8 načina da vaš dom učinite manje stresnim

Avatar photo

Recimo da ste upravo završili osmosatnu smjenu na poslu i spremni ste da se opustite na kauču u svojoj dnevnoj sobi. Da li u trenutku kada otvorite ulazna vrata odmah postanete preplavljeni stresom? Sa gomilom posuđa u sudoperi i odjećom razbacanom po podu, nemate prostora da se opustite nakon dugog dana u kancelariji. Dakle, kako biste riješili ovaj nered, ZdraviJa vam donosi osam načina kako da svoje kućno okruženje učinite opuštenijim.

Više biljaka

Dekorisanje biljkama je odličan način da pozitivno utičete na vaš dom. Okružujući sebe prirodom, nivoi stresa će se smanjiti i možete postati kreativniji. Plus, biljke će osloboditi više kiseonika i vlage u vazduh kako bi vam pomogle da bolje dišete. One su neposredni ojačivač raspoloženja!

Oslobodite se nereda

Kada vaš dom nije u najboljem stanju, on može da pokvari vaše raspoloženje i učini da se osjećate uznemireno. Prije nego što odete u krevet, pokušajte da površno pospremite svoj dom u roku od nekih 30 minuta. Ovo će opustiti vaš um i spriječiti jutarnje povećanje uznemirenosti kada se probudite.

Stvorite oazu mira

Bilo da radite od kuće ili imate tipičan posao od devet do pet, pokušajte da odvojite mjesto u svojoj kući u kom ne odgovarate na e-poštu već samo odmarate. Jedan od glavnih razloga zbog kojih se možda osjećate kao da vam je kućno okruženje stresno jeste što ne znate gdje da se zaustavite ili usporite. Ukoliko koristite svaku sobu u vašem domu kao kancelariju, to može zbuniti vaš mozak i spriječiti opuštanje.

Spremajte krevet svaki dan

Iako jeste suludo kao što zvuči, spremanje kreveta svakog dana stvarno može podići raspoloženje. Spavaća soba je mjesto u kom treba potpuno da se isključite, a ako vidite da je vaš krevet neuredan, nećete je gledati kao sveto mjesto za odmor kakvo bi ona trebala da bude. Plus, odlazak u spremljen i zategnut krevet je uvijek poseban čin, zar ne?

Unesite boje koje vas smiruju

Od hiljadu boja koje možete odabrati, obojte vaše sobe živopisnim nijansama kako biste umirili vaš um. Hladnije boje kao što su plava, ljubičasta, roza i zelena mogu donijeti mir u vaš dom. Savjet: Pokušajte da koristite nijanse koje imaju sive u sebi da biste balansirali energiju.

Uklonite elektroniku

Boravak na društvenim mrežama ponekad može pomoći da se malo opustite, ali isto tako može učiniti da se osjećate više anksiozni i depresivni. Umjesto da gledate u telefon ili gledate svoje omiljene emisije, stavite oči na pauzu dužim kupanjem ili čitanjem omiljene knjige. Takođe, pokušajte da ne koristite telefon kao budilnik. Zbog ovoga ćete češće biti skloni da provjeravate svoju e-poštu, što može učiniti da vas i vaša spavaća soba čini stresnim.

Svaka tri mjeseca odradite “generalku”

Nemojte čekati na proljeće da očistite vaš dom. Čistite svakih tri do četiri mjeseca kako biste stvorili više prostora u vašem domu. Donirajte odjeću koju ne nosite, preuređujte namještaj i detaljno očistite unutrašnjost peći. Stres može da se poveća kada ste okruženi sa previše stvari. Budite iskreni prema sebi i sklonite stvari koje znate da vam nisu potrebne. Verujte nam, osjećaj je sjajan.

Možda te zanima
detoks

Uključite što više prirodnog svjetla

Dok boravak u mračnom prostoru može učiniti da se osjećate ugodno, loše osvjetljen dom negativno utiče na vaše raspoloženje. Otvorite prozor i pustite prirodnu svjetlost u kuću. Uz više izloženosti prirodnom svjetlu, vaše tijelo može apsorbovati više vitamina D, što zauzvrat može učiniti da se osjećate srećniji, smireniji, a pored toga ćete i lakše zaspati. Živite u neprestano mračnom mjestu? Otvorite zavjese i žaluzine čim se probudite!

Koji trik vi koristite za stvaranje opuštenije sredine?

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh