#backtoschool Polazak u školu i te kako može proći bez suza

Avatar photo
polazak u školu

Pripreme za novi period u životu vašeg deteta, polazak u školu, može biti izuzetno stresan, kako za vašeg mališana, tako i za vas roditelje. Psiholozi, pedagozi i učitelji savetuju roditeljima da se naoružaju strpljenjem, budu realni u očekivanjima, te da pre samog polaska u školu razvijaju kod deteta kulturne i radne navike.

ZdraviJa Vam u nastavku teksta donosi nekoliko saveta koji će vam olakšati pripreme, polazak i prve dane u školi.

Možda vam bude interesantno: Kako da izaberete pravi sport za vaše dete?

polazak u školu
@pinterest

Pripreme

Psihoterapeuti naglašavaju da je igra prirodno sredstvo učenja i kao takva je od izuzetne važnosti za dete. Odgajajući dete u atmosferi u kojoj postavlja pitanja, dobija odgovore i zabavlja se učeći počinjemo ga pripremati za školu vrlo rano. Postoje razne igre u kojoj razvija svoja osetila i stiče veštine koje će mu kasnije, kada krene u školu, biti od velike pomoći.

Na primer, ako dete uključimo u pripremanje namirnica, usput ga učimo nekim osnovnim merama (dužine, težine). I u svaku igru koje se igramo s detetom možemo uključiti brojanje, azbuku i abecedu. Naravno, tako se igramo dok dete pokazuje interes, nikada ga ne forsiramo jer smo mi odlučili da će ono sada naučiti brojati do deset.

Kako se bliži školska godina dolaze na red i konkretni zadaci poput nabavke pisaćeg stola, stolice, školske torbe, knjiga te ostalog pribora. U nabavku je najbolje uključiti i dete, tako što će, recimo, odrediti dio u sobi gde će biti pisaći sto, naravno uz naše sugestije s obzirom na izvor svetla.

Korisni saveti:

 • Prošetajte sa svojim detetom do škole, pokažite mu igrališta, parkiće i školu izvana. Ukoliko je moguće zamolite portira ili dežurnog učenika da vas pusti u predvorje gde se najčešće nalaze dečiji crteži, panoi s kolažima. Dok razgledate možete mu pričati o lepim doživljajima iz vašeg školskog doba.
 • Pričajte mu šta će sve učiti u školi i kakve će predmete imati.
 • Ukoliko poznajete nekog školarca, zamolite ga da vama i vašem detetu pokaže knjige i sveske.
 • Pročitajte mu neku pesmicu iz čitanke.

Pročitajte: Osamostalite svoje dete uz pomoć prostih kućnih poslova

Smanjite stres

Strah i stres deteta smanjuje se dobrom pripremom, a sam odgoj deteta do polaska u školu takođe je dio pripreme. Ono što savjetuju stručnjaci je da roditelji dopuste detetu da bude samo zaslužno za svoje uspehe i odgovorno za svoje neuspehe.

Pojedini roditelji osećaju strah ili strepnju pred početak upisa deteta u prvi razred. Postoji opasnost da ti strahovi pređu na dete, te ga nepotrebno blokiraju već na samom početku obrazovanja i školovanja. Psiholozi ističu da se često događa da roditelji predstavljaju školu kao nešto prekrasno.

U najboljoj nameri oni su skloni preteranom ulepšavanju onoga što dete u školi očekuje (lepe knjige, dobar učitelj, dobri prijatelji i slično). S obzirom da će dete uskoro samo upoznati školu koja nije uvek takva, nepotrebno se izlažemo mogućnosti da izgubimo poverenje deteta.

polazak u školu
@pinterest

Takođe, neki roditelji se služe školom kao sredstvom za plašenje deteta. Ulazak u školu je zapravo ulazak na neprijateljsku teritoriju, a uplašeno dete nije sposobno pokazati svoje dobre strane i nepoverljivo je prema učitelju od koga stalno očekuje da će biti kažnjeno.

Kako da se roditelji oslobode straha? Pre svega, informisanjem o školi u koje će ići njihovo dete, a u slučaju da su i dalje u strahu, bilo bi dobro da se posavetuju sa stručnom osobom, psihologom ili psihoterapeutom, kako bi na koncu pomogli svom detetu u pripremama.

Možda te zanima
nega bebe maslinovo ulje

Zanimljivo je znati: Deca i kućni ljubimci? Psiholozi kažu DA!

Testiranje i prvi dani škole

Spremnost za školu utvrđuje se putem testova intelektualne i psihičke zrelosti. U testovima se stavlja težište na ispitivanje fine motoričke koordinacije, jer je usko povezana s razvojem govora i ostalih mentalnih funkcija deteta. U uobičajenim uslovima razvoja deteta zrelost će se iskazati kao buđenje interesa da se napravi ili izvede određena aktivnost.

S obzirom da se deca brzo prilagode na novu sredinu, u prvim danima škole najčešće ih stavljaju u grupe kako bi komunicirali i radili s vršnjacima, te razvili osećaj saradnje, deljenja školskog pribora i uopšte razvili osećaj pripadnosti grupi.

U prvim danima se vidi koja su deca povučena, pa ih učitelji, kroz određene zadatke i igre nastoje staviti u prvi plan kako bi se oslobodili i priključili grupi. Učitelji su stava da deca trebaju učiti slova ako sama žele, te da pred polazak u školu trebaju samo razvijati motoriku kroz crtanje, bojenje i određene motoričke vežbe, kao što su korištenje makaza za papir i lepak.

Saveti pedagoga za roditelje:

 • Za dete trebate uvek imati vremena i strpljenja.
 • Uvijek primenjujte pozitivne metode moralnog odgoja.
 • Poštujte detetovu potrebu za igrom.
 • Osigurajte kvalitetne uslove za učenje kod kuće.
 • Ostvarite dobar kontakt sa učiteljem.
 • Kontinuirano pomažite detetu u učenju i savladavanju koncentracije.
 • Pokažite vlastitim primerom da cenite intelektualni rad.
 • Budite realni, korektni i tolerantni prema detetu i njegovom učitelju.
 • Ohrabrujte svoje dete i pokažite mu da verujete u njegove sposobnosti i  napredovanje.
 • Razvijajte detetovu samostalnost, kreativnost i odgovornost prema školskim obavezama, ali ih nikako ne izvršavajte umesto deteta.
 • U saradnji sa školom rešavajte svaki problem koje vaše dete ima sa učenjem ili učenicima u razredu.

Dragi roditelji, uz sve ove savete koje vam je ZdraviJa sa radošću pripremila, nadamo se da ćete sigurno sa mnogo uspeha i bez suza, istinski uživati u pripremama vaših mališana za uzbudljive školske dane.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh