Ova biljka pomaže u borbi protiv virusa i bakterija

Avatar photo
cajevac

Čajevac (Melaleuca alternifolia) je zimzelena, samonikla lekovita biljka koja raste u suptropskom obalskom području istočne Australije. U tradicionalnoj medicini Aboridžina čajevac je izuzetno cenjen zbog svojih lekovitih svojstava. Oni su ga hiljadama godina koristili za otklanjanje različitih zdravstvenih tegoba. U Drugom svetskom ratu, svaki australijski vojnik je u torbi za prvu pomoć nosio ulje čajevca koje ga je štitilo od uboda insekata i opasnih infekcija. Evo šta treba da znate o lekovitim svojstvima ove biljke.

Univerzalni lek

Eterično ulje čajevca, prvi put destilovano 1925. godine, steklo je reputaciju univerzalnog leka. Ono se ističe po svojoj snazi koja proizlazi iz jedinstvene kombinacije aktivnih sastojaka koji uspešno deluju protiv gljivica, bakterija i virusa. Zahvaljujući ovim svojstvima, ulje čajevca postalo je lek sa širokom primenom.

Čajevac je odličan lek za kožna oboljenja

Ovo ulje našlo je široku primenu u tretmanu kožnih oboljenja poput akni, ekcema, lišajeva i gljivičnih oboljenja. Zahvaljujući svojoj antimikrobnoj snazi, čajevac se takođe koristi kao podrška u tretmanu prehlade, u lečenju gljivica na noktima i na stopalima.

Bogat je antioksidansima

Čajevac je bogat antioksidansima koji pomažu u zaštiti organizma od slobodnih radikala i jačaju imuni sistem. Redovno konzumiranje čajeva od čajevca može doprineti očuvanju zdravlja i jačanju otpornosti organizma na različite bolesti.

ulje cajevca

Štiti od respiratornih infekcija

Eterično ulje čajevca se često koristi za inhalaciju ili difuziju, pružajući zaštitu od respiratornih infekcija. Njegova antivirusna svojstva mogu pomoći u sprečavanju prehlade, gripa i brojnih respiratornih problema.

Možda te zanima
dnevni umor

Pomaže kod infekcije Herpes simplex virusom

Istraživanja su pokazala da čajevac može pružiti olakšanje prilikom infekcija izazvanih Herpes simplex virusom. Primena razblaženog eteričnog ulja čajevca direktno na zahvaćeno područje može ublažiti simptome i podržati brže zaceljivanje.

Deluje umirujuće i olakšava varenje

Još jedna izuzetna karakteristika čajevca je njegovo umirujuće dejstvo. Ovaj čaj se često preporučuje kao prirodni lek protiv stresa, anksioznosti i nesanice. Zbog antimikrobnih svojstava, ova biljka se koristi i da umiri stomačne tegobe, smanji osećaj nadutosti i olakša varenje.Da li ste već imali priliku isprobati čajevac i otkriti njegova mnogobrojna lekovita svojstva? Pišite nam vaša iskustva.

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh