9 saveta koji će vam pomoći da uštedite novac na odmoru

Avatar photo

Kada je reč o putovanju, bilo da je to odlazak na neko mesto u regionu ili na neku udaljenu destinaciju, svi imamo određene strategije koje primenjujemo kako bismo uštedeli novac.

To obično podrazumeva bukiranje smeštaja u hotelu koji je malo povoljniji od ostalih, kupovinu avionske karte nekoliko meseci unapred, ručni prtljag umesto velikog kofera i slično.

Međutim, kada dođe vreme da zaista pođemo na putovanje ili kada se nađemo na željenoj destinaciji, sve te strategije obično padaju u zaborav i potpuno izgubimo kontrolu kada je budžet u pitanju. Večera od 300 evra odjednom zvuči sasvim razumno, jer ipak smo na letovanju…

saveti za ustedu na putovanju

Kako bismo vam pomogli da uštedite novac čak i dok ste na putovanju (a da pri tom maksimalno uživate), pripremili smo za vas nekoliko saveta. Nastavite da čitate i saznajte o čemu se radi.

1. Izbegavajte peak time da obilazite popularne znamenitosti

Ukoliko ste prvi put u Grčkoj, velika je šteta propustiti vožnju brodom. Nikad vam ne bismo savetovali da se odreknete takvih stvari, ali možete izabrati periode u danu kada nije velika gužva.

Koliko god da je vožnja brodom uz zalazak sunca u Santoriniju slikovita, možete dobiti isto iskustvo ako odete ranije tokom dana, kada brodovi nisu puni i kada su cene nešto niže.

Verovali ili ne, ali i u mnogim restoranima, cene večere mogu biti niže ukoliko izaberete raniju rezervaciju. Dakle, uvek istražite ovakve mogućnosti!

2. Tražite last-minute ponude

povoljnije putovanje

Iako vam uvek savetujemo da unapred planirate aktivnosti na putovanjima, ponekad može da se isplati čekati do poslednjeg trenutka da biste ugrabili karte.

Čekanje do sat vremena pre početka može vam pomoći da uštedite i do 50% od pune cene, jer prodavci često drastično snižavaju cene kako bi popunili prazna mesta, posebno za stvari kao što su obilasci određenih turističkih atrakcija, predstave i čak tretmani u spa centrima.

3. Potražite besplatne aktivnosti

Ovo je nešto što svi znate, ali vredi ponoviti. Ako posećujete veći grad, velika je verovatnoća da će postojati brojne besplatne aktivnosti koje bi vam mogle biti zanimljive, poput kina na otvorenom, festivala hrane, nekog mini koncerta i slično. Stoga, pre nego što stignete na destinaciju, proverite šta se sve dešava u tom gradu u narednim danima.

Ako posećujete manje mesto, proverite lokalne pijace, muzeje i istorijske lokalitete i nikako ne zaboravite na aktivnosti koje organizuje vaš hotel (ako idete na all inclusive mesto).

4. Pazite na turističke zamke

putovanje usteda

Jedan od najboljih načina da uštedite novac je da nikako ne kupujete hranu i piće ispred turističkih atrakcija i da ne jedete u restoranima koji su blizu njih.

Slično kao u zabavnom parku, možete biti sigurni da ćete platiti 50% višu cenu za tu flašu vode ili ručak.

Ova mesta mogu imati smisla ako ste u žurbi i zaista morate nešto pojesti, ali generalno, pokušajte da prošetate nekoliko blokova dalje od glavnih atrakcija i platićete razumniju cenu. Kao bonus, hrana će verovatno biti mnogo bolja, takođe!

5. Tražite savete od lokalaca

Dobar način da doživite grad na pravi način, a da u njemu ne potrošite bogatstvo, je da pitate lokalce za njihove preporuke.

Ne ustručavajte se da porazgovarate sa osobljem hotela ili čak sa nekim od nasmejanih stranaca koje sretnete na ulici. Naći ćete super trendi barove, najbolja mesta za šoping (posebno ako volite second hand stvari), ili čak savete koja mesta ili stvari treba izbegavati itd.

Mnogi lokalci će rado pričati o svom gradu i šta vole da rade u njemu, tako da nema razloga da se ustručavate.

6. Tražite bundle ponude

ponude za putovanja

Ukoliko idete negde gde želite da vidite nekoliko atrakcija, potražite bundle ponude, tačnije paket ponude. Ovo može biti kupovina sedmične karte za javni prevoz, karte koja vam dozvoljava ulaz u više muzeja ili višednevne karte koja vam omogućava ulaz na nekoliko mesta tokom nekoliko dana.

Ovakve karte se ponekad nude direktno preko turističkog sajta grada ili se mogu naći na sajtovima kao što su Viator ili TripAdvisor.

Možda te zanima
subotica

7. Jedan obrok neka bude skuplji, ostali jeftini

Jedan od najboljih trikova za uštedu novca na putovanjima je da se planira jedan luksuzniji obrok dnevno u lepšem ili trendi restoranu, a ostali neka budu skromniji (zdrave grickalice, voće, krekeri, salate koje ćete sami napraviti i slično).

Ako vaš hotel nudi doručak, iskoristite ga, a zatim svratite do lokalne prodavnice po sendvič i povrće za piknik ručak, pa večerajte u nekom lepom restoranu.

Takođe, uvek pri ruci imajte granola barove, jogurt, jabuke ili drugo sveže voće i bocu vode. To će vam pomoći da nikada ne budete previše gladni dok razgledate, a omogućava vam i da se hranite uravnoteženo.

8. Iskoristite besplatne hotelske pogodnosti

pogodnosti putovanja

Trudite se da maksimalno iskoristite sve što hotel nudi kako biste smanjili troškove. Ne, ne savetujemo vam da budete kao Ross Geller i uzimate sve što nije zakovano u hotelskoj sobi, već da koristite besplatan WiFi za preuzimanje mapa i karata, da pitate osoblje hotela za pristupačne restorane i da iskoristite i bilo koji besplatan prevoz koji hotel nudi – često je uključen u cenu rezervacije ili je bar jeftiniji od taksija.

Ako hotel nudi dodatne pogodnosti, poput pomoći pri rezervaciji večera ili karata, svakako ih iskoristite, posebno ako ne govorite jezik zemlje u kojoj se nalazite.

Ponavljamo, ne zaboravite na besplatan doručak! Čak i ako nije hotel sa pet zvezdica, voće ili tost uvek dobro dođu.

9. Razmislite gde kupujete suvenire (i koliko ih kupujete!)

predlozi za ustedu

Mnogi od nas veruju da sa putovanja treba doneti mnogo suvenira, što je u redu, ali često je i bacanje novca, naročito ukoliko ih kupujete na aerodromu ili u blizini velikih turističkih atrakcija.

Neki od najboljih suvenira dolaze iz malih radnji van utabane staze (na primer, regionalna čokolada i nakit koji su izradili lokalci su sjajni pokloni!). Trudite se da birate stvari koje će se dopasti vašim prijateljima/porodici, ali i koje su u okviru vašeg budžeta.

Izvor: The Every Girl

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh