8 jednostavnih načina kako da oslobodite tijelo od toksina

Avatar photo

Proljeće je period kada se rješavamo viškova koji su se nataložili tokom duge zime. Ovo se odnosi i na toksine koji opsjedaju naše tijelo. Sljedeći jednostavni načini oporavka će vam pomoći da se osjećate zdravije nego ikada!

Smanjite unos šećera

Sezonska detoksacija je efikasan način da se vaše tijelo očisti od toksina, što će takođe ubrzati vaš metabolizam i poboljšati vaše opšte zdravlje. Počnite tako što ćete smanjiti količinu šećera koju konzumirate, a ovo uključuje i med i sve vještačke zaslađivače. Ukoliko unosite puno šećera, tražite od svog tijela sve više insulina i tako istežete pankreas. Dugoročno, ovakva navika može da izazove hroničan umor, dijabetes, razvoj raka i višak kilograma.

Počnite sa vodom

Popijte veću čašu vode sa sokom od polovine limuna svako jutro. Limun pomaže u rehidriranju organizma i podstiče varenje, što će pomoći da se tijelo riješi svih loših supstanci.

Pokrenite se

Redovan trening podstiče cirkulaciju u krvi i limfnom sistemu. Ovo će takođe poboljšati varenje, smanjiti napetost, podmazati zglobove i ojačati tijelo u cjelosti. To je dokazana činjenica. Ljudi koji redovno vježbaju imaju daleko manje toksina u svom organizmu.

Pijte mnogo čaja

Čaj nije samo pun antioksidanata, već vas hidrira (naročito ako je biljni), što znači da je manje vjerovatno da ćete se poslije njega prejedati. Imajte na umu da je kofein u čaju različit od kofeina u kafi – on je nježniji prema vašem sistemu. Takođe će vam iščistiti jetru.

Jedite organsku hranu

Predlažemo vam da rekonfigurišete svoju ishranu već ovog proljeća. Širok izbor povrća bi trebao biti glavni fokus vaše ishrane, zajedno sa žitaricama od cijelog zrna, pasuljem i mahunarkama, kao i malim količinama oraha i sjemenki. Zapamtite da obrađena hrana ne sadrži hranljive sastojke koje vaše tijelo treba. Tamno zeleno povrće, na primjer, puno je mikrohranila i sadrži vrlo malo kalorija, tako da ga možete jesti koliko vam volja.

Borite se protiv zagađivača životne sredine

Ne zaboravite da su alergeni i zagađenja svuda oko vas. Oni su u vazduhu i mogu pokrenuti simptome alergije (kao što su sjajne, crvene oči). Njih možete eliminisati uz pomoć lijekova i osvježivača vazduha. Sve ovo će dovesti do boljeg prirodnog disanja i čvršćeg sna.

Možda te zanima
kako očistiti frižider

Znojite se u sauni

Predlažemo vam da redovno koristite saunu. Ništa više ne detoksira tijelo nego što to radi znoj.

Pilingujte se

Čišćenje kože i uljne masaže pomoći će vam da oslobodite toksine sa vaše kože i osvježite cirkulaciju.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh