Curry tikva čorba – zdravi ručak na brzaka

Avatar photo
curry tikva čorba

Ako nas pitate od tikve, tikivca i bundeva se ne odvajamo u ovom periodu godine. Ukusi recepata sa ovim namirnicama dugo ostaju u mislima, da uvijek poželimo da ih ponovimo. To garantujemo i za ovaj recept pod imenom, curry tikva čorba.

Muškatna tikva je jedinstvena vrsta, a možete ju pronaći na prvoj gradskoj pijaci.

Kada birate ovu namirnicu za pripremu jela, ona čija je kora čvrsta ali ne “drvenasta”, ta je ona prava. Takođe još jedan parametar na koji se možete osloniti pri odabiru, jeste da na njenoj kori ne postoje oštećenja ili mrlje. Ono što vam može dodatno pomoći je da ne birate one najveće plodove, jer znaju da budu previše suhi ili previše vodenasti i gorki.

Kada je tikva “taman” zrela njen rep je suh i taman, a ako rep ne postoji bolje je nemojte kupovati, jer je povrće vjerovatno ubrano prije vremena.

curry tikva čorba

Benefiti muškatne tikve za zdravlje

Bogatstvo vitamina i minerala ni u ovom povrću ne izostaje. Porodica tikvica uključuje povrće kao što su tikve i bundeve, ali takođe obuhvata dinje i krastavce. Ovo drugo se više viđa ljeti, dok su tikvice i bundeve omiljene jesenje i zimske namirnice. Mogu biti slane ili slatke, iako bi njihov prirodan ukus trebao biti dovoljan da ih uvedete u vašu ishranu. Njihove brojne zdravstvene prednosti sigurno će vam dati pojačanje u ovoj prelaznoj sezoni.

Tikve sadrže antiinflamatorna jedinjenja koja pomažu u smanjenju upale u cijelom telu. Jedinjenja kao što su omega-3 masne kiseline, različiti karotenoidi i neki prirodni šećeri rade zajedno u borbi protiv hronične upale. Mnoge tikve i tikvice su bogate mineralima kao što su bakar i gvožđe koji mogu da pomognu u poboljšanju cirkulacije i isporuče oksigenisanu krv u ćelije u vašem tijelu.

Zdrav imuni sistem je konstantno poželjan, ali posebno u hladnim danima. Tikve poput bundeve su bogate antioksidansom koji se zove beta-karoten, koji joj takođe daje prelijepu narandžastu boju. Pune su vitamina C koji se povezuje sa beta-karotenom kako bi se vaše imunološke ćelije održale zdravima i funkcionisale na najbolji mogući način.

A sada recept za curry tikva čorbu

Sastojci:

 • 600 g muškatne tikve
 • 1 glavica crvenog luka
 • 200 ml veganskog zobenog vrhnja
 • 1 kašika curry mješavine začina
 • 1/2 kašike mediteranskih začina
 • 1/2 kašika soli
 • Sjemenke bundeve
 • Bučino ulje

   

  View this post on Instagram

   

  A post shared by ZdraviJa (@zdravija)

Priprema

Muškatnu tikvu prerezati, oguliti i očistiti od sjemenki.

Možda te zanima
kuvana jaja visak

Potom izrezati na kockice i zajedno sa lukom ispeći 25 minuta na 180C.

Nakon pečenja tikvu prebaciti u blender i dodati vegansko vrhnje i začine.

Sve izblendati 2-3 minute, po želji možete dodati i vodu ili biljni temeljac.

Pri serviranju dekorisati sa sjemenkama tikve i bučinim uljem

Od ZdraviJe: “U slast”.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh