Aktivnosti za djecu na plaži u kojima će uživati satima

Avatar photo
aktivnosti za djecu

Odlazak na plažu je omiljena aktivnost svim članovima porodice. Svi mi volimo da boravimo pored talasa cijeli dan! Ipak, djeci je jako teško držati pažnju i ponekad su nam potrebne ideje kako ih kreativno zabaviti. Predlažemo nekoliko ZdraviJa prijedloga za igre i aktivnosti za djecu na plaži, koje će svima biti jednako zabavne, kako djeci tako i odraslima.

Daske i kantice

Za ovu igru i aktivnosti su vam potrebne dječije daske za vodu koje izgledaju poput onih pravih surferskih i kantice. U ovoj igri, vaša djeca će biti u parovima i imaće zadatak da pređu od tačke A na tačku B dok balansiraju kante vode na daski.

Ispunite 4 kantice srednje veličine vodom za svaki tim koji učestvuje. Postavite dvije kante na početnu liniju i dvije na ciljnu liniju za svaki par djece. Svaki partner drži jedan kraj daske tako da se ona nalazi u horizontalnom i ravnomjernom položaju.

Timovi se moraju pomjerati naprijed i nazad, podizanjem i balansiranjem svake kantice na svojoj daski, dodajući još jednu kanticu svaki put kada dođu do cilja ili početka. Ukoliko im kantica padne, oni je moraju napuniti i početi odakle su je ispustili! Tim koji izbalansira sve 4 kante je pobjedni!

Ova igra se lako modifikuje prema starosti i snazi vaših učesnika sa brojem kanti koje se nose, dužinom udaljenosti i količinom vode u kantama.

Koš u pijesku

Pijesak je odličan za izmišljanje novih igara. Sve što vam treba je malo snage i nešto za bacanje (loptice, kamenje, morske školjke, itd). U pijesku iskopajte nekoliko rupa različite veličine. Označite svaku rupu drugom vrijednošću tj. brojem.

Zadatak je da djeca pokušaju da ubace kamenčić ili školjku u sve rupe. Sa svakom rupom dobijaju određeni broj poena koji ta rupa nosi.

Ukoliko želite da pojačate težinu zadatka, povećajte broj rupa i njihovu daljinu od tačke stajanja. Takođe, možete ih i suziti kako biste otežali pogodak.

Čovjek od pijeska

Ovaj zadatak je jednostavan. Postavite alarm na 30 minuta, i tim koji za to vrijeme uspije napraviti višeg čovjeka od pijeska (slično snješku), pobjeđuje.

Omogućite djeci da koriste kante i lopate za kopanje i deponovanje pijeska. Učinite im zadatak težim izazivajući ih da koriste samo svoje ruke tokom pravljenja!

Pronađi školjku

Odštampajte šablone na kojima se nalazi nekoliko školjki koje se mogu naći u moru i pošaljite djecu u lov na različite vrste školjki. Prvi koji ih sve pronađe, pobjeđuje!

Jedna od aktivnosti koja će garantovano zabaviti klince!

Surfanje

Pustite djecu da se takmiče ko može više izdržati u uspravnom položaju na daski za surfanje. Ovo je test ravnoteže! Ko ostane najduže bez pada kada se voda počne pomjerati, pobjeđuje!

Za mlađu djecu, dozvoljeno je da drže roditelja za ruku.

Možda vam bude interesantno: Korisni trikovi za istinsko uživanje na ljetovanju sa djecom

aktivnosti za djecu
@pinterest

Iks – oks

Takmičenje u slaganju kamenčića na plaži je savršeno za vježbanje koncentracije i razvijanje fine motorike kod djece.

Nacrtajte na kamenčićima simbole, a na papirićima table i neka zanimljiva igra na plaži počne!

Teren za golf

Pjeskovita plaža je idealna da zajedno sa svojim mališanima napravite mini teren za golf. Potrebna vam je samo loptica, nešto što ćete koristiti kao štap i igra može da počne.

Možda te zanima

Sunčani sat

Na mjestu koje toliko obiluje suncem, pravljenje sunčanog sata je uvijek dobra ideja, i prilika da se nešto nauči o prirodnim pojavama.

Sunčani sat možete da napravite pomoću običnog komada drveta i kamenčića ili školjki koje ste skupili na plaži.

Umjetnička djela

Probudite male umjetnike u svojim mališanima tako što ćete im dati zadatak da u pijesku naprave neki oblik od kamenčića ili školjki.

Neka to budu razne vrste riba, morski konjić ili nešto drugo što će ih podsjećati na divno vrijeme provedeno na moru.

Kuglanje

Od pijeska napravite čunjeve, a za kuglu iskoristite loptu za plažu. Skupite klince na plaži i organizujte turnir u kuglanju.

Vjerujte nam na riječ, višesatna zabava je zagarantovana!

Nadamo se da će vam ovi prijedlozi biti dragocjeni kada sa svojom djecom odete na ljetovanje.

 

© 2023 ZdraviJa magazin. Sva prava pridržana.

Povratak na vrh