Čaj od kamilice sa mlijekom i začinima

čaj od kamilice

Čaj od kamilice ste do sada popili sigurno bezbroj puta. Ako uživate u ritualu ispijanja čaja i željeli biste da ga pripremite na potpuno novi način – sa mlijekom i začinima, ovo je recept za vas.

Ono što ovaj recept čini izuzetnim, pored sjajnih sastojaka, je bogata i neodoljiva pjena koja je „za prste polizati“. Za nju će vam biti potrebno kuvalo za kafu (French Press), koje će napraviti tu magiju po kojoj je ovaj napitak poseban.

Takođe, bitno je da koristite kvalitetan čaj od kamilice, a ne onaj iz kesica, a isto važi i za začine koji se koriste kako bi ovaj napitak imao taj poseban, prepoznatljv okus.

Evo šta vam je sve potrebno od sastojaka kako biste napravili ovaj napitak

Čaj od kamilice sa mlijekom (Chamomile Tea Latte)

mlijeko caj kamilica napitak cimet karanfilic

Sastojci:

  • 2 šolje mlijeka po izboru
  • 2 kašike čaja od kamilice
  • 2 kašičice ekstrakta od vanilije
  • 5 karanfilića
  • 1 štapić cimeta plus mljeveni cimet

Priprema:

napitak caj kamilicaU posudi, na srednjoj temperaturi zagrijte mlijeko zajedno sa kamilicom, štapićem cimeta i karanfilićima.

Kada se mali mjehurići formiraju duž bočnih strana posude, pustite da se krčkaju par minuta pre nego što isključe vatru. Kada ugasite vatru, pustite da se sastojci sjedine, nekih 5 do 10 minuta u zavisnosti od toga koliko ste strpljivi.

U kuvalu za kafu (French Press), koristite sita za odvajanje mlijeka od kamilice, filtrirajuću kamilicu, karanfilić i štapić cimeta. Dodajte vanilin ekstrakt u mlijeko i po ukusu malo meda, ako želite slađe. U kuvalu pomjerite klip za presovanje pet do osam puta, kako biste dobili pjenu.

Napitak prespite u dvije šolje i pospite mljevenim cimetom po vrhu.

See Also

Uživajte!

Recipe and photos by: ohhowcivilized.com

 

View Comments (0)

Leave a Reply

© 2021 ZdraviJa magazin. Sva prava pridržana.

Scroll To Top