Činjenice o njezi muške kože

Avatar photo
njega koze

Muškarci moraju da se brinu o svojoj koži, ako ne i više od žena. Međutim, muškarci i žene imaju različite vrste kože sa različitim potrebama. Evo nekoliko faktora koje treba uzeti u obzir prilikom određivanja najboljeg režima za njegu kože.

Deblja ili tanja koža?

Koliko je debela koža osobe zavisi od mnogih faktora, uključujući pol, starost i oblast kože u pitanju. Na primjer, koža na očnim kapcima je veoma tanka, a koža na dlanovima je veoma debela. U prosjeku, muška koža je približno 25% deblja nego ona kod žena, a razlog tome je testosteron.

Muška koža postepeno se stanjuje sa godinama, dok debljina ženske kože ostaje stabilna do oko 50 godina, kada počinje da tanji, posebno nakon menopauze. Zbog toga što muškarci imaju deblju kožu, oni takođe imaju tendenciju da imaju više elastina i kolagena u koži od žena, čineći svoj otpor znakovima starenja jačim od žena. Nažalost, žene pokazuju znake starenja brže od muškaraca, jer su mnogo ranjivije od štetnih UV zraka sunca.

Masna ili suha koža?

Proizvodnja ulja u koži kod žena počinje da se smanjuje mnogo ranije nego kod muškaraca, u prosjeku za oko 20 godina. To su prirodna ulja koja pomažu u zaštiti kože, zbog kojih je ona mekša i više glatka. Dakle, dok će žene prije doživjeti sušenje kože, muškarci mogu doživjeti veće pore i biti skloniji miteserima i bubuljicama.

njega koze kod muskaracaMekana ili gruba koža?

Kada je u pitanju tekstura kože, muškarci imaju grubu kožu, prije svega zbog činjenice da je spoljašnji zaštitni sloj njihove kože deblji. Slijede razlike u hormonima, proizvodnji ulja i znoja, dlaka lica i brijanja, itd. Muškarci imaju tendenciju da duže imaju bubuljice, doživljavaju više iritacije kože i pate od stanja zvanog rinophyma, koje se jedino može naći kod muškaraca sa ekstremnim slučajevima rozacee.

Brijanje

Zbog toga što se većina muškaraca brije, urastanje dlaka i osjetljivost kože je neminovna, prvenstveno zbog svakodnevnog brijanja. Brijanje može prouzrokovati oštrice na koži, omogućavajući muškoj koži da postane osjetljivija i postane daleko lakše da se nadraži od ženske.

Čišćenje kože

Možda ste se navikli na korišćenje običnog sapuna, ali znajte da to ne čini vašu kožu boljom. Obični sapuni mogu sadržati jake deterdžente koji nisu namijenjeni za lice. Takođe, mogu poremetiti pH ravnotežu vaše kože i ukloniti korisna ulja. Izaberite sredstvo za čišćenje lica koje će ciljati višak ulja, temeljno uklanjati prljavštinu, ulje, znoj i obezbijediti potrebnu hidrataciju. Potražite sredstva koja ne sadrže sulfate ili parabene, ali sadrže antioksidativne vitamine i aloe veru za dodatnu hidrataciju.

Piling

Zbog debljine kože, piling je neophodan i može se raditi češće nego kod žena. Čistite mrtvu kožu na redovnoj osnovi, jer će vam to pomoći da očistite pore i smanjite učestalost bubuljica i mitesera.

Možda te zanima
proizvodi za njegu

Preskočite aftershave

Većina proizvoda nakon brijanja sadrži alkohol, a sa njima stvarate efekat pečenja i žarenja kada ih nanesete na kožu. Vrijeme je da izbacite iritantne proizvode jer jednostavno nisu zdravi za vašu kožu. Oni mogu izazvati nastanak mrtve kože, što dovodi do toga da čestice zarobljene u koži dovode do urastanja dlaka i iritacije. Pronađite toner koji je bogat antioksidansima, bez alkohola i koji pomaže u smirivanju kože nakon brijanja.

Mažite kremu za sunčanje

Primjena kreme za sunčanje svakog dana prije nego što izađete vani je posebno važna za muškarce. Da, istina je, muškarci treba uvijek da primjenjuju kreme sa zaštitnim faktorom kako bi se zaštitili od sunca i preuranjenog starenja.

 

© 2023 ZdraviJa magazin. Sva prava pridržana.

Povratak na vrh