Da li vam igračke u krevetu mogu pomoći da bolje razumijete svoje seksualne granice?

Avatar photo
seksualne granice

Naročito u heteroseksualnim vezama, seksualne granice su tema o kojoj se malo govori. Mnogima je to tabu tema, a mi vam kažemo da je to osnov zdravog odnosa. Mnoge od nas žena su toliko navikle da udovoljavaju drugim ljudima da često radimo stvari iz krivice umjesto želje. Mnogi od nas su ovo naučili kao djeca: učili su nas da grlimo ljude koje možda nismo željeli da grlimo, da brinemo o nečijem zadovoljstvu više nego o svom i da dajemo prioritet dobrom učinku za sve oko nas. Takvo učenje nerijetko prenosimo na druge dijelove svojih života kao što su prijateljstva i seksualni odnosi.

Održavanje naših seksualnih granica je stalna praksa za koju većina nas nije obučena. ZdraviJa vam u nastavku donosi nekoliko savjeta kako da vaši odnosi budu u skladu sa vašim željama i da na kraju svakog budete zadovoljni i ispunjeni.

Možda vam bude zanimljivo: Zašto seksualna želja raste kada su oni dani u mjesecu?

seksualne granice
@pinterest

Razumite svoje granice i dovoljno dobro se upoznajte sa njima

Ukoliko se bavite meditacijom ili jogom, možda ste upoznati sa praksom da većina životnih trenutaka zahtijeva prisutnost u sopstvenom tijelu. Korištenje seks igrački tokom odnosa može biti korisno sredstvo za praksu prisutnosti u sopstvenom tijelu. U takvim situacijama, morate biti prisutni. Morate disati. Morate razumjeti gde su vaše ivice i kako da ih podijelite sa svojim partnerom. Mnogi ljudi nemaju praksu da tako prepoznavaju svoje granice, ali možda je ovo znak da pokušate i probate.

Evo kako bi to moglo da izgleda u praksi: Zastanite i primjetite šta osjećate u svom tijelu i gdje. Gdje osjećate tu nelagodu, ili taj strah, ili možda stid? Osjećate li to u grudima? Da li ograničavate dah? Osjećate li to u stomaku?

Kada identifikujete šta osjećate i gdje, istražite to. Pokušajte da sebi postavite pitanje odakle dolazi osjećaj. Koga pokušavate da impresionirate? Šta pokušavate da dokažete? Sami smo sebi najgori kritičari. Stalno sami sebe osuđujemo. Ukoliko u nekoj situaciji pomislite da će on ili ona misliti da ste hladni jer nikada ranije niste koristili seks igračke, postavlja se pitanje da li se osjećate bezbijedno u toj situaciji? Da li prelazite svoje granice pokušavajući da impresionirate drugu osobu? Da li ste iskreni prema sebi? Jer ako se ne osjećate bezbijedno, ne možete da pustite i zaista doživite svoje zadovoljstvo.

seksualne granice
@pinterest

Iskomunicirajte svoje granice

Možda je teško govoriti o svojim seksualnim granicama kada se osjećate nesigurno ili kada se osjećate kao da ćete biti osuđeni jer nešto niste uradili.

Realnost je to da ne postoji vodič koji nam je dat u ranom dobu i koji govori o tome kako da se nosimo sa svojom seksualnošću ili svojim tijelima. Svi moramo da prihvatimo da smo tamo gdje jesmo.

Možda te zanima
seks tip

Nismo naučeni da pričamo o seksu. Naučeni smo da je to sramotno i tabu, tako da većina nas nije uvježbana u tome. Kada počnete da pričate o tome, to je kao da prvi put zakoračite u ledeno kupatilo, a sa rutinom i kontinuitetom u ovome, sve postaje mnogo lakše.

Ukoliko se odlučite da u krevetu počenete da koristite seks igračke, o njima ćete morati da razgovarate unaprijed, jer ako igrate u prostoru gdje postoje rizici, ne želite nikoga da prisiljavate preko njegovih granica. Dakle, poenta je da govorite o specifičnostima onoga što vam je prijatno i neprijatno.

Takav detaljan razgovor je standardna praksa koju svako može primjeniti. Kao što smo rekli ovakvi razgovori se vode unaprijed, na primjer kada ste na večeri ili kafi.

Seks je divna stvar i praksa koja nam može pomoći da svoje fizičko i mentalno zdralvje dovedemo u harmoniju. Potrudite se da u tome stopostotno uživate.

© 2023, sva prava zadržava ZdraviJa magazin.

Povratak na vrh