Ananas smoothie bowl kao zdravo ljetno osvježenje

Avatar photo
ananas

Španski i portugalski moreplovci su, krajem 15. vijeka, na karipskim ostrvima Gvadalupe, otkrili ovo sočno južno voće. Pošto su bili oduševljeni mirisom i okusom, više puta su pokušali da ga presele u Evropu, ali zbog klime im nije uspijevalo. Međutim, odnijeli su ga u afričke i azijske kolonije i tako je postao rasprostranjen svuda po svijetu, a danas je ananas jedna od najpoznatijih tropskih voćki.

ananas

Ananas ima veoma ljekovito dejstvo, što upravo znači da treba da ga konzumirate u što većim količinama. Bogat je izvor mnogih hranljivih tvari, vitamina i minerala, uključujući bakar, kalijum, kalcijum, magnezijum, mangan, vitamin C, B6, beta-karoten, folate i vlakna. Još jedan pozitivan učinak konzumiranja ananasa je i antioksidantno djelovanje.

86% ananasa čini voda, 13% ugljikohidrati, te skoro ne sadrži masti ili proteine.

Ljeto je idealan period da iskoristite ananas kao posudu za Vaš omiljeni smoothie. Sve što trebate uraditi jeste da prepolovite ananas, potom odstranite drvenasti središnji dio. Kada ste to učinili kašikom ili nožem, ovisno koliko je zreo, odstranite i jestivi dio ananasa te tako dobijate posudu od ananasa.

ananas

Možda te zanima
mikrobilje

Od odvojenog ananasa pravite smoothie po želji. Ja sam ovaj put koristio kokosovo mlijeko i šaku malina. Kada ste pripremili smoothie, prezentirajte ga u posudu koju ste napravili od ananasa te dekorišite (svježe maline, prženi kokosov čips i bademi).

Uživajte!

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh