Da li se naš metabolizam zaista mijenja kako starimo?

Avatar photo
metabolizam

Nedostaje vam osjećaj slobode da jedete šta god poželite bez posljedica? Pizza ili pomfrit petkom uveče, a subotom bez razmišljanja bikini i plaža. Objašnjenje pronalazimo u načinu na koji funkcioniše naš metabolizam. Mislite li da je ovo možda samo opravdanje i način razmišljanja? Mnogi vjeruju da imamo brz metabolizam dok ne dođemo u tridesete, a nakon toga sve kreće da se mijenja i održavanje zdrave težine sa svakom sljedećom godinom postaje sve teže. Zdravija vam otkriva neke nove činjenice.

metabolizam
@pinterest

Istraživanje urađeno 2021. sugeriše drugačije. Povećanje tjelesne težine u našim tridesetim godinama i kasnije nije nužno povezano sa sporijim metabolizmom. Vaš metabolizam je količina energije (kalorija) koju naša tijela troše na dnevnoj bazi. Takođe se uzima u obzir vježbanje i termički efekat hrane. Bazalni metabolizam predstavlja količinu energije koju naše tijelo koristi kada se odmaramo. Bebe sagorijevaju 50% više kalorija od odraslih, a nakon prve godine, metabolizam počinje da opada za oko 3% svake godine dok ne dostignemo 20 godina, a zatim miruje i tek nakon 60. počinje ponovo da opada. Takođe, vaš metabolizam u mirovanju se ne mijenja tokom faza života kao što su pubertet, trudnoća i menopauza.

Ipak, postoje načini pomoću kojih možete da kontrolišete vaš metabolizam.

Jedite dovoljno proteina tokom dana

Pošto mišići sagorijevaju kalorije, a masti ne, izgradnja mišića je ključna. Veoma je važno unos proteina rasporediti tokom čitavog dana. Proteini su veliki molekuli koji igraju ključnu ulogu u tijelu i bez kojih naš organizam ne bi mogao da funkcioniše na optimalan način. Upravo su oni najzaslužniji za pravilan rad ćelija, te svjesni smo, neophodni kako za rast i razvoj, tako i za njihovu regeneraciju. Zbog svega toga, trudite se da održite kontinuitet kada je unos proteina u pitanju.

Kvalitetan san je neophodan

Još jedan važan faktor je san. Loš san dovodi nas do poremećenog rada lučenja hormona, a na taj način se usporava naš metabolizam, što nam u toku dana češće stvara osjećaj gladi. Osim toga, neregulisan san narušava cjelokupan balans organizma, jer naše tijelo nema dovoljno vremena da se odmori i regeneriše.

metabolizam
@pinterest

Ne ograničavajte se previše

Pored svega, prestanite sa isprobavanjem niskokaloričnih dijeta jer će metabolizam reagovati usporavanjem. Kada ste na dijeti, prije svega vi gubite mišićnu masu, a kada se vratite normalnoj ishrani, dobijate masnoće.

Možda te zanima
Gastritis

Evo kako da ubrzate metabolizam uz pomoć ovih 5 trikova

Podsjećamo, ako jedete dovoljno i zdravo, ako ste aktivni i dovoljno spavate, moći ćete da održite zdrav metabolizam čak i kada su vaše tridesete daleko iza vas.

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh