Bezbolno pakovanje: OVE stvari vam stvarno NE TREBAJU

Avatar photo
pakovanje

Putovanja su postala sve povoljnija. Karte su jeftine, između ostalog, jer je u kartu uračunata samo ručni prtljag određenih dimenzija. Za neke ljude mali kofer za 7 dana putovanja može predstavljati problem pa ćemo vam pomoći sa pakovanjem. U nastavku teksta pronađi ZdraviJa savjete za bezbolno pakovanje.

Postoji jedna rečenica vezana uz pakovanje i putovanje: „Prije samog puta, sve što planiraš uzeti sa sobom stavi na jedno mjesto i onda prepolovi odjeću i duplaj novac.“

Novac zauzima malo mjesta i definitivno vam neće biti višak, dok pak odjeća zauzima previše mjesta i sigurno vam sve što planirate ponijeti neće trebati.

U nastavku pročitajte neke naše savjete šta obavezno ponijeti na put, a šta bez problema možete ostaviti kod kuće. Ovi savjeti su uopšteni, pa ih prilagodite prema svojim potrebama, vremenu i mjestu putovanja i pojednostavite svoje pakovanje.

Možda vas bude interesovalo i kako da uštedite novac tokom putovanja.

Putna torba

Prvo morate odabrati torbu, kofer ili ruksak za pakovanje. Razmislite kamo idete, koliko tamo ostajete, kojim prevoznim sredstvom putujete i naravno vašem ličnom stilu.

Torba ili kofer – Preporučujemo kofere na točkiće jer će te ih lakše nositi kroz grad nego obične putne torbe. I naravno ne preveliki! Lakši je za nošenje, ali i za pakovanje.

kofer putovanje
@whiterabbit_official

Ruksak – Ruksaci su praktični jer su vam ruke slobodne, pogotovo ako idete na avanturistički put, u zemlje gdje ćete više hodati zemljanim putevima i gdje će vam biti teško vući kofer na točkićima. Uzmite ruksak tzv. backpack koji ima otvore sa svih strana pa lako možete pristupiti svim stvarima u njima.

Ako letite niskotarifnom aviokompanijom, obratite pažnju na dozvoljene dimenzije i težinu kofera ili ruksaka.

Ako putujete avionom birajte torbu živih boja, ili stavite neku naljepnicu, lakše ćete je uočiti i ne zaboravite na nju zapisati svoju adresu.

Odjeća i obuća

Šta ćete od odjeće nositi sa sobom zavisi od klime mjesta u koje putujete. Nemojte pretjerivati sa količinom jer sigurno nećete sve prevući. U svakom gradu postoje butici ako će vam nešto zatrebati, a niste ponijeli od kuće. Birajte odjeću koja se ne gužva previše i boje koje ćete moći uskladiti u više kombinacija.

Uputstvo za pakovanje:

Donji veš i čarape – koliko dana ste na putu toliko komada + 2 komada za rezervu.

Hlače – jedan do dva komada, plus još i nekoliko komada kratkih hlača, cure suknje.

Haljine – cure, zar vam je stvarno potrebna za svaki dan druga haljina?

Majice – opet možete prema broju dana koliko ćete biti na putu, ako je ljeto uzmite 2-3 rezervne.

Veste – njih možete nositi i više puta pa vam je dovoljna jedna ili dvije, naravno ovisi koliko ostajete na putu i naravno ovisi o godišnjem dobu kada putujete. Na ljetovanje ponesite jednu čisto da ste sigurni.

Košulje – ako planirate avanturistički put onda vam vjerojvatno neće trebati, ako ćete češće izlaziti onda uzmite više košulja ali zato smanjite količinu majica.

Za ljetovanje ne zaboravite kupaći kostim (i ne, ne treba vam za svaki dan drugi)

Kapu, šešir staviti odmah na glavu da ne zauzima mjesto u torbi.

Raspitajte se da li morate nositi peškir ili oni postoje u vašem odabranom smještaju (uglavnom ih svugdje ima). Ponesite samo jedan veliki za plažu.

Ako je hladno, jaknu stavite na sebe, dodatna jakna vam stvarno nije potrebna, samo će vam zauzeti puno mjesta u torbi. Dovoljna je vesta koju ste već spakovali.

Za put preporučujemo patike, a eventualno neke cipele stavite u torbu, jedne su vam dovoljne, stvarno. Ako je ljetovanje u pitanju, ubacite i japanke, ako vam se potrgaju kupićete nove (kineskih šopova ima svugdje).

pakovanje putovanje ljetovanje
@rachelleea

Pakovanje kozmetike

Kozmetiku možete kupiti i na vašem odredištu. Svu kozmetiku možete kupiti i u mini izadnjima, zauzeće vam manje mjesta u koferu, a biće vam dovoljna za nekoliko dana. Online možete kupiti male plastične ili silikonske ambalaže koje možete napuniti svojim omiljenim šamoponom, kremom i slično, a kad se vratite samo ih isperite pa su spremne za slijedeći put.

Od kozmetike vam je potrebno još:

 • Šampon i češalj
 • Zubna pasta i četkica za zube
 • Britvica i pjena za brijanje
 • Krema – po mogućnosti za cijelo tijelo, nema potrebe da nosite jednu za lice, drugo za noge…
 • Šminka – ako vam je stvarno potrebna, smanjite je na minimum ili uzmite testere
 • Dezodorans ili mini parfem

Ako je u pitanju ljetno putovanje nemojte zaboraviti zaštitu od sunca.

Pakovanje lijekova

Nemojte zaboraviti lijekove, ako bolujete od nečeg. Ako putujete preko granice provjerite da li dotični lijek smijete unjeti u zemlju koju posjećujete i da li vam možda treba potvrda od doktora.

Od lijekova preporučujemo:

Možda te zanima
vikend u prirodi

 • Tablete za bolove i temperaturu
 • Tablete za putovanje ako imate problema sa time
 • Za regulaciju probave, proljev
 • Dobro je imati uz sebe i nešto za alergiju, osip i ugrize
 • Ako planirate puno hodati preporučamo neku kremu za mišiće
 • Preporučujemo i gel za dezinfekciju ruku
 • Krema ili sprej za ubode komaraca
 • Flasteri

Ostalo

Što ćete još ponijeti na putovanje ovisi o vama i vašim afinitetima, ali preporučujemo vam još i:

 • Fotoaparat i punjač za bateriju, eventualno rezervna baterija
 • Punjač za mobitel
 • Knjiga; notes ili bilježnica i olovka za zapisivanje događaja, misli s putovanja
 • Sunčane naočale
 • Vlažne i papirne maramice

Nakit – ostavite kod kuće, ako baš želite ponesite manje vrijedan nakit.

I ono najbitnije: dokumenti, novac, kreditne kartice, te isprintane potvrde (npr. za avion ili hotel), pametno je uraditi fotokopiju pasoša – kopije, potvrde sačuvajte i na mobitel.

OK, imamo spisak, kako sad sve to staviti u torbu

Odjeću rolajte kako vam se ne bi previše gužvala, a čarapama popunite rupe između odjeće. Na dno stavite odjeću koja se ne gužva previše (npr. veste) i cipele koje prvo stavite u vrećicu, a na vrh laganiju odjeću (npr. košulje).

Kozmetiku stavite u manju torbicu koju onda stavite u kofer, ili pak bočice stavite u najlonske zip vrećice kako vam se ne bi prosule po odjeći. Isto tako i lijekove stavite u manju torbicu ili vrećicu.

U ruksak, torbicu preko ramena ili oko struka stavite dokumente, novac, mobitel, olovku, maramice…

Za put se obucite slojevito i ležerno. Ako putujete avionom, stavite više stvari na sebe kako vam torba ne bi prekoračila dopuštenu težinu. I kad smo već kod aviona, izbjegavajte kratke hlače, japanke i ostalo slabo blačenje jer u avionu često klime rade na maksimum pa zna biti prilično hladno. Ovo važi i za putovanje autobusom.

spisak za putovanje
@digitally_wild

Ako još uvijek imate previše stvari, napravite spisak. Odredite odjevne kombinacije za pojedine dane. Pokušajte kombinovati jedan odjevni predmet za više kombinacija. Nemojte nositi npr. cipele koje vam odgovaraju uz samo jednu kombinaciju… Ako se dvoumite da li su vam te hlače ili majica potrebne onda vam definitivno nisu, ostavite ih u ormaru.

Ako putujete na neke daleke destinacije na više dana, naravno da nećete npr. uzeti 20 majica ili 20 kupaćih kostima. U svim gradovima lako ćete naći laundry service koji će vama za neke sitne novce oprati robu.

Ako često putujete, učite iz iskustva, učite na greškama, koliko ste stvari nosili, a niste koristili, sljedeći put ih ostavite kod kuće. Napravite spisak koji ćete svakim putovanjem nadopunjavati i koristiti ga pri sljedećem putovanju.

Morska voda djeluje učinkovito na nas čim prvi put uđemo u nju i okupamo se. Tako ćete zaboraviti i šta ste planirali da oblačite, šminkate se, fenirate i sve što radite kod kuće, pa vam predlažemo da odmah na početku pakovanja razmislite o onom citatu sa početka našeg teksta.

Neka pakovanje bude ugodan posao, a ne gnjavaža! Srećan vam put!

 

© 2023 ZdraviJa magazin. Sva prava pridržana.

Povratak na vrh