Akne pokazatelji bolesti – šta one govore o vašem zdravlju?

Avatar photo
akne

Vjerovatno smo svi nekada u životu nailazili na probleme sa aknama. Podvrgavanje raznim tretmanima lica pruža privremeni sjaj i mekoću lica. Međutim, ponekad nam tijelo, tj. akne, šalju alarm da postoje zdravstveni problemi koje moramo riješiti.

Naime, ukoliko imate neke probleme unutar tijela, moguće su posljedice u obliku upalnih kožnih problema na tijelu i licu. Ova upala može biti u obliku akni, suhe kože i raznih osipa. ZdraviJa je zbog vas odlučila da sazna nešto više o „čitanju lica“. Šta je to i na šta nam akne ukazuju, pročitajte u nastavku.

„Čitanje lica“ potiče od kineskog „Mien Shaing“, a predstavlja staru tehniku ajuvredske i kineske medicine, kao i nove dermatološke tehnike.

akne
@pinterest

Akne u predjelu zone čela

Zona čela vezuje se za način života.

Većina akni na čelu su bakterijskog porijekla, te ukazuju na nezdravu ishranu, nedovoljno sna ili nehigijenu. Neke mape ukazuju na povezanost bubuljica na čelu sa nepravilnim radom jetre, ali za to ne postoje naučni dokazi. Ono što takođe uzrokuje akne na čelu, jeste sklonost za čestim dodirivanjem čela i T-zone rukama.

Kako spriječiti nastanak akni na čelu?

  • Pijte puno vode kako biste detoksirali tijelo i izbacili toksine.
  • Smanjite unos ugljenih hidrata i šećera.
  • Istuširajte se odmah nakon treninga.
  • Redovno perite kosu, šešire, kape, trake, znojnice i svu drugu opremu koju stavljate na glavu.

Akne između obrva

Zona između obrva ukazuje na probleme sa jetrom.

Ovo područje može ukazivati na konzumiranje prevelike količine alkohola, trans-masti ili alergije na određene namirnice. Između očiju je takođe dio T-zone koja je središte našeg lica. Ove tačke obično imaju tendenciju da budu masnije od drugih dijelova lica. Kao i za zonu čela, akne na ovom predjelu takođe mogu ukazivati na nezdrav način života ili nepravilno čišćenje lica.

Zona ispod i oko očiju

Povezano sa bubrezima i jetrom.

Mala ispupčenja koja izgledaju poput bubuljica česta su na području ispod i oko očiju, a javljaju se usljed začepljenih pora, visokog nivoa masti u krvotoku ili viška znojnih žlijezdi.

Akne na nosu

Akne na području nosa mogu biti posljedica srčanih problema.

Akne na ovom području posebno su povezane sa visokim krvnim pritiskom. Naučni dokaz za to je naučna studija koja je pokazala korelaciju između krvarenja nosa i srčanih udara. Takođe, koža nosa sklona je bržem mašćenju nego ostali dijelovi lica.

Kako smanjiti akne na nosu?

Folat, vitamin B6 i B12 su tri vitamina B koje treba uključiti u svakodnevnu ishranu jer imaju pozitivno dejstvo na zdravlje srca. Ti vitamini pomažu smanjenju nivoa homocisteina, vrste aminokiselina koja se nalaze u krvi. Osim toga, folati iz prirodnih izvora hrane kao što su špinat, brokula i karfiol takođe su izvrsni za zdravlje srca i kože budući da ove namirnice pomažu u borbi protiv uklanjanja toksina iz tijela.

Zona ušiju

Bubuljice u ušima ukazuju na probleme sa bubrezima.

Uši su takođe povezane sa radom bubrega s obzirom da je zvonjenje u ušima, tinitus, posljedica slabljenja bubrega. One mogu ukazivati i na to da ne pijemo dovoljnu količinu vode, što osim akni izaziva i druge, ozbiljnije zdravstvene probleme.

akne
@It'sNiceThat

Akne na predjelu obraza

Povezano sa respiratornim sistemom.

Pojava akni na obrazima posebno je karakterističn za pušače jer pušenje uskraćuje koži kiseonik. Osim toga, akne na obrazima mogu biti posljedica neuklanjanja šminke ili nemijenjanja jastučnice.

Zona brade

Akne na bradi povezane su sa problemima reproduktivnih organa i hormonalne neravnoteže u tijelu.

Hormonske promjene mogu biti uzrokovane pubertetom, menstrualnim ciklusom, menopauzom ili policističnim jajnicima. Hormonska neravnoteža može biti uzorkovana i ishranom (posebno šećerom i velikom količinom ugljenih hidrata), kao i nedostatkom sna i stresa. To dovodi do povećanja proizvodnje ulja (sebuma) u koži, što može dovesti do infekcija folikula dlake ispod naše kože.

Kako biste ih se riješili, pojačajte higijenu lica, spavajte barem 8 sati dnevno i smanjite unos šećera.

Zona vrata (ispod brade)

Ovo područje vezuje se za probleme sa želucem.

Akne mogu ukazivati na probleme sa probavnim sistemom, kao što su konstantni gasovi, nadutost ili nepravilno kretanje crijeva. Kako biste poboljšali stanje kože na ovom području, preporučuje se da nakon svakog obroka uzimate dodatna vlakna koja poboljšavaju probavu.

Tehnika čitanja može se primijeniti i na cijelo tijelo, ne samo na lice. Na šta vam ukazuju akne na tijelu, čitajte u nastavku.

akne
@pinterest

Zona vrata

Ova zona je povezana sa poremećajem hormona.

Osim toga, razlog za bubuljice na ovom području može biti i iritacija uzrokovana određenim proizvodima kao što su proizvodi za njegu kose, košulje sa uskim okovratnicima, znojenje i slično.

Akne na ramenima

Povezana je takođe sa poremećajem hormona.

To su uglavnom akne koje se najčešće javljaju kod muškaraca usljed konzumiranja steroidea. Drugi razlog za akne na području ramena je znojenje ili ruksak koji uzrokuje trenje kože.

Zona grudi

Povezana sa problemima sa jetrom i probavnim sistemom.

Naš probavni sistem kontroliše nivo dobrih i štetnih bakterija u našem tijelu koje mogu izazvati iritaciju kože, posebno na području grudi. Poznato je i da osobe čija je jetra izrazito slaba (kao što je kada osoba boluje od žutice) imaju osip na prsima.

Bubuljice na ovom području su najčešće uzrokovane odjećom, čvrstim materijalima koji nisu prozračni ili sapunima i drugim sredstvima za higijenu koje koristimo. Ona mogu ukazivati i na gljivične infekcije ili alergije.

Zona ruku

Akne na ovom području posljedica su poremećenih vitamina u organizmu.

Obično ukazuje na nedostatak vitamina A, D i K2, pa je važno uvesti ove vitamine u svakodnevnu ishranu i nadoknaditi ih. Akne na rukama mogu biti i znak da tijelo ima poteškoće sa probavljanjem glutena.

Možda te zanima
njega lica

akne
@pinterest

Akne na stomaku

Zona stomaka povezna je sa životnim stilom.

Bubuljice na trbuhu su veoma rijetka pojava zbog malog broja uljnih žlijezdi na ovom području, ali mogu se pojaviti usljed nošenja uske odjeće i materijala koji mogu iritirati kožu. Nastaju takođe usljed znojenja, posebno ukoliko ne praktikujete tuširanje odmah nakon treninga.

Zona prepona

Akne se javljaju kao posljedica nepravilne higijene, brijanja, polno prenosivih polesti.

Ovo područje je najosjetljivije na vlagu i toplinu što predstavlja povoljno područje za razvoj bakterija, a samim tim i akni. Stoga je održavanje higijene kroz svakodnevno tuširanje i redovno mijenjanje odjeće neophodno.

Bubuljice se javljaju i nakon brijanja ili depilacije, posebno ako se koristi stari brijač ili sapun kojim se inače tušira. Koristite kvalitetan brijač i sapun koji je namijenjen isključivo za brijanje.

Akne koje su prouzrokovane polno prenosivim bolestima se razlikuju od ostalih akni jer izazivaju intenzivan svrab i jako su ugnojene.

Zona nogu

Posljedica su osjetljivosti kože.

Akne na nogama su uglavnom uzrokovane spoljašnjim faktorima, za razliku od ostalih dijelova tijela i lica.

Kreme i losioni za tijelo, kod nekih ljudi, mogu iritirati kožu i prouzokovati osjetljivost u vidu akni. Pored krema i losiona, iritaciju uzrokuju i uske pantalone koje ne dopuštaju da koža diše. Jedan od spoljašnjih fakora je i brijanje koje može uzrokovati urastanje dlačica i pojavu crvenih akni.

Akne na leđima

Povezana je sa poremećenim hormonima.

Akne na leđima karakteristične su za osobe koje koriste steroide i dodatne suplemente u ishrani. Osim toga, akne mogu biti uzrokovane znojenjem, ako se ne tuširate nakon treninga, te losionima i sapunima koji iritiraju i začepljuju pore.

Za područje leđa karakteristične su i tzv. sportom izazvane akne, karakteristične za sportiste. One nastaju usljed trenja kože i znojne odjeće.

Zona stražnjice

Akne na stražnjici povezane su sa probavnim sistemom.

Stražnjica je još jedno područje na tijelu na kojem konzumacija glutena rezultuje pojavom akni. Kao što je slučaj i sa drugim dijelovima tijela, akne se pojavljuju i usljed nošenja preuske garderobe.

Mapiranje lica je uglavnom potkrijepljeno naučnim dokazima, međutim to nije isključivo pravilo za sve, jer su ljudi izloženi različitim faktorima i iritacijama koje mogu izazvati akne. Ukoliko duži vremenki period vodite borbu sa aknama, najbolje bi bilo da savjet potražite kod ljekara.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh