9 jednostavnih načina da izbacite toksine iz tela

Avatar photo
saveti za detoks

Naše telo je svakodnevno izloženo raznim toksinima, bilo da dolaze iz hrane, pića, vazduha, ili hemijskih proizvoda koje koristimo. Akumulacija ovih štetnih supstanci u organizmu može negativno uticati na na naše zdravlje, pa je sezonska (proletnja) detoksikacija tela ponekad i više nego dobrodošla.

Ukoliko želite da izbacite toksine iz svog tela, uvažite ovih nekoliko saveta.

1. Smanjite unos šećera

smanjen unos secera

Sezonska detoksacija je efikasan način da se vaše telo očisti od toksina, što će takođe ubrzati vaš metabolizam i poboljšati vaše opšte zdravlje. Počnite tako što ćete smanjiti količinu šećera koju konzumirate, a ovo uključuje i med i sve veštačke zaslađivače.

Ukoliko unosite puno šećera u organizam (naročito prerađenog), vi zapravo tražite od svog tela sve više insulina i tako istežete pankreas. Dugoročno, ovakva navika može da izazove hronični umor, dijabetes, razvoj raka i višak kilograma.

2. Pijte mnogo vode

Voda je ključna za detoksikaciju jer pomaže bubrezima da efikasno izbacuju toksine iz organizma. Preporučuje se da pijete najmanje osam čaša vode dnevno. Dodavanje limuna u vodu može dodatno pojačati detoksikacioni efekat zahvaljujući visokom sadržaju vitamina C.

Čim se probudite, popijte čašu mlake vode u koju ćete iscediti pola limuna.

detoks voda savet

3. Pokrenite se

Redovno vežbanje podstiče cirkulaciju krvi i limfnog sistema, što je veoma važno za detoksikaciju organizma. Fizička aktivnost povećava protok krvi, pomaže u efikasnijem uklanjanju otpadnih materija i toksina, te poboljšava varenje.

Osim toga, vežbanje smanjuje stres, podmazuje zglobove i jača telo u celini. Brojne studije su pokazale da ljudi koji redovno vežbaju imaju znatno niži nivo toksina u organizmu. Uključivanje fizičke aktivnosti u vašu svakodnevicu može značajno doprineti vašem opštem zdravlju i osećaju blagostanja.

4. Pijte mnogo čaja

caj za detoks

Čaj je bogat antioksidansima koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala i podržavaju detoksikaciju tela. Oni doprinose hidrataciji (naročito biljni čajevi), smanjujući tako verovatnoću prejedanja. Kofein u čaju je blaži i manje opterećuje vaš organizam u poređenju sa kofeinom iz kafe.

Redovno konzumiranje čaja takođe može pomoći u čišćenju jetre i poboljšanju njenog funkcionisanja, što je ključno za eliminaciju toksina iz tela. Dakle, uživanje u šoljici čaja može biti jednostavan, ali efikasan korak ka boljem zdravlju.

5. Jedite organsku hranu

Predlažemo vam da rekonfigurišete svoju ishranu već ovog proleća. U fokusu vaše ishrane bi trebalo da bude širok izbor sezonskog povrća, kao i žitarice od celog zrna, pasulj i ostale mahunarke i male količine oraha i semenki. Zapamtite da prerađena hrana ne sadrži hranjive sastojke koje vaše telo treba. Tamnozeleno povrće, na primer, puno je mikrohranila i sadrži vrlo malo kalorija, tako da ga možete jesti koliko god želite.

Možda te zanima
od kuće

organska hrana

6. Detoksikacija putem saune

Sauna je odličan način za detoksikaciju jer znojenje pomaže telu da se oslobodi toksina. Redovne posete sauni mogu poboljšati vašu cirkulaciju, opustiti mišiće i poboljšati opšte zdravlje kože.

7. Pravite zelene sokove i smutije od svežih sastojaka

Zeleni sokovi, bogati hlorofilom, vitaminima i mineralima, odličan su način za detoksikaciju tela. Pravite sokove i smutije od kelja, spanaća, krastavca, celera i limuna. Ove namirnice ne samo da čiste krv, već i povećavaju nivo energije.

zdrave namirnice

8. Pilingujte se i idite na masažu

Redovni piling kože i masaže uljima pomažu u uklanjanju mrtvih ćelija i toksina sa površine kože, dok istovremeno poboljšavaju cirkulaciju. Ove prakse osvežavaju vašu kožu, čine je glatkom i zdravijom, i podstiču bolje funkcionisanje celog organizma.

9. Koristite prirodne proizvode za negu kože

Kozmetički proizvodi koje koristimo svakodnevno često sadrže štetne hemikalije koje mogu dospeti u krvotok. Birajte prirodne proizvode za negu kože i izbegavajte one sa dugim listama sastojaka koje je teško izgovoriti.

Već sutra počnite da primenjujete naše savete i uskoro ćete se osećati mnogo bolje, verujte nam!

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh