tako i u slobodno vrijeme.

Neka vam rutina bude da jedete zdravu hranu i pijete puno vode. Bitan je unos hrane koja je bogata antioksidansima i zdravim mastima. Zdrava mast u namirnicima poput lososa i avokada pomaže vam da povećate sposobnost koncentracije, dok antioksidansi u borovnicama i zelenom čaju pomažu u dugotrajnoj memoriji.

Možda te zanima

Miješanje navedenih namirnica sa špinatom i keljom je recept za uspjeh. Istraživanja pokazuju da tamno, lisnato zeleno povrće može poboljšati fokus i produktivnost.

Idite na vrijeme na spavanje

Jako je bitno da u približno isto vrijeme idete na spavanje i da vam to bude stalna rutina, kako ne biste poremetili svoj ciklus spavanja. Ako ga poremetite, to lako dovodi do nesanice, pa dalje do iscrpljenosti.

Izbjegavajte kofein u popodnevnim časovima, jedite laganu večeru nešto ranije nego obično (teški obroci mogu doprinijeti nesanici) i pijte puno vode.

Nadamo se da će vam ovi savjeti pomoći da se što prije vratite u svoju rutinu, kako na poslu, tako i kada su u pitanju vaše svakodnevne obaveze.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh