Bezbolno pakovanje: OVE stvari vam stvarno NE TREBAJU

Avatar photo
pakovanje

Putovanja su postala sve povoljnija. Karte su jeftine, između ostalog, jer je u kartu uračunat samo ručni prtljag određenih dimenzija. Za neke ljude mali kofer za 7 dana putovanja može predstavljati problem pa ćemo vam pomoći sa pakovanjem. U nastavku teksta pronađi ZdraviJa savete za bezbolno pakovanje.

Postoji jedna rečenica vezana za pakovanje i putovanje: „Pre samog puta, sve što planiraš uzeti sa sobom stavi na jedno mesto i onda prepolovi odeću i dupliraj novac.“

Novac zauzima malo mesta i definitivno vam neće biti višak, dok pak odeća zauzima previše mesta i sigurno vam sve što planirate poneti neće trebati.

U nastavku pročitajte neke naše savete šta obavezno poneti na put, a šta bez problema možete ostaviti kod kuće. Ovi saveti su uopšteni, pa ih prilagodite prema svojim potrebama, vremenu i mestu putovanja i pojednostavite svoje pakovanje.

Možda vas bude interesovalo i kako da uštedite novac tokom putovanja.

Putna torba

Prvo morate odabrati torbu, kofer ili ranac za pakovanje. Razmislite kuda idete, koliko tamo ostajete, kojim prevoznim sredstvom putujete i naravno vašem ličnom stilu.

Torba ili kofer – Preporučujemo kofere na točkiće jer će te ih lakše nositi kroz grad nego obične putne torbe. I naravno ne preveliki! Lakši je za nošenje, ali i za pakovanje.

putovanje
@pinterest

Ranac – Rančevi su praktični jer su vam ruke slobodne, pogotovo ako idete na avanturistički put, u zemlje gde ćete više hodati zemljanim putevima i gde će vam biti teško vući kofer na točkićima. Uzmite ranac koji ima otvore sa svih strana pa lako možete pristupiti svim stvarima u njima.

Ako letite niskotarifnom aviokompanijom, obratite pažnju na dozvoljene dimenzije i težinu kofera ili rančeva.

Ako putujete avionom birajte torbu živih boja, ili stavite neku nalepnicu, lakše ćete je uočiti i ne zaboravite na nju zapisati svoju adresu.

Odeća i obuća

Šta ćete od odeće nositi sa sobom zavisi od klime mesta u koje putujete. Nemojte preterivati sa količinom jer sigurno nećete sve obući. U svakom gradu postoje butici ako će vam nešto zatrebati, a niste poneli od kuće. Birajte odeću koja se ne gužva previše i boje koje ćete moći uskladiti u više kombinacija.

pakovanje
@pinterest

Uputstvo za pakovanje:

Donji veš i čarape – koliko dana ste na putu toliko komada + 2 komada za rezervu.

Pantalone – jedan do dva komada, plus još i nekoliko komada kratkih pantalona, a za devojke suknje.

Haljine – devojke, zar vam je stvarno potrebna za svaki dan druga haljina?

Majice – opet možete prema broju dana koliko ćete biti na putu, ako je leto uzmite 2-3 rezervne.

Dukserice – njih možete nositi i više puta pa vam je dovoljna jedna ili dve, naravno zavisi koliko ostajete na putu i naravno zavisi o godišnjem dobu kada putujete. Na letovanje ponesite jednu čisto da ste sigurni.

Košulje – ako planirate avanturistički put onda vam verovatno neće trebati, ako ćete češće izlaziti onda uzmite više košulja ali zato smanjite količinu majica.

Za letovanje ne zaboravite kupaći kostim (i ne, ne treba vam za svaki dan drugi)

Kapu, šešir staviti odmah na glavu da ne zauzima mesto u torbi.

Raspitajte se da li morate nositi peškir ili oni postoje u vašem odabranom smeštaju (uglavnom ih svugdje ima). Ponesite samo jedan veliki za plažu.

Ako je hladno, jaknu stavite na sebe, dodatna jakna vam stvarno nije potrebna, samo će vam zauzeti puno mesta u torbi. Dovoljna je ona dukserica koju ste već spakovali.

Za put preporučujemo patike, a eventualno neke cipele stavite u torbu, jedne su vam dovoljne, stvarno. Ako je letovanje u pitanju, ubacite i japanke, ako vam se potrgaju kupićete nove (kineskih prodavnica ima svugde).

pakovanje
@pinterest

Pakovanje kozmetike

Kozmetiku možete kupiti i na vašem odredištu. Svu kozmetiku možete kupiti i u mini izadnjima, zauzeće vam manje mesta u koferu, a biće vam dovoljna za nekoliko dana. Online možete kupiti male plastične ili silikonske ambalaže koje možete napuniti svojim omiljenim šamoponom, kremom i slično, a kad se vratite samo ih isperite pa su spremne za sledeći put.

Od kozmetike vam je potrebno još:

 • Šampon i češalj
 • Pasta i četkica za zube
 • Krema – po mogućnosti za celo telo, nema potrebe da nosite jednu za lice, drugu za noge…
 • Šminka – ako vam je stvarno potrebna, smanjite je na minimum ili uzmite testere
 • Dezodorans ili mini parfem

Ako je u pitanju letnje putovanje nemojte zaboraviti kremu za zaštitu od sunca.

Pakovanje lekova

Nemojte zaboraviti lekove, ako bolujete od nečeg. Ako putujete preko granice proverite da li dotični lek smete uneti u zemlju koju posećujete i da li vam možda treba potvrda od doktora.

Možda te zanima
agroturizam

Od lekova preporučujemo:

 • Tablete za bolove i temperaturu
 • Tablete za putovanje ako imate problema sa time
 • Za regulaciju probave
 • Dobro je imati uz sebe i nešto za alergiju, osip i ugrize
 • Ako planirate puno hodati preporučamo neku kremu za mišiće
 • Preporučujemo i gel za dezinfekciju ruku
 • Krema ili sprej za ubode komaraca
 • Flasteri

Ostalo

Šta ćete još ponijeti na putovanje zavisi o vama i vašim afinitetima, ali preporučujemo vam još i:

 • Fotoaparat i punjač za bateriju, eventualno rezervna baterija
 • Punjač za mobilni telefon
 • Knjiga; notes ili bežnica i olovka za zapisivanje događaja, misli s putovanja
 • Sunčane naočare
 • Vlažne i papirne maramice

Nakit – ostavite kod kuće, ako baš želite ponesite manje vredan nakit.

I ono najbitnije: dokumenti, novac, kreditne kartice, potvrde (npr. za avion ili hotel), pametno je uraditi fotokopiju pasoša – kopije, potvrde sačuvajte i na telefonu.

OK, imamo spisak, kako sad sve to staviti u torbu

Odeću rolajte kako vam se ne bi previše gužvala, a čarapama popunite rupe između odeće. Na dno stavite odeću koja se ne gužva previše (npr. dukserice) i cipele koje prvo stavite u vrećicu, a na vrh laganiju odeću (npr. košulje).

Kozmetiku stavite u manju torbicu koju onda stavite u kofer, ili pak bočice stavite u najlonske zip vrećice kako vam se ne bi prosule po odeći. Isto tako i lekove stavite u manju torbicu ili vrećicu.

U ranac, torbicu preko ramena ili oko struka stavite dokumente, novac, telefon, olovku, maramice…

Za put se obucite slojevito i ležerno. Ako putujete avionom, stavite više stvari na sebe kako vam torba ne bi prekoračila dopuštenu težinu. I kad smo već kod aviona, izbegavajte kratke pantalone, japanke i slično jer u avionu često klime rade na maksimum pa zna biti prilično hladno. Ovo važi i za putovanje autobusom.

Ako još uvek imate previše stvari, napravite spisak. Odredite odevne kombinacije za pojedine dane. Pokušajte kombinovati jedan odevni predmet za više kombinacija. Nemojte nositi npr. cipele koje vam odgovaraju uz samo jednu kombinaciju… Ako se dvoumite da li su vam te pantalone ili majica potrebne onda vam definitivno nisu, ostavite ih u ormaru.

Ako putujete na neke daleke destinacije na više dana, naravno da nećete npr. uzeti 20 majica ili 20 kupaćih kostima.

Ako često putujete, učite iz iskustva, učite na greškama, koliko ste stvari nosili, a niste koristili, sledeći put ih ostavite kod kuće. Napravite spisak koji ćete svakim putovanjem nadopunjavati i koristiti ga pri sledećem putovanju.

Neka pakovanje bude ugodan posao, a ne gnjavaža! Srećan vam put!

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh