Now Reading
Da li vam i kako protein pomaže da smršate?

Da li vam i kako protein pomaže da smršate?

Ako želite skinuti suvišne kilograme, trebate obratiti pažnju prvenstveno na ono što jedete. Većina ljudi bez problema počne skidati suvišne kilograme kada poveća unos proteina, jer tijelu treba više vremena da razgradi, probavi i iskoristi proteine, što znači da samim tim tijelo troši više kalorija.

Duži vremenski period razgradnje pojedinog nutritivnog spoja znači duži osjećaj sitosti. To ne možete postići s jednostavnim ugljenim hidratima i mastima.

Jedno istraživanje je pokazalo da je unos proteina ključan za ubrzanje rada metabolizma. Način na koji vaš metabolizam radi uveliko određuje koliko suvišnih kilograma ćete izgubiti i hoćete li zadržati postignutu vitkost.

Proteini su važni za izgradnju mišićne mase. Što više mišićne mase imate, to tijelo troši više kalorija. Ako zaista želite smršati, onda svakako trebate obratiti pažnju na unos proteina.

Da biste znali koliko proteina trebate unositi, trebate znati koja je potreba vašeg tijela za proteinima. Preporučeni dnevni unos proteina zavisi od vaše tjelesne težine, učestalošću vježbanja, zdravstvenom stanju i životnoj dobi.

Za preporučeni dnevni unos proteina se svakako obratite doktoru ili nutricionisti, jer ćete tek tada sa sigurnošću znati koliko grama proteina dnevno trebate unijeti u vaš organizam.

Ono na šta treba obratiti pažnju je i to u koje doba dana unosimo veću ili manju količinu proteina. Nizak unos proteina najčešće se primjećuje kod doručka i večere, pa zato stručnjaci ističu da bi se kod ova dva obroka trebalo posebno pripaziti na unos proteina.

See Also

Konzumacija 30 g proteina za doručak može povećati osjećaj sitosti i regulisati apetit tokom ostatka dana, te tako smanjiti potrebu za “grickanjem” između obroka.

Neke namirnice, koje su među najboljim izvorima proteina, su nemasno meso, grah, mahune, tofu, jaja i mliječni proizvodi sa niskim udjelom masti. Inspiraciju za zdrave recepte možete potražiti u našoj rubrici Pravim.

 

© 2021 ZdraviJa magazin. Sva prava pridržana.

Scroll To Top