Banjaluka obilježava Međunarodnu sedmicu dojenja

Avatar photo

Da je majčino mlijeko najbolji mogući poklon za bebu pokazuju činjenice da samo tri mjeseca dojenja duplo smanjuje rizik od pojave karcinoma dojke prije menopauze, dok je kod beba koje sisaju prvih šest mjeseci života tri puta manji rizik od sindroma iznenadne smrti. Stručnjaci savjetuju da majke što duže doje.

U više od 120 zemalja svake godine prva sedmica avgusta posvećena je isticanju značaja hranjenja beba prirodnim, majčinim mlijekom.

Ovoj velikoj porodici pridružiće se i Banjaluka, zahvaljujući školi za trudnice “Radosnica” na čelu sa Vlatkom Bojanić, koja je organizator ovog događaja koji će biti održan 2. Avgusta od 18 časova u “Staklencu”, u parku Petar Kočić.

Banjaluka organizuje veliki događaj pod nazivom “Podrška dojenju” u okviru Međunarodne sedmice dojenja. Cilj ovog događaja je informisanje trudnica i javnosti o značaju dojenja te promocija dojenja i prevencija reproduktivnog zdravlja žena. Međunarodna sedmica dojenja se prvi put na ovakav način organizuje u Republici Srpskoj, a svrha je informisanje i osnaživanje trudnica i mladih majki na veću stopu dojenja.

Učesnici edukativnog programa su: dr Ljubo Višekruna, pedijatar, Gordana Bednaš, babica, Milijana Niškanović, dipl. psiholog i psihoterapeut. Nakon stručnog predavanja uslijediće velika nagradna igra sa bogatim nagradama.

dojenjeBlagodeti dojenja

Dojenje počinje čim babica nakon porođaja spusti bebu na majčine grudi. To je prvi korak ka uspješnom dojenju, smatraju ljekari i neonatolozi, a prve kapi mlijeka – kolostrum (koje sadrže najveći koncentrat antitijela) su najveći poklon koji majka može da podari djetetu. Iako neke majke svjesno odbijaju, iz različitih razloga, da doje svoje novorođene bebe, ono je višestruka blagodet za oboje.

S dojenjem je najbolje početi što prije. Prva uputstva o dojenju svaka majka će dobiti već u porodilištu. Majčino mlijeko je idealno jer sadrži sve što je bebi potrebno za zdrav razvoj: štiti od infekcija, a mamu od raka dojke. To je prvi korak zdrave ishrane i životnih navika, kao i test zajedništva roditelja i djece na početku života.

Bebe koje se hrane isključivo majčinim mlijekom imaju bolji vid, rijetko dobijaju alergije i ekceme, rjeđe pate od srčanih oboljenja i dva puta rjeđe obolijevaju od šećerne bolesti. Kod dojenih beba rijetke su anemija i pothranjenost u prvoj godini života, a djeca koja su se prvih šest mjeseci hranila majčinim mlijekom duplo rjeđe obolijevaju od raka prije petnaeste godine. Žene koje doje imaju bolju mineralizaciju kostiju i dvostruko manji rizik od preloma kuka.

Savjeti stručnjaka

Za uspješno hranjenje djeteta potrebno je nekoliko dana prilagođavanja. Svaka majka treba da nađe položaj koji najviše odgovara i njoj i bebi – može da sjedi na stolici, kauču, a može i da leži.

Siguran znak da uspješno dojite svoju bebu je da – kada stavite bebi cijelu bradavicu tako da uhvati što više areole (taman prsten oko bradavice) – primijetite da se bebi pomjeraju sljepoočnice u ritmu sisanja. Kada beba guta mlijeko, treba da vidite blage pokrete iza uha. Često je teško izvući dojku iz usta djeteta, čak i kada je sasvim sito, jer beba voli da sisa iz zadovoljstva. Ako to učinite naglim pokretom, može vas zaboljeti dojka i tako ćete dobiti ragade, naprsline na bradavicama, koje su veoma bolne rane. Da to izbjegnete, milujte djetetu ugao usana i ona će se postepeno otvoriti.

Možda te zanima
strije u trudnoci

Položaji za dojenje

Sjedenje na stolici

Namjestite se tako da vam leđa budu uz naslon stolice, a ako je potrebno stavite iza sebe jastuk. Podignite noge na nešto, a ako ne možete, prekrstite ih. Stavite glavu djeteta u pregib svoje ruke, ispod koje možete staviti jastuk kako bi beba bila blizu vas i u visini vaših grudi.

Ležeći položaj

Lezite ispruženi na krevet, savijte noge, a butine možete podići jastučićem. Da vam se vrat ne bi ukočio, naslonite glavu na jastučić. Stavite dijete na postelju sasvim uz sebe: lice treba da mu bude okrenuto prema dojci, a njegov stomak prema vašem.

Sjedenje na kauču

Smjestite se udobno na kauč, leđima oslonjeni na jastuke. Dobar izbor su i oni posebni koji su ispunjeni sićušnim kuglicama, a koji su veoma praktični. Budite smješteni tako da možete bez napora da pomjerate gornji dio tijela. Uvo, leđa i djetetov kuk treba da budu u istoj ravni.

Nadamo se da smo vam ovim činjenicama i savjetima pomogli u odluci da dojite svoju bebu.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh