Destinacije koje morate posjetiti u januaru

Avatar photo

Period zimskih mjeseci, pogotovo januar, je vrijeme kada mnogi od nas prave pauzu od putovanja i obilazaka interesantnih destinacija. Ipak, ima mnogo i onih koji najčešće novogodišnje praznike i slobodne dane oko istih troše na putovanja i obilaske popularnih turističkih atrakcija. Ukoliko ste baš vi među onima koji vole da putuju tokom zime, evo nekoliko zanimljivih prijedloga, ali i razloga, zašto su ove destinacije nezaobilazne za putovanje tokom zime.

Rovaniemi, Finska – rodni grad Djeda Mraza

selo deda mraza
@santaclausvillage.info

Postoji li bolje mjesto da provedete svoje zimske praznike nego u rodnom gradu Djeda Mraza? Smješten u neposrednoj blizini Arktičkog kruga, glavni grad Laponije u Finskoj jedna je od najatraktivnijih zimskih destinacija u Evropi. Samo osam kilometara od centra Rovaniemija nalazi se selo Djeda Mraza gdje Djed dočekuje goste. Možete čak poslati razglednicu svojoj porodici i prijateljima iz službene pošte Djeda Mraza.

Osim posjete Djedu Mrazu, možete se voziti sankama koje vuku sobove i haksiji ili ići na krstarenje brodom na rijekama Kemijoki i Ounasjoki. Takođe, ne zaboravite da probate leipäjuusto, tradicionalni desert od prženog mekog sira sa džemom od cloudberryja (takođe poznat i kao nordijska kupina). Jesmo li spomenuli da možete vidjeti čarobnu polarnu svjetlost u Rovaniemiju? Vidljiva su gotovo svaki dan tokom zimskog perioda, a najbolje mjesto za gledanje “plesa” polarne svjetlosti je park u blizini Muzeja Arktikum.

Amsterdam – klizališni raj tokom zime

amsterdam
@weekend-amsterdam.com

Za sve one turiste koji se ne boje hladnoće, Amsterdam može da bude odličan izbor. Dobra ideja je da počnete sa šetnjom centralnim ulicama grada ili brodskom turom nekim od kanala. Tokom decembra i januara svi oni koji se odluče da posjete ovaj holanski grad biće u prilici da prisustvuju veličanstvenim efektima i prizorima Festivala svjetlosti, koji se organizuje svake godine u ovo vrijeme.

U gradu ima mnogo klizališta, pa možete birati da li vam više odgovara da provedete neki dnevni, popodnevni ili večernji sat na ledu. ICE Amsterdm je idealano mjesto na kome ćete uživati u holanskim zimskim čarima i zabavi. Da li ćete isprobati klizaljke ili samo posmatrati vratolomije onih koji se zabavljaju na ledu, izbor je na vama, ali ono što je svakako zagarantovano je dobra atmosfera.

Ljubitelji muzeja uvijek mogu da odvoje vrijeme za posjete Holandskom nacionalnom muzeju, Muzeju dijamanata, kao i mnogim drugim. A poslije toga se možete zagrijati u nekom od autentičnih, takozvanih, “braon” kafića i pabova u gradu, koji su nazive dobili po enterijeru, izgrađenom od tamnog drveta. Toplina koja svakom treba nakon osvježavajuće šetnje zimskim ulicama Amsterdama.

Sicilija – blaga klima za uzbudljiv odmor

destinacije zima sicilija januarIako neće biti dovoljno toplo za plažu, Sicilija van glavne turističke sezone tokom ljeta može da ponudi blagu temperaturu (oko 10-ak stepeni), idealnu za duge šetnje, istraživanje grada, ostrva, istorije, kulture ili možda samo zabavu. Ovo je odlično vrijeme da pokušate da isplanirate put od antičkog grada Taormina do Kastelmola, odakle se pruža predivan pogled na more, podnožje Etne i dvorac Saracen.

Takođe, ovo vrijeme je idealno da provedete dan šetajući uskim, kaldrmisanim uličicama starog grada Sirakuze, koje tokom ljetne sezone znaju da budu preuske za mase turista koji pokušavaju da se probiju i vide dio bogate istorije. Ovo mjesto je ipak dosta prijatnije i tiše tokom januara i februara, kada nije glavni turistički špic, i kada ćete na miru moći da prošetate i vidite ono što vas interesuje.

Možda te zanima
skijanje

Island – destinacija koje se ne biste sjetili

destinacije island januar zimaPrigrlite snijeg i hladnoću Islanda, jer zima je godišnje doba koje donosi jedinstvena iskustva koja nisu dostupna u bilo koje drugo doba godine. Prije svega, zimski mjeseci su vrijeme kada je najveća šansa da vidite polarnu svjetlost tokom vedrih i tamnih noći.

Pored toga, voda koja teče kroz glečerske pećine se smrzava i stvara, takozvane, kristalne pećine. Te veličanstvene ture po ledenim pećinama su neizostavne ukoliko Island posjećujete tokom zime. Cijene letova i hotela (naročito sa istočne obale) mogu značajno pasti kako turizam jenjava, od decembra do februara. Ukoliko se desi da se tokom novogodišnje noći nađete upravo tamo, na Islandu, ne propustite vatromet u Rejkjaviku, glavnom gradu ove države.

Koju destinaciju vi brate?

 

Pogledaj komentare (0)

Ostavi komentar

© 2022 ZdraviJa magazin. Sva prava pridržana.

Povratak na vrh