Brusnica – za šta je dobra i kako se konzumira

Avatar photo

Brusnica je zimzeleni grm visok oko 25 cm. Stabljike su tanke, a listovi sitni i zimzeleni a plod crven. Otporna je na hladnoću i mraz (do -40 °C), ali voli sunčana i suha mjesta. Sazrijeva od sredine avgusta do kraja septembra.

Ova biljka je izvor mnogih hranljivih, ljekovitih i zaštitnih sastojaka koji se koriste i u proizvodnji lijekova. Brusnica je bogat izvor flavonoida (antocijanina), flavonola i proantocijanida. Pored toga sadrži visok nivo C vitamina, provitamina A (kao beta karotin), B vitamina (B1, B2, B3), kalcijuma, magnezijuma, fosfora, kalijuma, arbutin i vlakna.

brusnica

Plod ove ljekovite biljke ima jako antioksidantsko i antikancerogeno dejstvo. U posljednje vrijeme se dosta ističe njena ljekovita moć, pa sve češće nalazi primjenu u liječenju mnogih bolesti.

U ishrani se koristi kao: svjež plod, sušeno voće, džem, sok, sirup, žele, vino ili čaj, a proizvodi se i kao lijek u obliku sirupa za djecu i tabletama za odrasle.

Naučna ispitivanja su pokazala da je sok od brusnice efikasan lijek protiv bakterije ešerihije koli i da za 20% umanjuje rizik od ponovnog pojavljivanja ove bakterije. Pored toga, dobra je u borbi protiv bakterije Helicobacter pylori i gljivice kandide.

Čaj od brusnice se koristi u prevenciji i liječenju svih vrsta bakterija urinarnog trakta. Ova biljka je dobar laktasiv, pomaže u varenju, normalizuje rad digestivnog trakta, dobro se pokazala u preventivi i liječenju gonoreje, artritisa, reumatizma, dijabetesa, dijareje, bolesti (infekcije) kože, očiju, polnih organa, protiv gljivica, protiv bolesti jetre, upale grla (ispiranjem), prehlade, kašlja, kamena u bubregu, kancera prostate i urinarnog trakta (kancerogenih celija “in vitro”), poremećaja u kardio-vaskularnom sistemu, raznih urinarnih infekcija, stresa itd. Uopšte, biljka brusnica je dobar prirodni antibiotik.

brusnica

Možda te zanima
recept za smoothie

Kako napraviti čaj od brusnice?

Priprema je vrlo jednostavna, a okus slatkast i fin. Preporučujemo da jednu čajnu kašiku suhe ili svježe brusnice stavite u 2 dl vrele vode. Poklopite i ostavite da čaj stoji 10-ak minuta. Procijedite ostatak i pijte ga u gutljajima dok je još topao.

Sok od brusnice

brusnica

Blagotvoran učinak soka od brusnica osjeti se već osam sati nakon što se popije pola litre soka. Stoga, ako ste skloni infekcijama mokraćnih puteva, počnite piti barem čašu soka brusnice dnevno kako biste spriječili novu infekciju. Brusnica je učinkovita i kod otežanog pražnjenja mjehura te se stoga preporučuje i muškarcima sa povećanom prostatom.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh