Da li je #NoMakeup revolucija uspjela?

Avatar photo

Skrolujte kroz više od 15 miliona fotografija na Instagramu koje sa ponosom prikazuju #NoMakeup haštag i vidjećete veliki broj čistih, nasmijanih lica, sa vidljivim afirmacijama ljubavi i samopouzdanja.

Industrija šminke zaista cvjeta, sa prihodom od 62 milijarde dolara u protekloj godini. Čak je i Tina Fey ovo smiješno deklarisala dok je kao domaćin Zlatnim globusima prokomentarisala: “Trebalo mi je tri sata danas da se pripremim za svoju ulogu jedne obične žene”.

Sa druge strane, porast u online barefaced selfijima naziva se “The #NoMakeup Revolution.” Ovaj pokret postao je mejnstrim u maju 2016. godine, kada je Alicia Keys napisala esej “Time to Uncover”. U eseju, Keys je objavila svoje namjere da prekine lice pokrivati šminkom.

Nakon toga ona se bez šminke pojavila na dodjeli nagrada Grammy, Video Music Awards-u i tokom emisije na NBC-u “The Voice”. “Ne želim više da prikrivam. Ni moje lice, ni moj um, ni moju dušu, ni moje misli, ni moje snove, ni moje borbe, a ni moj emotivni rast”, napisala je Keys u svom eseju koji su pročitale žene širom svijeta. Ostatak, kako kažu, je istorija.

Zašto se #NoMakeup revolucija dešava baš sada?

Kako se pokret #NoMakeup uspio razviti usred cvjetanja industrije ljepote? Prvo, postoji želja da se iz kuće izađe bez tereta kao što je šminka (a da vas niko ne gleda čudno i drugačije). Pored toga, u porastu su i pokreti voljenja sebe i pozitivnog gledanja na tijelo, koji osnažuju žene da vole sebe i svoj izgled, te podstiču učešće, bez obzira na rasu ili bilo koji drugi faktor zasnovan na izgledu – povećavajući vidljivost onih koji se nisu našli u tradicionalnim medijima.

Da li je ovaj pokret uspio u svom cilju da osnaži žene?

“Jednom sam izračunala koliko sati sam provela šminkajući se tokom moje kampanje. Sve ukupno to je bilo oko 600 sati ili 25 dana”, piše Hillary Clinton u svojim memoarima. Zamislite, to je 25 dana više koje su njeni muški politički konkurenti imali za sebe, a koje su mogli provesti na sastancima, pripremati svoje govore ili jednostavno se opustiti. Kada bismo vratili to vrijeme za sebe, sve mi žene, ono nas zasigurno može osnažiti da imamo više vremena da provodimo onako kako želimo – same sa sobom, sa našim porodicama, prijateljima, u radu ili kreativnom stvaranju.

Možda te zanima

Faktor poznatih osoba

Iako se i obična žena osjeća sve udobnije zahvaljujući ovom pokretu (kao što pokazuje 15 miliona instagramskih #NoMakeup selfija), teško je ignorisati faktor slave. Da Keys nije napisala svoj refleksivni esej i počela se pojavljivati bez šminke, da li bi se haštag sam proslavio? Da se poznate ličnosti poput Gwyneth Paltrow i Demi Lovato nisu uključile u njenu borbu, da li bi se ona ugasila?

Suptilni efekti #NoMakeup revolucije

Kada se tadašnja državna sekretarka Hillary Clinton pojavila bez šminke tokom poslovnog putovanja u Kinu, Bangladeš i Indiju, Daily Mail i Fox News objavili su članke koji ističu njen “umoran izgled”. U mini socijalnom eksperimentu, Brinton Parker je otišla na čas sa različitim nivoima šminke (bez šminke, šminka za svaki dan i svečana šminka), kako bi procijenila reakcije vršnjaka. Brinton je istakla zabrinutost ostatka razreda za njeno zdravlje i blagostanje kada nije nosila šminku.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh