Da li ste razmišljali da napravite pauzu od društvenih mreža?

Avatar photo

Društvene mreže su definitivno postale sastavni dio svakodnevnog života svakoga od nas. Teško je zamisliti sat vremena bez provjeravanja obavještenja. Skoro da se ni ne sjećamo kakav je život bio prije nastanka Facebook-a, Instagram-a i drugih mreža. Naravno, društvene mreže imaju mnoge prednosti, međutim da li znate kada njihova upotreba prelazi granicu umjerenosti? ZdraviJa vam donosi nekoliko razloga zbog kojih biste trebali, ako ne ukloniti ih, onda barem smanjiti upotrebu društvenih mreža.

zabavaNarušavaju percepciju stvarnosti

Ovo ste već sigurno čuli mnogo puta, međutim, da li ste istinski promislili o tome? Sljedeći put kada pozavidite nekome na savršenoj kosi, idealnoj građi, skladnom braku i vaspitanoj i uvijek nasmijanoj djeci, razmislite malo pažljivije. Ogroman je broj aplikacija koje služe za uređivanje slika, tako da ti savršeni plavi pramenovi uživo mogu izgledati čak poprilično ružno, idealna građa može biti rezultat višečasovnog namještanja ispred ogledala, a idilični porodični odnosi zabilježeni samo u posebnim trenucima. Niko ne dijeli sa drugima svoje životne probleme, a upravo oni kojima se divite ih imaju možda i više od vas.

Navode nas da se poredimo sa drugima

U vezi sa prethodno napisanim, društvene mreže, stvarajući iskrivljenu sliku stvarnosti, dovode nas do toga da se osjećamo manje samouvjerenim. Gledajuće te glamurozne fotografije odjednom spoznajemo svoje nedostatke koje to tada nismo ni primjećivali. Zato, što prije rasčistite sa sobom da ti životi koje gledate na internetu nisu savršeni već su samo predstavljeni na takav način.

telefonNaš život počinje zavisiti od drugih

Stalno korištenje društvenih mreža prisiljava nas na stav da za sve što radimo moramo dobiti potvrdu od drugih u vidu lajka ili komentara. Naša sreća počinje da zavisi od toga koliko podignutih palčeva je izazvala naša fotografija. Šta se to desilo da privatne porodične albume prepune lijepih uspomena zamijenimo Timeline-om koji mogu vidjeti milioni ljudi širom svijeta?

Propuštamo stvarne trenutke

U redu je da na svoj profil objavite fotografiju sa porodičnog putovanja ili sa večere sa prijateljima, ali nije u redu ako su fotografije jedine uspomene koje nosite sa tih druženja. Ugasite telefon, gledajte oko sebe, saslušajte nečiji problem, upoznajte se sa nekim, saznajte neku interesantnu priču. Sve te sajber objave biće tu i sutra, ništa ne gubite ako ih ne vidite u trenutku kada su objavljene. Ali, gubite mnogo ako pored vas prolazi život dok se vi zanimate tuđim, uglavnom nerealnim.

druženjeDruštvene mreže ometaju

Živimo u svijetu konstantne dostupnosti. Međutim, nema smisla kriviti vrijeme, tehnologiju ili nešto sasvim treće za to. Jedini krivci smo mi sami. Onako kako se postavimo prema obavezama i prioritetima takve rezultate ćemo i ostvariti. Ljudima iz svog okruženja stavite do znanja da ne možete uvijek biti dostupni za njih.

Možda te zanima
o sebi

Ukoliko imate mnogo posla ili ste na važnom sastanku, ugasite mobilni telefon. Čak i kada primite veoma važan e-mail, to ne znači da je on važniji od onoga što u tom trenutku radite. Stručnjaci kažu da je potrebno 23 minute kako biste vratili fokus na prvobitni zadatak.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh