Da li sportska masaža može da zamijeni trening? (VIDEO)

Avatar photo
sportska masaža

Znaš li šta je sportska masaža i koje sve prednosti čini za tvoje tijelo? Da li si znao da u nekim slučajevima čak može da zamijeni i trening? Odgovore na ova, ali i još mnoga druga pitanja donosimo u tekstu i video intervjuu u kojem za ZdraviJa TV priča fizioterapeut Srđan Kovjenić.

Sportska masaža je vrlo popularan način tretiranja mekanih tkiva nakon povreda, ali i kao strategija prevencije od povreda i opuštanja mišića nakon napornih treninga. Sportska masaža se preporučuje svima koji se bave sportom, od rekreativaca do profesionalnih sportista koji na masaže idu i više puta sedmično.

Sportska masaža se definiše kao specifična primjena masažnih tehnika, hidroterapijskih protokola i raspona protokola pokreta i fleksibilnosti kojima je cilj ostvarenje određenih ciljeva, karakterističnih za svaki pojedinačni sport ili individualnog sportistu.

Prednosti sportske masaže

Sportska masaža ima veliku važnost u trenažnom procesu sportista, ali i rekreativca. Masaža ima niz prednosti, kako psihičkih, tako i fizičkih i fizioloških. Ona dovodi tijelo u bolje stanje, odlična je prevencija povredama i smanjenoj mobilnosti, poboljšava elastičnost tkiva te ukupno popravlja performanse i produžuje trajanje sportske karijere.

Kad govorimo o fizičkim prednostima masaže ističe se prokrvljenost tkiva. Naime, pokreti pritiskanja mišića tokom masaže poboljšavaju protok tečnosti kroz tkivo, kako krvi, tako i limfe. Ovo je posebno važno kod oštećenih tkiva (npr. nakon treninga) jer će boljim protokom krvi mišić biti obezbijeđen većom količinom hranljivih tvari i energije potrebnih za oporavak.

sportska masa

Dubinska masaža izaziva otvaranje pora i membrana u tkivima što omogućava tečnostima i nutrijentima da prodru u tkivo. Na ovaj način se iz tkiva lakše izbacuju nakupljeni toksini i otpad poput mliječne kiseline, a mišićima se pojačava dostup kiseonika i nutrijenata koji pomažu u oporavku.

Masaža je i vrsta istezanja tkiva koje se ne može istegnuti klasičnim sportskim istezanjem. Nakupine mišićnih vlakana masažom se istežu i u dužinu i u širinu, a masažom se isteže i fascija koja okružuje mišićna tkiva čime se smanjuje napetost koja postoji unutar i između tkiva i živaca.

Ožiljci na tkivima rezultat su ranijih povreda ili trauma. Njihovo postojanje može imati negativne uticaje na rad i funkcionalnost mišića, tetiva i ligamenata. Rezultat toga je često smanjena fleksibilnost što povećava opasnost od boli i povrede. Masaže razgrađuju ožiljke na tkivima i pomažu zdravijem zarastanju mikrotrauma na mišićima.

Osim toga, sportska masaža poboljšava elastičnost tkiva, koja se smanjuje napornim treninzima, posebno treninzima snage. Masaža poboljšava mikrocirkulaciju, poboljšavajući krvotok u tkivima. Takođe, poboljšava pokretljivost zglobnih struktura.

Možda ti bude zanimljivo: Evo kako masirati lice za mlađi izgled kože

Kad se govori o fiziološkim benefitima sportske masaže, prvi koji se ističe je smanjen osjećaj boli. Naime, napetost i otpadni produkti u mišićima često izazivaju osjećaj boli. Masaža smanjuje osjećaj boli na više načina, između ostalog i otpuštanjem endorfina u organizam.

Psihološke dobrobiti koje se osiguravaju masažom vezane su uz smanjenje anksioznosti i ukupno psihičko osnaženje.

Možda vam se svidi: Evo kako da masažom detoksikujete cijelo tijelo i opustite um

Možda te zanima
Komunikacija

Principi sportske masaže

Postoje tri ključna principa sportske masaže: vrijeme, tehnika i cilj.

Vrijeme se odnosi na period kad se masaža radi: prije fizičke aktivnosti, nakon fizičke aktivnosti, tokom perioda oporavka ili tokom perioda održavanja, ili se radi o osobi koja je pretrpjela povredu i masaža je dio procesa rehabilitacije.

Tehnike koje se provode u sportskoj masaži su najčešće različite vrste trenja, kružnih masiranja dlanom ili prstima, pritisaka, vibracija, kompresija, širih udaraca, direktnih pritisaka, trenja uzduž i poprečno prema mišićnim vlaknima te različitih vrsta istezanja.

Cilj se odnosi na razlog zbog koga je osoba došla na tretman: radi li se o masaži kojom se zagrijavaju mišići, podstiče cirkulacija, stimulišu neurološke aktivnosti, ubrzava oporavak nakon povrede, povećava fleksibilnost, te poboljšava snaga.

S obzirom na sve navedeno od masera se očekuje da će masažnim tehnikama prilagođenima cilju i u pravom vremenu provođenja masaže, omogućiti sportisti da masažu iskoristi na najbolji način za ostvarenje svojih sportskih ciljeva.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh