Zašto da pravilno odlažete vaš otpad?

Avatar photo

Od izlivanja nafte do prelivanja deponija, čovjekova neodrživa potraga za boljim životom, uz premalo poštovanja prema životnoj sredini, izazvala je veliki broj katastrofa širom svijeta. Trenutno zagađenje je označeno kao ubica broj jedan, što utiče na više od 100 miliona vrsta širom svijeta.

Očigledno je da su nam potrebne promjene, ali šta će to motivisati ljude da žive održivije i ograniče svoj loš uticaj na ove zapanjujuće statistike? Možda fotografije prikazane ispod, koje na zastrašujuće realan i tužan način izlažu istinu onoga što se dešava širom svijeta?

Trup ove kornjače nije mogao pravilno izrasti jer se ona upetljala u plastični otpad.

Ptica koja pokušava da se izvuče iz prolivenog ulja iz fabrika.

U okeanima, morima i rijekama nalazi se 5,25 biliona komada plastičnih ostataka. Od toga 269.000 tona pluta na površini, dok oko četiri milijarde zalaze duboko u more.

Omiljene životinje vaših mališana nisu sigurne u svojim prirodnim staništima.

Ovaj labud je svoje gnijezdo, u nedostatku prirodnih materijala, napravio od plastičnog otpada.

Možda te zanima
pakovanje

Brojne inicijative za zabranu korišćenja plastičnih kesa kod nas još uvijek nisu urodile plodom.

Otpad razvijenih zemalja najčešće završava na deponijama zemalja trećeg svijeta. Ovi predmeti su se itekako mogli iskoristiti i na drugi način. Slažete li se?

Naučili ste vaše dijete da baca svoje smeće, ali kako biste mu objasnili ovo?

Manja odstupanja prave veliku štetu. Pokupite plastičnu flašu ili drugi komad smeća sa ulice kada ga vidite, inicirajte programe reciklaže u vašem gradu, ljubazno informišite druge o prednostima održivosti i tako ćete polako, ali sigurno pomoći napredovanju kolektivne svijesti o ovim globalnim problemima.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh