Čovjek koji je istrčao polumaraton, u čarapama!

Avatar photo

Ibrahim Mukunga Wachira, je 27-godišnji maratonac iz Kenije koji je preko noći postao senzacija u maloj baltičkoj zemlji Estoniji, nakon osvajanja 35. godišnjeg Tartu polumaratona. Ništa u ovoj priči ne bi bilo čudno da on trku dugu 23 kilometra nije istrčao ni više ni manje nego – u čarapama!

Otkrivamo vam nevjerovatnu priču o čovjeku koji ne samo da je osvojio maraton dug 21 kilometar u Estoniji, nego je i postavio novi rekord u brzini, i to bez patika.

Ibrahim nije planirao da trči Tartu polumaraton u čarapama. Na početak je stigao sa svojim patikama, ali ih je ostavio nekome na čuvanje i nije bio u mogućnosti da do njih dođe prije zvižduka koji označava početak trke. On je obavijestio organizatore trke o svom problemu te su oni pokušali da mu pomognu pozivajući javnost kako bi našli par patika njegove veličine, ali se niko nije javljao. Kenijski atletičar je imao dvije mogućnosti: Da odustane od maratona ili da nastavi trku samo u čarapama. On je odabrao ovo drugo.

“Bilo je prilično teško u početku, posebno na asfaltu, ali na zemljanoj stazi je bilo sasvim dobro te sam se na kraju u potpunosti navikao” rekao je Ibrahim neposredno nakon trke.
Do 11. kilometra polumaratona, Ibrahim Mukunga Wachira je već bio prvi u trci, te ju je na kraju i osvojio, stigavši na cilj čak 4 minute prije drugoplasiranog. Njegovo službeno vrijeme od 1.13.23 je postao i novi rekord za Tartu polumaraton. Fotografije prolaska ovog 27-godišnjaka kroz cilj u dotrajalim čarapama danima je kružila estonskim društvenim mrežama a već mjesec dana je glavna sportska vijest i u svijetu.

“Kada sam trčao, trudio sam se da zaboravim da nemam patike, prosto sam trčao kao da ih imam”, rekao je Ibrahim u video intervjuu.

Teško je vjerovati da je prije samo pet godina, Ibrahim Mukunga Wachira radio sa svojom porodicom na plantažama čaja u podnožju Mount Kenya, i živio u skromnoj kolibi. On je još kao dječak počeo obuku za trkača na duge staze, ali je zbog svojih skromnih korijena, ipak morao da radi na poljima kako bi prehranio porodicu.

Sve se promijenilo kada je upoznao kolegu trkača iz daleke zemlje Estonije. Tiidrek Nurme je odmah prepoznao Ibrahimov potencijal, iako su jedva komunicirali, zbog Ibrahimovog lošeg engleskog, on ga je pozvao u svoju zemlju da bude njegov trening partner. Oni su prijatelji već pet godina od kojih četiri treniraju zajedno.

Možda te zanima
jumping jacks

Mukunga Wachira godinama putuje na relaciji između Estonije i Kenije, ali mu to ne smeta, jer nakon što je osvojio nekoliko trka u Evropi, zarađuje više od prosječnog Kenijca, te je u mogućnosti da obezbjeđuje svoju porodicu a da pritom radi ono što voli. Obožava Estoniju, posebno njeno more, ali ne propušta da naglasi da mrzi snijeg.

Sljedeći put kada budete odlučili da odustanete od svog cilja, sjetite se Ibrahima i nastavite dalje, pa makar i u čarapama.

Fotografije preuzete sa stranice Delfi.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh