9 načina da vaš dom učinite manje stresnim

Avatar photo
uredjenje doma

Recimo da ste upravo završili osmosatnu smenu na poslu i spremni ste da se opustite na kauču u svojoj dnevnoj sobi. Da li u trenutku kada otvorite ulazna vrata odmah postanete preplavljeni stresom?

Sa gomilom posuđa u sudoperi i odećom razbacanom po podu, nemate prostora da se opustite nakon dugog dana u kancelariji. Dakle, kako biste rešili ovaj nered, ZdraviJa vam donosi devet načina kako da svoje kućno okruženje učinite opuštenijim.

1. Unesite više cveća i biljaka

Dekorisanje biljkama je odličan način da pozitivno utičete na vaš dom. Okružujući sebe prirodom, nivoi stresa će se smanjiti i možete postati kreativniji. Plus, biljke će osloboditi više kiseonika i vlage u vazduh kako bi vam pomogle da bolje dišete. One su neposredni ojačivač raspoloženja!

2. Oslobodite se nereda

ciscenje stana

Kada vaš dom nije u najboljem stanju, on može da pokvari vaše raspoloženje i učini da se osećate uznemireno. Pre nego što odete u krevet, pokušajte da površno pospremite svoj dom u roku od nekih 30 minuta. Ovo će opustiti vaš um i sprečiti jutarnje povećanje uznemirenosti kada se probudite.

3.Stvorite oazu mira

Bilo da radite od kuće ili imate tipičan posao od devet do pet, pokušajte da odvojite mesto u svojoj kući u kom ne odgovarate na e-poštu već samo odmarate. Jedan od glavnih razloga zbog kojih se možda osećate kao da vam je kućno okruženje stresno jeste što ne znate gde da se zaustavite ili usporite. Ukoliko koristite svaku sobu u vašem domu kao kancelariju, to može zbuniti vaš mozak i sprečiti opuštanje.

4. Spremajte krevet svaki dan

spremanje kreveta

Iako jeste suludo kao što zvuči, spremanje kreveta svakog dana stvarno može podići raspoloženje. Spavaća soba je mesto u kom treba potpuno da se isključite, a ako vidite da je vaš krevet neuredan, nećete je gledati kao sveto mesto za odmor kakvo bi ona trebala da bude. Plus, odlazak u spremljen i zategnut krevet je uvek poseban čin, zar ne?

5. Unesite boje koje vas smiruju

Od hiljadu boja koje možete odabrati, obojte vaše sobe živopisnim nijansama kako biste umirili vaš um. Hladnije boje kao što su plava, ljubičasta, roza i zelena mogu doneti mir u vaš dom. Savet: Pokušajte da koristite nijanse koje imaju sive u sebi da biste balansirali energiju.

6. Uklonite elektroniku

Boravak na društvenim mrežama ponekad može pomoći da se malo opustite, ali isto tako može učiniti da se osećate više anksiozni i depresivni. Umesto da gledate u telefon ili gledate svoje omiljene emisije, stavite oči na pauzu dužim kupanjem ili čitanjem omiljene knjige. Takođe, pokušajte da ne koristite telefon kao budilnik. Zbog ovoga ćete češće biti skloni da proveravate svoju e-poštu, što može učiniti da vas i vaša spavaća soba čini stresnim.

Možda te zanima
zero waste

7. Svaka tri meseca odradite “generalku”

Nemojte čekati na proleće da očistite vaš dom. Čistite svakih tri do četiri meseca kako biste stvorili više prostora u vašem domu. Donirajte odeću koju ne nosite, preuređujte nameštaj i detaljno očistite unutrašnjost peći. Stres može da se poveća kada ste okruženi sa previše stvari. Budite iskreni prema sebi i sklonite stvari koje znate da vam nisu potrebne. Verujte nam, osećaj je sjajan.

8. Uključite što više prirodnog svetla

Dok boravak u mračnom prostoru može učiniti da se osećate ugodno, loše osvetljen dom negativno utiče na vaše raspoloženje. Otvorite prozor i pustite prirodnu svetlost u kuću. Uz više izloženosti prirodnom svetlu, vaše telo može apsorbovati više vitamina D, što zauzvrat može učiniti da se osećate srećniji, smireniji, a pored toga ćete i lakše zaspati. Živite u neprestano mračnom mestu? Otvorite zavese i žaluzine čim se probudite!

9. Pustite laganu muziku u pozadini

Muzika ima moć da utiče na naša osećanja i raspoloženje. Istraživanja su pokazala da određeni žanrovi muzike mogu smanjiti nivo stresa, pomoći u opuštanju i povećati osećaj sreće. Izaberite odgovarajući žanr i podesite jačinu zvuka da bude ugodna.

Koji trik vi koristite za stvaranje opuštenije sredine?

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh