Čokoladu treba jesti, a evo i zašto

Avatar photo
čokoladu

Ako žudite da se zasladite bez griže savjesti, tamna čokolada sa visokom koncentracijom kakaoa je pravi izbor. Osim toga, pozitivno djeluje na vaš organizam. Naime, istraživanjima je dokazano da nekoliko kockica tamne čokolade svaki dan može poboljšati vaše performanse tokom treninga i ubrzati vaš metabolizam.

čokoladu
@pinterest

Magazin “Journal of the International Study of Sports Nutrition objavio je rezultate istraživanja o uticaju tamne čokolade na trening. Kod ispitanika koji su tokom dvije sedmice svakodnevno konzumirali 40 grama tamne čokolade poboljšao se maksimalni aerobni kapacitet (VO2 max).

 

Riječ je o maksimalnoj količini kiseonika koje srce može poslati mišićima i koji oni onda koriste za proizvodnju energije. Na testu izdržljivosti je uočeno da su učesnici nakon svakodnevne konzumacije tamne čokolade bili sposobni intenzivnije trenirati.

Pitate se kako je to moguće? Naime, tamna čokolada je izuzetno bogata antioksidansima, među kojima prednjače flavonoidi. Oni podstiču mišiće da bolje iskoriste kiseonik koji dobijaju za proizvodnju energije tokom treninga.

Zbog toga osobe koje redovno konzumiraju tamnu čokoladu mogu duže i intenzivnije da treniraju. Dakle, tamna čokolada poboljšava vaše performanse tokom treninga.

 

Imamo još jedan podatak zbog koga biste trebali početi svakodnevno uživati u tamnoj čokoladi (umjereno, naravno). Istraživanjem sprovedenim na Univerzitetu San Diego u Kaliforniji otkriveno je da osobe koje redovno konzumiraju tamnu čokoladu (do 5 puta sedmično) imaju manje masnih stanica od onih koji nemaju naviku jesti tamnu čokoladu.

čokoladu
@pinterest

Pritom su naučnici ustanovili da antioksidansi iz tamne čokolade ubrzavaju metabolizam i podstiču veću potrošnju kalorija.

 

Možda te zanima
suočavanje sa pritiskom

Mnoga druga istraživanja takođe su pokazala zašto bismo svi trebali uključiti tamnu čokoladu u našu ishranu. Naime, naučno je dokazano da tamna čokolada snižava krvni pritisak, daje koži ljepši i zdraviji izgled, poboljšava moždane funkcije i odličan je izvor gvožđa, fosfora, kalijuma i magnezijuma.

Sad kada znate da tamna čokolada pozitivno djeluje na naše tijelo i performanse tokom treninga, slobodno se počastite sa nekoliko kockica. Samo nemojte da pretjerujete!

 

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh