Aktivnosti za djecu u prirodi koje još niste isprobali a trebali biste

Avatar photo
aktivnosti za djecu

Mala djeca su zapravo vaši prijatelji koji su uvijek spremni da krenu u nove avanture. Mnoge aktivnosti za djecu predstavljaju ulazak u neki novi svijet i nezaboravnu avanturu, jer igračke su ono što djeca prerastu, ali avanture ostaju zauvijek. Prvih nekoliko godina života su ključne za intelektualni, emocionalni i fizički razvoj. Mozak raste nevjerovatnom brzinom i iskustva koja dijete doživi u tom periodu utiču na njegov razvoj.

Priroda je jedno od najboljih mjesta gdje djeca mogu da uče i rastu tokom ove faze. Ovo vašim mališanima može pomoći da napreduju u mnogim oblastima, uključujući kognitivne, emotivne, socijalne i motoričke vještine. Dakle, sjajno bi bilo da aktivnosti koje izvodite u zatvorenom prostoru, što je češće moguće, preselite u prirodu.

aktivnosti za djecu
@pinterest

Igra u blatu

Znate kako mališani svoje ruke koriste u svim situacijama, od jela do igre? E pa, ovo je zapravo njihov način upoznavanja sa svijetom oko sebe, jer je dodir jedno od najvažnijih čula djeteta – a šta to može biti zanimljivije od blata? Napravite kuhinju od blata, u prirodu postavite minijaturnu kuihinju, ili improvizujte sa starim kutijama, štapovima ili drvenom daskom. Zatim samo sakupite gomilu kalupa za torte, šoljica, plastičnih posuda, kašika i lopatica. Kuhinja je otvorena!

Brinete se kako se izboriti sa prljavštinom tokom igre? Dokazano je da je to upravo ono što vašoj djeci treba. Od djetinjstva pa nadalje, svaka klica sa kojom se borite zapravo povećava vašu sposobnost da se kasnije ponovo borite protiv nje. Dakle, djeca treba da se susreću sa prljavštinom, a ukoliko ona nisu izložena tome, njihov imunitet opada i slabi.

Vrtlarstvo

Uz temu prljavštine, vrtlarstvo i uzgajanje biljaka je odlična zabava kako za vas, tako i za vaše dijete.  Zar nije sjajno vidjeti kako prva sadnica izbija iz sjemena koje je posadilo i o kome se brine dijete? Imajte na umu da će vrtlarstvo pomoći vašem mališanu da provede više vremena napolju, opusti se i iskoristi sve prednosti prirode.

aktivnosti za djecu
@pinterest

Planinarenje

Nekada dođu oni dani kada jednostavno morate da izađete vani i krenete u šetnju. Planinarenje može biti veoma mirna i ugodna opcija za roditelje sa nervoznom bebom ili malim djetetom, jer nešto u ovakvom okruženju jednostavno unosi mir. Planinarenje može pružiti neophodan podsticaj mentalnom zdravlju odraslih, pomažući roditelju da se osjeća povezanim sa prirodom, sa sobom i svojim djetetom. Dovođenje vaše bebe ili malog djeteta u raspoloženje za planinarenje je divna stvar, ali može biti potrebno malo upornosti i vježbe, pa imajte to na umu.

Možda te zanima
trening u trudnoci

Ninja igra

Naravno, mališani su uvijek puni energije i spremni za svaku razigranu aktivnost. Baš tada je pravo vrijeme za nindžu u prirodi. Ovo znači korišćenje prirode za razvoj motoričkih vještina. Potražite drvo na koje ćete se penjati, male mostove kojima ćete proći ili mahovinu za orijentaciju. Priroda pruža najbolji stazu sa preprekama koje će poboljšati ravnotežu, orijentaciju u prostoru i sve što je djetetu u tom periodu potrebno.

aktivnosti za djecu
@pinterest

Pročitajte knjigu o prirodi

Čitanje nije aktivnot koju bismo trebali povezivati samo sa zatvorenim prostorom. Učite svoje dijete uživanju u dobroj knjizi na otvorenom i mirnom mjestu. Osim toga, ZdraviJa predlaže da upoznate svoje dijete sa svijetom prirode uz knjigu sa temom o prirodi. Djeca zaista obožavaju knjige sa ilustracijama, jednostavnim jezikom i zanimljivim fotografijama.

Napravite štap za prirodu

Neka vaše dijete ima svoj štap za putovanje po prirodi. Ovo je jednostavan način da zabavite svoje dijete. Štap za prirodu je odlična aktivnost sa djecom jer im pomaže da se fokusiraju na svoje okruženje, uče o prirodi, drži ih zauzetim i rezultira divnim ručno rađenim suvenirom sa putovanja.

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh