Da li ste znali za ova ljekovita svojstva citrusa?

Avatar photo
citrusi

Citrusi ili agrumi predstavljaju grupu tropskog voća, slatko – kiselog okusa. Biljke iz roda citrusa najčešće su veliki grmovi ili mala stabla visine do 15 metara. Bilo da se radi o narandži, limunu, grejpu, limeti ili nekom drugom citrusu, svaki od njih čine vašem tijelu dobro. Osim što pomažu jačanju imuniteta i liječenju prehlade i gripe, citrusi imaju i mnogo drugih ljekovitih svojstava, za koja vjerujemo niste ni znali. U nastavku teksta pročitajte na koji sve način citrusi pomažu vašem zdravlju.

Citrusi čine vašu kožu blistavom

Ukoliko želite da vaša koža bude čista, sjajna, ili najkraće rečeno besprijekorna uvedite u svoju redovnu ishranu što više agruma. Bogati vitaminom C, oni pomažu čišćenju vaše kože. Neka postanu dio vaše svakodnevne rutine, bilo da ih koristite u ishrani ili kao dodatak vaše maske za lice i tijelo.

citrusi
@pinterest

 

Esencijalna ulja citrusa

Vaša koža će vam biti veoma zahvalna ukoliko koristite esencijalna ulja ovih voćki. Kao i sami citrusi, ova ulja ne samo da čiste, nego pružaju i neophodnu hidrataciju. Takođe, mogu poslužiti kao odlična zamjena za dezodorans. Ukoliko ne želite da se izlažete negativnim uticajima dezodoransa što prije nabavite esencijalno ulje limuna koje sprečava bakterije koje stvaraju neugodan miris. Utrljajte malu količinu ulja ispod vaših pazušnih jama svakodnevno ili prije treninga i sigurni ste da se nećete naći u neugodnoj situaciji.

Relaksirajuća terapija

Ulja citrusa, kao što su gorka narandža, mandarina i grejp, imaju nevjerovatna aromatska i nadražujuća dejstva, posebno kada se koriste u maglicama, difuzorima ili prirodnim svijećama. Opuštaju vaše mišiće i nerve, oslobađaju vas stresa i umora, te podstiču pozitivno raspoloženje. Sljedeći put kada se budete osjećali napeto, napravite sebi kupku uz pomoć epsom soli (gorke soli) i ovih esencijalnih ulja i prepustite se uživanju.

citrusi
@pinterest

 

Poboljšavaju vaš imuni sistem i probavu

Najbolji način da započnete dan jeste da popijete čašu toplavod. U čašu tople vode iscijedite pola limuna i dodajte malo kurkume, još jedan snažan antioksidans. Bogatsvo vitaminom C čini limun odličnim u borbi protiv prehlade, a bogatstvo kalijumom stimuliše funkcije mozga i živaca. Takođe, pomažu probavu i oslobađaju toksine iz krvi, što čini vašu kožu čistom.

Možda te zanima
zasto voziti bicikl na posao

Sprečavaju infekcije

Odlične u borbi protiv infekcija jesu sjemenke grejpa. Osmi toga, citrusi sadrže folnu kiselinu, tip vitamina B, koji pomaže sprečavanju bolesti bubrega. Samim tim, ukoliko su vaši bubrezi zdravi, vaše tijelo uredno filtrira krv i oslobađa se štetnih materija.

Pružite svom tijelu zadovoljstvo te ga svakodnevno počastite nekom od ovih voćkica, biće vam zahvalno, a i vi ćete vidjeti njihov pozitivan uticaj.

 

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh