Boja urina je pokazatelj zdravstvenog stanja. Proveri ovde znakove

Avatar photo
boja urina

Od bledo žute do tamno smeđe, svaka boja urina ima određeno značenje.

Međutim, pokazatelj da je sve u redu ili pak da nije, pored boje, može biti i miris urina, kao i broj odlazaka u toalet.

Šta je urin i čemu služi?

Urin je tečnost koju proizvode bubrezi putem procesa filtracije krvi. To je otpadna tečnost koja se sastoji od vode, elektrolita i različitih produkata metabolizma.

Proizvodnja urina deo je procesa regulacije ravnoteže tečnosti i elektrolita u organizmu, kao i eliminacije nepotrebnih i štetnih supstanci iz krvi.

Urin može varirati u boji, mirisu i koncentraciji u zavisnosti od niza faktora, uključujući hidrataciju, ishranu, zdravstveno stanje i upotrebu određenih lekova. Praćenje karakteristika urina može pomoći u oceni zdravlja i funkcije bubrega, ali može ukazivati i na druge zdravstvene aspekte organizma.

boja urina zdravlje

Dakle, urinom se iz tela oslobađa višak tečnosti, kao i toksini i drugi štetni produkti metabolizma.

Pored tih funkcija, jedna od važnijih je i ta što nam puno govori o našem zdravstvenom stanju, kao i o tome šta smo konzumirali tog dana, koju hranu, koja pića, te u kojoj količini. Doktorima je nalaz urina jedan od osnovnih pokazatelja onoga šta se događa u našem organizmu i služi im za dijagnostikovanje bolesti.

I sami možemo primetiti kako nam urin nije uvijek iste boje i mirisa.

Čudan miris? Bez panike!

Ponekad urin ima čudan miris, ali to svakako ne mora biti razlog za paniku – ipak je reč o toksinima i otpadnim tečnostima iz tela.

Možda te zanima
zdravija summer picnic

Međutim, ako miriše na amonijak, moguće je da imate infekciju urinarnog trakta ili mokraćni kamenac.

„Slatkast” miris urina može ukazivati da je reč o dijabetesu.

Koja je “idealna” boja urina?

nalazi urin

Boja urina može pružiti korisne informacije o zdravlju organizma. Pročitajte u nastavku različite opcije.

  • Bledožuta boja urina je optimalna. (Prisustvo bilirubina koji nastaje raspadom hemoglobina daje žutu boju urinu).
  • Tamnožuta boja ukazuje na nedovolnu konzumaciju vode i na to da je došlo do dehidracije. Prisustvo soli je veće, zato je urin tamnije boje. Rešenje je jednostavno – počnite piti više vode. Ako je pak boja urina presvetla, onda ste preterali sa hidriranjem i treba da smanjite unos tečnosti.
  • Smeđa boja je boja urina treba da vas alarmira da nešto nije u redu i da treba da idete kod lekara. To može biti signal da se pojavio nekakav problem sa jetrom ili žuči.
  • Narandžasta boja se javlja se usled većeg unosa namirnica poput pomorandži ili mrkve. Međutim, postoje i lekovi koji mogu izazvati narandžastu boju urina.
  • Crvena boja može biti uviše nijansi: ružičasta – ukazuje na upalu urinarnog trakta, a intenzivna crvena može ukazivati na tumor prostate. Nekada urin može biti crvenkaste boje i ukoliko previše trenirate.
  • Tirkizna boja je znak da uzimate previše lekova ili pak vitamina (naročito B). Isto tako, to može biti posledica izloženosti zračenju u okviru neke dijagnostičke terapije ili posledica infekcije bakterijom Pseudomonas.

Redovno praćenje karakteristika urina, uz praćenje ostalih relevantnih simptoma, može pomoći u ranom prepoznavanju potencijalnih zdravstvenih problema i pravovremenom reagovanju.

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh